Azért ítélik el Magyarországot, mert a magyar emberek úgy döntöttek, „nem leszünk bevándorlóország” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlament keddi plenáris ülésén, a magyar jogállamisági helyzetről szóló Sargentini-jelentésről folytatott vitában.


„Magyarország nem fog engedni a zsarolásnak”

Hangsúlyozta: „visszautasítom, hogy a bevándorlásparti erők fenyegessék, zsarolják, rágalmazzák Magyarországot és a magyar embereket”.

A kormányfő leszögezte: „Magyarország nem fog engedni a zsarolásnak. Magyarország védeni fogja a határait, védeni fogja a demokrácia európai értékét. Ha kell, Önökkel szemben is”.

„Mi, magyarok készen állunk a jövő májusi választásokra, ahol végre az emberek dönthetnek Európa jövőjéről” – hangoztatta Orbán Viktor. A Sargentini-jelentés sérti Magyarország és a magyar nép becsületét – jelentette ki.

Szabadság, függetlenség, demokrácia

A magyar jogállamisági helyzetről szóló Sargentini-jelentésről szóló vitán a kormányfő kiemelte: „azért állok most itt, és védem meg a hazámat, mert a magyarok számára a szabadság és a demokrácia, a függetlenség és Európa becsület kérdése. Ezért az Önök előtt fekvő jelentés sérti Magyarország és a magyar nép becsületét.”

Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország döntéseit a választók hozzák meg, a parlamenti választásokon.

„Önök nem kevesebbet állítanak, mint hogy a magyar nép nem elég megbízható, hogy megítélje, mi az érdeke. Önök azt hiszik, jobban tudják, mi kell a magyar népnek, mint maguk a magyar emberek” – fogalmazott a kormányfő.

Orbán is felszólal a Sargentini-jelentés vitáján

Kezdődik a vita a Sargentini-jelentésről, Orbán Viktor is felszólal. Élő Strasbourgból.

Gepostet von Zoom.hu am Dienstag, 11. September 2018

Osztrák EU-elnökség: nem köthetünk kompromisszumot a demokrácia és a jogállamiság ügyében

Az Európai Unió Tanácsa és annak osztrák elnöksége nagy jelentőséget tulajdonít a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok fenntartásának – jelentette ki a soros elnökség képviseletében Karoline Edtstadler osztrák belügyi államtitkár a magyarországi helyzet keddi európai parlamenti (EP-) vitáján.

„Ebben nem köthetünk kompromisszumot, ezek közös elveink, szabályaink, amelyeket meg kell védenünk” – szögezte le felszólalásában Edtstadler.

Az EP szerdán szavaz a testület illetékes szakbizottságában korábban már nagy többséggel jóváhagyott jelentésről, amely szerint Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és rendszerszintű sérülésének, s ez indokolja az alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását.

Ujhelyi: igennel szavaznak a dokumentumra

Hazugsággal vádolta Orbán Viktort a magyarországi helyzetről szóló jelentés keddi európai parlamenti (EP-) vitáján Ujhelyi István szocialista képviselő, mondván, hogy a kormányfő csak „bűnös rezsimjét” akarja védeni a jogtól és az európai szabályoktól.

Felszólalásában Ujhelyi István kijelentette: „Orbán hazudik az EP előtt, és hazudik otthon is a honfitársainak”, birodalomépítésre használja a közösségi forrásokat, de az a legnagyobb bűne, hogy kettéosztotta a magyar társadalmat, „mérget dobott közös ivókutunkba”. Hozzátette, ezért igennel fog szavazni szerdán a Sargentini-jelentésre.

Niedermüller Péter DK-s politikus elmondta, Orbán Viktor tényszerű vita helyett ismét büntetésről, meghurcoltatásról beszél, pedig erről nincs szó, a jelentés célja, hogy Magyarországot visszahozzák az európai családba.

A jobbikos Balczó Zoltán a jelentés bizonyos állításait, például a rasszizmus és antiszemitizmus vádját visszautasította, ugyanakkor elmondta, vannak benne jogos bírálatok is, például a sajtószabadság csorbítása kapcsán. Mindazonáltal közölte: a voksoláson tartózkodni fog.

Timmermans: az Európai Bizottság egyetért a jelentésben megfogalmazott aggályokkal

Az Európai Bizottság egyetért a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentésben megfogalmazott aggályokkal – közölte Frans Timmermans, a brüsszeli testület első alelnöke.

Timmermans kiemelte, az Európai Unió nem létezhet a jogállamiság és az alapjogok tisztelete nélkül; a civil társadalom, a tudományos élet és a média szabadsága pedig alapvető feltétele a demokráciának.

Felszólalásában az alelnök felsorolt számos korábbi és jelenlegi vitás kérdést a bizottság és a magyar kormány között, egyebek mellett a bírói függetlenséget, a kisebbségi jogokat és a korrupciót említve.

„Az Európai Bizottság elkötelezett az alapvető értékek fenntartása mellett, és további lépésektől sem riad vissza. Megígérhetem, hogy nem leszünk kíméletesek” – fogalmazott.

