Sorting by

×

Eljött a “vagyonnyilatkozatok éjszakája” – A türelmes papír esete a képviselők bevallásaival….

Mint minden évben, idén is január 31-e a határideje a képviselők vagyonnyilatkozatainak leadására. A vasárnap éjféli határidő előtt beérkezett mindenkitől, akinek le kellett adnia. Van, aki bevételei tükrében megsokszorozta megtakarítását, mások nagy erőfeszítéssel szinten tartották azt, mások buktak 2021-ben. De mielőtt belemennénk a személyeskedésbe, nézzük, mennyit kellett beosztaniuk. A 444.hu összegzéséből szemezgettünk.

Mennyi az annyi?

Megválasztott képviselőinknek, akik elvileg azért ülnek a parlamentben, hogy képviseljék az érdekeinket, abban a bizonyos borítékban 2010 óta messze nagyobb összeget találnak, mint az országos átlag.

Mindez forintra lefordítva:

2020-ban az átlagbér 35 738-tal nőtt 2019-hez képest, a képviselői fizetésnél ez 107 214 forint pluszt jelentett.

Hogy idén mennyit fognak keresni a képviselők, az majd márciusban dől el, amikor a KSH publikálja a 2021-es átlagkeresetet.

Januártól októberig vannak meg egyelőre az adatok, egyelőre 8,5 százalékos az emelkedés.

Vagyis a jelek szerint 1,3 millió forint fölé nő majd a képviselők havi alappénze.

És ehhez jönnek a pluszok. Ha valaki tagja valamelyik parlamenti bizottságnak (ez lényegében alap), az alapilletménye 1,2-szerését kapja, frakcióvezetőként már a kétszeresét. Nézzük konkrétan…. Ne feledjék, az alábbi összegeket saját maguk vallották be, ellenőrzésre nincs mód, de ezt hivatalból egyik döntéshozó sem igényelte. A bizottsági elnök tájékoztatása szerint

a 198 országgyűlési képviselő, a nemzetiségi képviselő és a 12 nemzetiségi szószóló leadta saját és a vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársának, gyermekeinek vagyonnyilatkozatát.

A törvények szerint vagyonnyilatkozatot tett az Állami Számvevőszék elnöke, alelnöke, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, elnökhelyettesei, a versenytanács tagjai, a Költségvetési Tanács elnöke, a Közbeszerzési Hatóság Tanácsának elnöke és tagjai, a legfőbb ügyész, helyettesei, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, alelnökei és a Monetáris Tanács tagjai is. Ugyancsak nyilatkozott a vagyoni helyzetéről a médiatanács elnöke és tagjai.A nyilatkozatok február 1-jétől megtekinthetőek az Országgyűlés honlapján a képviselő, illetve a szószóló neve alatt. Ízelítőül:

Orbán Viktor

“Végre fellélegezhet Magyarország miniszterelnöke. Míg a tavalyi vagyonnyilatkozata szerint Orbán Viktornak még maradt 882 110 forint tartozása abból a jelzáloghitelből, amit 2002-ben vett fel a feleségével, az ideiben már nyoma sincs adósságnak. Így több százezres tartozásától megszabadult miniszterelnök mostantól könnyebben tervezhet előre, és a kormányzása alatt milliárdossá vált családtagjai és barátai előtt sem kell annyira összehúznia magát.” – írta a 444.hu. A most bevallottak szerint egyelőre

egy fillér megtakarítása sincs,

és csak a

miniszterelnökösködés után járó bruttó 1 millió 507 ezer forintot viszi haza.

A Fidesz vezetéséért továbbra sem kap külön fizetést, azt ugyanis határozatlan időre felfüggesztette. A miniszterelnök idén sem jelezte a vagyonnyilatkozatában, hogy értékesebb ajándékokat, esetleg drága külföldi utazásokat kapott volna olyan üzletemberektől, akik milliárdokat nyernek az államtól kapott közbeszerzéseket.

Gyurcsány Ferenc

Friss vagyonnyilatkozata szerint Gyurcsány Ferenc értékpapírszámlájának forintban kifejezett értéke több mint 100 millió forinttal nőtt, így már 928 666 063 forinton áll a portfólió értéke. Igaz, kb. 2,4 milliós bankszámlaállománya eltűnt. A volt miniszterelnök már a tavalyi vagyonnyilatkozatában is szerepeltetett 225 millió forintnyi követelést „lakásvásárlás foglaló és előleg” címen, ez a friss nyilatkozatban is szerepel, de már 348 250 000 forintos összegben. Gyurcsány ezen kívül

kölcsönöket is nyújtott 2021-ben, 17 milliót magánszemélynek, 42 milliót máshová, talán cégnek. 25 milliót Demokratikus Koalíciónak adott kölcsön, 47 millióval pedig támogatta a pártját.

Tartozásai enyhén nőttek, forintban fennálló tartozása kicsit több mint 2 millió forinttal 60 369 043 forintra, értékpapírfedezetű hitele pedig (forintban) 214,2 millióról 288,5 millióra. Az Altusból jóval kevesebbet vett ki, mint tavaly, a 2020-as 55,5 millió után 2021-ben csak 6,2 milliót.

Varga Judit

Varga Judit megvált 12 személyes Zsolnay étkészletétől és Szász Endre rézkarcától is, vagy csak nem vesződött azzal, hogy beleírja ezeket az idei vagyonnyilatkozatába. Az igazságügyi miniszter készpénzállományát is lenullázta, semmit nem írt idén a megtakarításaihoz, holott tavaly még szerepelt itt több mint 5 millió forint, és több mint 10 ezer euró.

Semjén Zsolt

Készpénz-állománya 7 millió forintról 8 millióra növekedett, fennálló követelése pedig 3 millióról a felére csökkent. Az antik bútorok, melyek születése óta a tulajdonában vannak, továbbra is megvannak.

Völner Pál

A korrupcióbotrányba keveredett fideszes politikus – aki államtitkári posztjáról már lemondott, de mandátumát nem adta vissza – távozásakor, január közepén már leadta tavalyi évre vonatkozó vagyonnyilatkozatát– a képviselő is adott le január végén új nyilatkozatot, abban értelemszerűen államtitkári fizetését már nem tüntette fel. Ebben szerepel – 2011 óta – egy 160 négyzetméteres, 1994-ben épített nyergesújfalui ház tulajdonjogának a fele, valamint 1,5 millió forintnyi részvényt és 2 millió forintnyi készpénzt. A dokumentumból kiderül az is, hogy az Országgyűléstől munkájához kapott egy közel negyedmillió forint értékű laptopot, valamint egy iPhone-t is. Nyilatkozata szerint szegényebb lett 10 millió forinttal (8,5 millió forintnyi takarékbetét és 1,5 millió forint készpénz tűnt el a vagyonából), valamint 2020-as Škodáját is visszaadta.

Novák Katalin

A leendő köztársasági elnök megtakarítása tavaly még 26 millió volt, idei vagyonbevallása szerint ez 29 millióra nőtt. Miniszterként havi bruttó jövedelme 1 979 400 forint volt, lakáskiadásból havi bruttó 225 ezret keresett.

Gulyás Gergely

Megszabadult 2 milliós, magánszemélyekkel szemben fennálló tartozásától, sőt, lett 7,6 milliós megtakarítása is. Svájci frankban fennálló hitelét, melyből lakásait vásárolta, továbbra is törleszti.

Kubatov Gábor

A Fidesz pártigazgatójának vagyonnyilatkozata ezúttal sem sokat változott, de összességében jó évet zárt: a tavalyihoz képest eltűnt a 2,35 millió forintos életbiztosítása, készpénzállománya viszont 4 millióval 14 millióra hízott. 2020-szal szemben tavaly nem 1,5 millió forinttal, hanem már 2,5 millióval csökkentette tartozását – így 2021 végén kereken 20 millió forint adósságot görgetett maga előtt. Céges érdekeltségeiben ismét nem volt változás, továbbra is egy autójavító kft. és egy bt. fele az övé, a Polgárok Házában 3,34 százaléka van, míg az FTC-ben igazgatósági tag és egyesületi elnök. A kormánypárt alelnökének veterán Opel Kadettjei is megvannak még, a VW Jetta és egy oldtimer Mercedes SL is, és az ezer darabos hanglemez-gyűjtemény sem tűnt el a vagyonnyilatkozatából. Ahogy legutóbb, úgy most sem szerepel a vagyonnyilatkozatában erődszerű háza.

átver

Egy hozzászólás itt: “Eljött a “vagyonnyilatkozatok éjszakája” – A türelmes papír esete a képviselők bevallásaival….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.