Újabb fotó Orbán Viktor ellenségkép-albumában: David Pressman amerikai nagykövet

David Pressman az új amerikai nagykövet története sok tekintetben az Egyesült Államok és Magyarország közötti tágabb kapcsolat alakulásának jelképe is. A budapesti nagykövetet évekig elsősorban szimbolikus szereplőnek tekintették, amelyet a külpolitikai szaktudással nem rendelkező gazdag politikai adományozók számára tartottak fenn.

Neki természetes, a kormánysajtónak nem

Most egy olyan országban, amely nemrégiben betiltotta az LMBTQ+ tartalmak kiskorúaknak való megjelenítését, Pressman olyan fotókat közölt párjáról és két gyerekükről, ami azt mutatja be, amikor a családja kíséretében érkezett meg diplomáciai megbízólevelének átvételére.

Magyarországon már a nagykövet érkezése előtt is felerősödött az Amerika-ellenes retorika. A kormány által ellenőrzött sajtóban az USA egyszerre áll az ukrajnai invázió hátterében és a magyar ellenzéki pártok bábmesteri pozíciójában. A Fideszhez köthető sajtóorgánumok még paranoiás összeesküvés-elméleteket is terjesztettek egy közlekedési balesetben meghalt amerikai diplomatáról. De az elmúlt hetek a Pressman elleni személyes támadások emelkedést mutatja.

Provokáció, vagy valami más?

A követ elleni támadások újabb felerősödésének lehetünk tanúi, miután Pressman közzétett egy fotót, amelyen az Országos Bírói Tanács két bírójával találkozott. A tanács a magyar igazságszolgáltatás felügyeletét hivatott segíteni, tehát ahogy Orbán szövetségesei szigorították az igazságszolgáltatási rendszert, az EU és mások a tanács megerősítését helyezték előtérbe.

Úgy tűnik, a diplomata egyetlen magas labdát sem hagy elszállni a semmibe, hanem leüti. Így tett legutóbb is, amikor a Twitterre “beköszönő” Orbán azonnal, az onnan kitiltott barátját, Trumpot kereset.

Gyors válasz érkezett az USA nagykövetségéről:

„Miközben körbenézel a barátod után, esetleg egy másik barát után, akit követhetsz: az Egyesült Államok elnökét (..) De ahogy a magyar média mondaná: nincs nyomás.”

– vágott vissza második mondatával már előre a várható média-támadásokért – idézi fel hosszú elemző cikkében többek közt a Politico.

Kapcsolódó