Sorting by

×

Ellenzéki kampányzáró: az after a szavazófülkében legyen, mert a legjobb lejövő a szabadság! – Élő!

Szombaton 17 óra 30 perces kezdéssel tartja meg kampányzáróját az Egységben Magyarországért a fővárosi Madách téren. Esik az eső, de nem mosta el a rendezvényt. Több ezren vannak az ellenzéki rendezvényen, a legtöbben esernyővel.

A kampányidőszak utolsó összellenzéki eseményén felszólal Hajós András dalszerző, zenész, Iványi Gábor lelkész, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, az Egységben Magyarországért budapesti országgyűlési képviselőjelöltjei és Márki-Zay Péter az ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

Hajós András: az after a szavazófülkében legyen

Hajós András azzal kezdte a beszédek sorát, hogy aki fideszes, az holnapig már az is marad, és hívőkkel egyébként sem illik vitatkozni.

Én azért jöttem, hogy még az utolsó pillanatban üzenjek a választók egy speciális csoportjának, az elsőszavazó bizonytalan fiataloknak.

Hajós András szerint rajtuk múlik az ország jövője, és köztük van a legtöbb ellenzéki, de a legkevésbé hajlandók szavazni. A zenész hangsúlyozta, hogy most úgy szavaznak, hogy háború dúl a szomszédban, aminek máris van egy tanulsága: a háború logikus és várható következménye annak, ami az orosz belpolitikában az elmúlt 30 évben történt, amikor egy vezető nem képes elereszteni a hatalmat, mindig ugyanaz történik, oligarcharendet alakít ki, megváltoztatja a választási törvényeket, az állampolgárok pénzén médiát vásárol, magánhadsereget hoz létre, riasztó ellenségképeket kreál, átpolitizálja a sportot, a kultúrát az iskolát, beleszól az emberi lény nemi identitásába, hitébe, nemzettudatába.

Ismerős ez a recept?

– tette fel a kérdést Hajós András, aki azt kéri, hogy most az egyszer az éjjel érjen véget, az after pedig a szavazófülkében legyen, mert a legjobb lejövő a szabadság.

Iványi Gábor: a szabadságért áldozatot kell hozni

Iványi Gábor lelkész arról beszélt: lehet óhajtani a szabadságot, lehet imádkozni érte, de anélkül, hogy lépnének, nem fog történni semmi sem, ezért lépni kell. A lelkész szerint döntő, hogy ott legyenek az emberek holnap a választáson, és ha győz az ellenzék, „mert győzni fogunk”, akkor a lendülettel ne hagyjanak fel, folytassák az útjukat, a neheze csak utána jön. Iványi Gábor hangsúlyozta:

helyre akarják állítani az országnak a belső és külső rendjét, hogy „ismét a tisztességes kultúrnépek közé tartozzunk”.

A húsvéthoz közeledve a lelkész kifejtette: a szabadságért áldozatot is kell hozni, szakítani kell azzal, hogy mások hozzanak áldozatot.

„Szeretjük a szabadságunkat, és készek vagyunk áldozatot hozni érte”.

Iványi Gábor szerint a szabadság nem egy lehetőség, kötelesek vagyunk érte küzdeni, senki nem nyugodhat abba bele, hogy nem szabad. Kifejtette: a választási rendszer nem az ellenzéknek kedvez, de a lelkesedés, a szabadság szeretete és vágya megsokszorozza az erejüket, és győzhetnek. Addig, amíg ez nem következik be, nem álmodozni kell, hanem cselekedni. Ha pedig megtörténik a győzelem, akkor a többi ember szabadságáért kell küzdeni tovább.

A lelkész arra is kitért: egy kék-sárga szín van a mellkasán, és a szívére tett kézzel mondja, hogy küzdeni akarnak Ukrajna szabadságáért. Hangsúlyozta: szégyelljék magukat azok, akik szerint fegyvert meg katonákat akar küldeni az ellenzék Ukrajnába, pedig valójában csak együtt éreznek azokkal, akik harcolnak a szabadságért.

„Hisszük, hogy egy nap győzni fognak”

– tette hozzá Iványi Gábor. Beszédét azzal fejezte be, hogy imádságot mondott a szervezők kérésére.

Felszólaltak még…..

Barkóczi Balázs (Budapest 12-es választókerületében indul) arról beszélt, hogy a kormány pénzt vont el Budapesttől és az önkormányzatoktól. Szerinte a választás tétje: végre legyen egy olyan kormány, amely nem ellenségként tekint Budapestre és az önkormányzatokra.

Vajda Zoltán (Budapest 13-as választókerületében indul) a 2-es metró és a gödöllői HÉV összekötésével kapcsolatban azt mondta: lassan 10 éve ezzel kampányol a Fidesz. Vajda Zoltán azt ígéri, hogy 2040 előtt meg fog valósulni a beruházás, mert neki Karácsony Gergely a barátja és a szövetségese, illetve ide tudják hozni az uniós pénzeket.

Szilágyi György (Budapest 14-es választókerületében indul) szerint a reptér okozta zajártalmakat együtt, közösen, összefogva lehet megoldani, mint minden más problémát is. Majd egy üzenetet is megfogalmazott, így kezdte:

„figyelj ide, te kis székről papoló mini-Putyin”.

Szilágyi György ezután elmondta: szerinte a szabadságharcosok az ellenzéki kampányzárón vannak, vasárnap pedig el fogják zavarni a kormányt a szavazófülkékben. „Vesszen a Fidesz” – jelentette ki.

Kunhalmi Ágnes szerint Orbán Viktor hazudik az ellenzékről, ezt a háború elítéléséről szóló országgyűlési politikai nyilatkozattal igyekezett alátámasztani, amit az ellenzék is megszavazott. A szocialista politikus a pedagógusok béremelésének és az oktatás megújításának fontosságáról beszélt.

Hiller István azzal kezdte, hogy szabad ország, szabad egyetem, szabad művészet. Később a pesterzsébeti Duna-szakaszról elmondta, hogy gyönyörű sétányt fognak létrehozni, ami zöld, az maradjon zöld, ami kék az kék, legyen minden tisztább.

Szabó Szabolcs a csepeli HÉV-vonal fejlesztéséről világossá tette, szeretnék, hogy járjon, ne kelljen pótlóbusszal menni, ne kelljen felmászni rá, mint egy kakasülőre, legyen fiatalabb nála a szerelvény és hosszabbítsák meg.

Karácsony Gergely: 2,5 éves kiképzésen vagyok túl

Karácsony Gergely azzal kezdte beszédét, hogy 2,5 évvel ezelőtt már állt ezen a színpadon egy kampányzárón, akkor azt mondta, hogy a változás Budapesten kezdődik, de nem állhat meg itt. A főpolgármester szerint most is egy lépésre vannak a változástól,

„hiszem és tudom, hogy itt állunk a győzelem kapujában, egyetlenegy lépésre”, holnap kell megtenniük az utolsó lépést, hogy újra „magunkhoz ölelhessük a hazánkat”.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, tudja, milyen hatalommal állnak szemben,

„2,5 éves kiképzésen vagyok túl”.

Arról is beszélt, hogy ült szemben a miniszterrel, aki rezzenéstelen arccal hazudott a szemébe, miután kiderült, hogy kínai elitegyetemet akarnak építeni a magyar fiatalok Diákvárosa helyett. Sok felesleges tárgyaláson is volt, mert egy ember dönt mindenről. Tudom, mire készülnek, itt Budapesten az is tét, hogy megmarad-e ez a város olyannak, amilyennek szeretjük, sokszínűen nagyszerű városnak, hogy zöldből lesz-e több, vagy betonból, hogy színházba is járhatunk-e még, vagy csak stadionba.

„Ezt az utat demokráciának és jogállamnak hívják, akkor lesz Magyarország mindannyiunké, ha erre az útra tereljük vissza Magyarországot, egyre többször kell mondanunk a vagy helyett azt, hogy és, nemzet és Európa, vidék és Budapest”

– folytatta Karácsony Gergely.

A főpolgármester demokratikus, zöld, szolidáris, európai Magyarországot ígért. Hangsúlyozta, hogy olyan országban hisznek, ahol a kormány számon kérhető, ahol a törvény a polgárokat védi a hatalomtól, ahol a hatalom embereit felváltja az emberek az emberek hatalma. Karácsony Gergely szerint felelnie kell tudnia arra a kérdésre is, amit a gyerekei feltesznek neki győzelem esetén: mostantól jobb lesz? A főpolgármester idézettel folytatta: a hatalom önmagában semmi, nem érdem, nem érték, igazolást csak akkor nyer, ha morális célja van. Az orosz-ukrán háborúról úgy fogalmazott, hogy

a magyar miniszterelnök még mindig képtelen elválasztani a jót a rossztól, a gonoszt a hőstől, az agresszort a szenvedőtől. Képtelen rá, mert titkos alku köti Putyinhoz.

Márki-Zay Péter: itt állunk a győzelem kapujában

Márki-Zay Péter szerint az a közös benne és Karácsony Gergelyben, hogy ha a közvélemény-kutatásokra hallgatnának, akkor egyikük se lenne polgármester. Sokszor kapacitálták, hogy induljon el Hódmezővásárhelyen, de nem akart, négy évvel ezelőtt azonban ráébredt arra, hogy neki is van egy feladata. Akkor az volt, hogy elfogadja azt a felkérést, hogy teljes ellenzéki támogatással, független keresztény-jobboldaliként, volt fideszesként induljon a Fidesszel szemben. Akkor példát mutattak, de akkor még ezt a pártok nem értették meg.

Most, egy nappal a választás előtt szerinte itt állnak a győzelem kapujában négy év munkája után.

Az ellenzéki pártok ugyanis megértették, hogy össze kell fogniuk.

Kapcsolódó

Forrás

Ellenzéki kampányzáró: az after a szavazófülkében legyen, mert a legjobb lejövő a szabadság! - Élő!

átver

Egy hozzászólás itt: “Ellenzéki kampányzáró: az after a szavazófülkében legyen, mert a legjobb lejövő a szabadság! – Élő!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.