Weber: egyes kérdések rendezése hiányában szükséges a hetes cikk szerinti eljárás

Szükség lehet az európai uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás Magyarországgal szembeni megindítására, amennyiben a kormány nem hajlandó megoldani bizonyos jelenlegi vitás kérdéseket – közölte Manfred Weber, a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt frakcióvezetője.

Felszólalásában Weber a szabad tudományos élet fontosságát hangsúlyozta a Közép-európai Egyetem (CEU) kapcsán. Arról is beszélt, hogy a demokratikus államokban elengedhetetlen a civil társadalom megfelelő működése, ennek ellehetetlenítése pedig ellentétes az unió alapértékeivel.

„A migráció kérdésében lehetnek véleménykülönbségeink, de ha általánosságban azt mondjuk, hogy félni kell a muzulmánoktól, általánosságban támadunk egy vallást, akkor a dzsihadisták útjára lépünk, akik megpróbálnak konfliktust szítani a társadalmaink között” – fogalmazott.

A politikus úgy vélekedett, hogy a hetes cikk keretében lehet folytatni a párbeszédet a Tanácsban, ha nem sikerül rendezni bizonyos ügyeket.

Szájer: a jelentés bosszú a tömeges bevándorlást ellenző magyar embereken

A magyarországi jogállamisági helyzetről szóló jelentés bosszú a tömeges bevándorlást ellenző magyar embereken és a migránsáradatot megállító határkerítést felépítő Orbán Viktor kormányfőn – jelentette ki Szájer József fideszes képviselő.

Szájer József hazugságnak nevezte, hogy Magyarország veszélyezteti a jogállamiságot, és úgy vélekedett, hogy ez éppen azokra igaz, akik a kormányt bírálják, például a különjelentést összeállító Judith Sargentinire, illetve az EP illetékes szakbizottságára, amely elfogadta a dokumentumot.

Kifogásolta, hogy „önkényesen” olyan kérdéseket is vizsgáltak a jelentésben, amelyek nem tartoznak az uniós szerződések hatálya alá.

Lengyel képviselő: elfogult a jelentés

Elfogultnak nevezte a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentést Ryszard Legutko lengyel kormánypárti képviselő.

Az Európai Konzervatívok és Reformerek frakció képviseletében felszólaló Ryszard Legutko kiemelte, hogy ismét egy demokratikusan megválasztott kormányt támadnak az EP-ben.

Udo Bullmann szociáldemokrata frakcióvezető úgy vélekedett, hogy a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt (EPP) tagjainak el kell végre dönteniük: Európa vagy pedig Orbán Viktor oldalán állnak.

Guy Verhofstadt, a liberálisok vezetője kijelentette, hogy Magyarországot ma nem vennék fel az EU-ba. Hozzátette, a bírálatok nem a magyar nép, hanem kizárólag a kormány ellen irányulnak.

Philippe Lamberts, a zöldpárti frakció társelnöke pedig azt hangoztatta, hogy az uniós tagsággal nemcsak jogok és előnyök, hanem kötelességek is járnak.

Orbán: „a saját hazájuk ellen szavazó” magyarok „jobban gyűlölnek engem, mint amennyire szeretik a hazájukat”

„A saját hazájuk ellen szavazó” magyarokkal az a baj, hogy „jobban gyűlölnek engem, mint amennyire szeretik a hazájukat” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő a vitában elhangzott felvetésekre válaszolva Guy Verhofstadtnak, a liberálisok vezetőjének szavaira úgy reagált: Verhofstadt jobban gyűlöli a konzervatív keresztényeket, mint amennyire szereti Európát.

A miniszterelnök kijelentette: „aki pedig azt állítja, hogy a jelentés nem Magyarországot ítéli el, olvassa el a címét. Itt nem a magyar kormányt akarják elítélni, hanem Magyarországot.”

Orbán: a Fidesz meg akarja reformálni az Európai Néppártot

A Fidesz az Európai Néppárt (EPP) lojális tagja, „ott is akarunk maradni”, és azért dolgozunk, hogy meg tudjuk reformálni az EPP-t – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlament strasbourgi ülését követő sajtótájékoztatóján.

A kormányfő kifejtette: vissza kell találni az alapítók és Helmut Kohl által kijelölt útvonalra, értékekhez, bátorsághoz és karakterhez, hogy a keresztény-konzervatív megközelítésnek is legyen pártja az európai politikában, az ilyen gondolkodású embereknek is legyen képviselete Európában, „mert ma ilyen nincs” – jelentette ki.

Orbán Viktor úgy látja, az EPP bajban van, az elmúlt években „elvesztettük a karakterünket, elhagytuk az alapító atyáknak a tanításait, egy olyan európai pártcsalád lettünk, amelynek nincs karaktere, nincs saját akarata, állandóan óvatos és méricskél, és gyakorlatilag úgy ugrálunk, ahogy a szocialisták meg a liberálisok fütyülnek”.

(Forrás: MTI)

Európa jövője függ a Sargentini-jelentés vitájának eredményétől

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét