Múlt vasárnap tiltotta meg a rendőrség azt a vonulást, amelyet a Mi Hazánk Mozgalom félkatonai szárnya, a Nemzeti Légió eredetileg a május 21-re tervezett törökszentmiklósi demonstrációjának idejére szervezett.

A szélsőjobboldali párt szombaton jelentette be a rendezvényt a rendőrségnek,

melynek célját úgy határozták meg, hogy az „Tiltakozás a bűnözés ellen.” A törökszentmiklósi akciót a Mi Hazánk szerint egy videó váltotta ki, amin egy cigány állampolgár őrjöng, aki két embert is ok nélkül megvert, a második eset után le is tartóztatták. Hogy egy ember tette miatt miért kell egy egész etnikumot megbélyegezni, arról a Mi Hazánk nem nyilatkozott.

Nem, megerősítve!

Azóta a Mi Hazánk bíróságon támadta meg a demonstráció vonulásos részét érintő hatósági tiltást (statikus tüntetést engedélyeztek), azonban a bírósági döntés értelmében se tarthatnak vonulást a szélsőjobboldaliak.

Akár lesz, akár nem lesz menet,

több esemény is szerveződik kedd délutánra Törökszentmiklósra a demonstráció ellen. A Szolidaritás Mozgalom és egy magánszemély is békés ellentüntetést szervez a közösségi médiában, illetve a magát antifasisztának valló Autonómia Mozgalom is külön eseményben mozgósít a meghirdetett rendezvények erősítésére.

„A Szolidaritás arra kér minden politikai pártot és állampolgárt, hogy ha teheti, május 21-én, Törökszentmiklóson álljanak ki a szélsőjobboldali, félkatonai szervezet megfélemlítő, hitleri időket felelevenítő tevékenységével szemben.

A Magyar Szolidaritás Mozgalom úgy véli, hogy nem lehet olyan országban élni, ahol nincs együttérzés, ahol nincs közösségvállalás. Minden cselekedet, ami mással történik, az mindannyiunk ügye kell, hogy legyen, a sorsban való közös osztozás, a szolidaritás – ezek azok az értékek, amiket meg kellett volna tanulni a történelem leckéjéből. Úgy tűnik, hogy a 11 évvel ezelőtti kezdődött cigányokat ért gyilkosságsorozatok nem rázták meg kellően a társadalmunkat, nem tanultunk belőle.”

– írja többek között közleményében a Szolidaritás.

Az Autonómia ennél tömörebben mozgósít eseményében:

„Kedves barátaink!
A nácik a rendőrségi tiltás ellenére is demonstrálni akarnak, mi meg nem szeretnénk ha menetelgetnének.
Csatlakozzunk a békés ellendemonstrációhoz támogatólag.”

Törökszentmiklós roma lakosságának körében az esemény bejelentése óta óta egyre nő a feszültség. Korábban a egy sor roma kulturális és jogvédő szervezet (többek közt a Roma Sajtóközpont, Kethanipe Egyesület, UCCU Alapítvány és a Terno Drom – Fiatal Út Egyesület) tiltakozott hivatalosan a belügyminiszernél.

Hivatalos megkeresésükben többek között ezt írták:

„Nyomatékosan kérjük, szabjon gátat a szélsőséges erőszaknak és védje meg a magyar állampolgárokat, bőrszíntől függetlenül! Nem ismétlődhet meg az az időszak, ami a magyar gárda vonulással kezdődött és a romák elleni sorozatgyilkosságba torkollott! Nem engedheti meg Ön, hogy a településen a provokációk hatására polgárháborús helyzet alakuljon ki!

Követeljük, hogy vonják vissza a Mi Hazánk Mozgalom keddi rendezvényének engedélyét és a rendőrség pedig fokozott figyelemmel őrizze a békét Törökszentmiklóson!”

Forrás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét