Elmaradnak az éjféli misék és a karácsonyi istentiszteletek: mielőtt elindulsz, tájékozódj!

Több helyen elmarad december 24-én az éjféli mise, illetve 25-én az ünnepi istentisztelet, máshol regisztrációhoz kötik a részvételt, illetve korlátozzák a hívek számát a templomokban a koronavírus-járvány miatt.

Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára az MTI-nek elmondta:

a kijárási korlátozás karácsonyi feloldása lehetőséget ad az éjféli szentmisék megtartására, ennek ellenére azokat sok helyen nem vagy csak online tartják meg.

Nem lesz éjféli mise

  • Székesfehérváron,
  • Debrecenben,
  • Pécsen,

mert ezekben a nagyvárosi székesegyházakban olyan sok hívő szokott részt venni a szertartáson, hogy lehetetlen lenne betartani a járványügyi szabályokat

A váci székesegyházban

regisztrációhoz kötött a részvétel az éjféli misén, amelyet a Duna televízió élőben közvetít.

Sok helyen előesti, úgynevezett vigília szentmisét tartanak, illetve karácsony első és másodnapján lesznek szertartások

– ismertette az MKPK titkára.

Tóth Tamás azt kérte, mindenki tájékozódjon a helyi egyházközség szertartásairól. A karácsonyi ünnep idején sok mise közül választhatnak a hívek, 25-én és 26-án általában több szertartást is tartanak a katolikus templomokban.

Akik veszélyeztetettek, esetleg betegnek érzik magukat, válasszák inkább a televíziós közvetítést vagy valamelyik online szertartást.

A templomokban kötelező a maszkhasználat és a távolságtartás a nem egy háztartásban élők között

Az elmúlt hónapokban kialakult a szentmisék biztonságos megtartásának a rendje, az emberek értik és betartják a szabályokat. A Magyarországi Református Egyház (MRE) kommunikációs szolgálata azt közölte:

az istentiszteletek megtartásáról a helyi lelkészek döntenek, a hívek tőlük kérhetnek, illetve a gyülekezetek honlapján találhatnak tájékoztatást az ünnepi szertartások rendjéről.

Az MRE zsinatának elnöksége azt kérte a gyülekezetektől,

hogy csak azokban a templomokban tartsanak istentiszteletet, ahol eleget tudnak tenni a járvány miatt bevezetett előírásoknak. A szertartásokat csak fertőtlenített, kiszellőztetett templomban lehet megtartani, a híveknek kötelező maszkot viselniük és négyméteres távolságot tartaniuk egymástól. Az elnökség azt is javasolta, hogy csak előzetes regisztrációval engedjenek be híveket a templomba. Azokat a gyülekezeteket, amelyek nem tudják biztosítani a biztonságos kereteket, arra kérték, hogy tartsanak szabadtéri vagy online istentisztelet.

Az Evangélikus Információs Szolgálat tájékoztatása szerint az istentiszteletek megtartásáról az evangélikus egyházban is a gyülekezeti elnökségek döntöttek. Az evangélikus gyülekezetekben 24-én több helyen a templom előtt tartják a szertartást, de olyan közösség is van, amelyik erdőben. Karácsony első és másodnapján sok templomban regisztrációhoz kötik a részvételt az istentiszteleten, máshol online szertartást tartanak. Több nagyvárosban, például Győrben vagy olyan nagyobb közösségekben, ahol nem tudják garantálni a biztonságos részvételt a szertartásokon, zárva lesznek a templomok a ünnepek alatt. A hívektől az evangélikus egyház is azt kéri, hogy tájékozódjanak a szertartásokról a gyülekezet honlapján, közösségi oldalán.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük