Eliud Kipchoge új világcsúcsot repesztett

A kenyai Eliud Kipchoge 2:01:39 órás eredménnyel megjavította a világcsúcsot a vasárnapi Berlin Marathonon.

Minden idők legjobb eredményének birtokosa, Kipchoge 2013-ban tért át pályáról az utcai futóversenyekre, azóta 11 maratonin indult, és immár tíz győzelmet, illetve egyetlen második helyet számlál. A 2013-as berlini viadal óta senki sem tudta legyőzni.

Kipchoge eddigi egyéni csúcsa 2:03:05 óra volt, amellyel a harmadik helyen állt a szabályos körülmények között elért idők örökranglistáján. A 42,195 kilométeres táv leggyorsabb eredménye is az ő nevéhez fűződik, tavaly tavasszal ugyanis 2:00:24 órát ért el Monzában, ahol szponzora, a Nike szervezésében próbálkozott meg a 2 órás álomhatár áttörésével.

A vasárnapi versenyre 44 389 futó nevezett, akiket napsütéses őszi időjárás, ideális hőmérséklet és szinte teljes szélcsend fogadott a belvárosban kijelölt pályán. A győztes nagy iramban kezdett, és hamar leszakította magáról legnagyobb ellenfelét, Wilson Kipsangot, így a folytatásban tulajdonképpen egyszemélyessé vált a verseny.

Mivel harminc kilométer után sem lassult, 2:52 perces ezer métereket teljesített, sejteni lehetett, hogy sikerrel jár a terve. Ez a nyolcadik, sorozatban pedig a hetedik világrekord, amit Berlinben értek el.

“Nincsenek szavak, amelyekkel leírhatnám ezt a napot. Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki segített nekem, és örülök, hogy megdöntöttem a világcsúcsot” – mondta Kipchoge, aki 5000 méteren világbajnok, a maratoni távon pedig két évvel ezelőtt Rio de Janeiróban olimpiai aranyérmes volt.

“Kemény volt. A saját versenyemet futottam, bíztam az edzőmben és a taktikámban, az utolsó kilométereken ez hajtott előre” – mondta.

Kipchoge után több mint öt perccel ért célba honfitársa, a második helyezett Amos Kipruto, a harmadik pedig az ugyancsak kenyai Kipsang lett.

A női versenyt a szintén kenyai Gladys Cherono nyerte – Fotó: SCC EVENTS/Agence Shot

Berlin Marathon

Férfiak:
1. Eliud Kipchoge (kenyai) 2:01:39 óra – új világcsúcs
2. Amos Kipruto (kenyai) 2:06:23
3. Wilson Kipsang (kenyai) 02:06:48

Nők:
1. Gladys Cherono (kenyai) 2:18:11 ó
2. Ruti Aga (etióp) 2:18:34
3. Tirunesh Dibaba (etióp) 2:18:55

Forrás: hosszabbítás.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük