Elő az ernyőkkel! A folytatásban is szükség lesz rá! – és még sok érdekesség….

Medárd idején nem elég, ha kinéz az ablakon és azt látja, hogy süt a nap. A bolondos áprilist meghazudtoló változásokat produkálhat időjárásunk! Az esernyőt mindenesetre továbbra sem érdemes otthon hagyni.

Mindent összeszedtünk, ami a hétvégi tervezgetéshez jól jöhet és további érdekességeket is talál, ha végigfutja cikkünket!

Csütörtökön is hasonlóan alakul az idő, mint tegnap

Folytatódik az alapvetően felhős, fülledt, viszont az évszakos átlagnál hűvösebb időjárás sokfelé, de nem mindenhol, csak szórványos jelleggel előforduló időszakos esőkkel, záporokkal. Ismét nő a légköri labilitás, azaz a hevesebb zivatargócok kialakulásának esélye is. Felhőszakadással, jéggel és viharos kifutószéllel kísért heves zivatarokra elsősorban a Dunától keletre van esély, de a Dunántúlon is előfordulnak kevesebb számban. Általában mérsékelt É-i szél fúj, de zivatarok környezetében viharos lökések kísérhetik.

Éjszaka fokozatosan elgyengülnek a zivatarok, az északkeleti országrész felett várhatóan lecsökken a felhőzet, de párásodik a levegő. A Tiszától nyugatra túlnyomórészt felhős marad az ég, és számolni kell további csapadékgócok, záporok előfordulásával.

–    A Dunántúl térségében borongós időben szórványosan, nem mindenhol, de sokfelé fordul elő időszakos csapadék. Délelőtt is lehet eső, zápor, majd délutánra csökken a csapadékhajlam és a felhőzet is, változó napsütés, fülledt idő várható. Késő délután, este azonban elszórtan kipattanhatnak záporok. Zivatarnak a délnyugati határvidéken van inkább csak esélye a térségben. Élénk, olykor erős É-i szél fúj. Jóval hűvösebb lesz az évszakos átlagnál.

–    A Dunától keletre is zömében felhős, de fülledt idő lesz jellemző átmeneti naposabb időszakokkal. Szünetekkel, szórványosan, de egész nap előfordulhat eső, zápor. A délutáni, esti időszakra pedig ismét megnő a felhőszakadással, viharos kifutószéllel, néhol jéggel is kísért hevesebb zivatarok kialakulásának esélye.

MEDÁRD: VÁLTOZÉKONY, ZÁPOROS, ZIVATAROS IDŐ, HÉTFŐTŐL LEHET TÖBB NAPSÜTÉS, DE ZIVATAROKKAL

Legvalószínűbb folytatás

– Pénteken talán bízhatunk több napsütésben, kevesebb felhőben. A középső országrészben erős ÉNY-i szél támad. A korábbinál kevesebb helyen, de ezen a napon is kialakulnak záporok, zivatargócok. Utóbbiakra keleten, északkeleten, illetve a délnyugati határvidéken van leginkább esély.

– Szombaton és vasárnap előreláthatólag marad a változékony, fülledt, csapadékra hajló időjárás. Ismét a felhők lesznek túlsúlyban, csak átmeneti, illetve bujkáló napsütéses időszakok várhatóak. Lényegében bárhol, bármikor eleredhet az eső. Délelőttönként csendesebb esők, záporok lesznek jellemzőbbek, míg a délutáni, esti időszakban kedvezővé válnak a légköri feltételek a hevesebb zivatargócok, felhőszakadások kialakulásához is. A középső országrész kivételével élénk, olykor erős lökésekkel is kísért É-i szél fúj.

– Jövő hét első napjaiban É-i széllel kissé szárazabb levegő érkezhet fölénk. Több napsütésben, de eleinte szeles időben, kevesebb helyen kialakuló zivatargócokban bízhatunk.

– A jövő hét második fele hozhat 30 fok körüli hőmérsékletet a mai modellszámítások alapján. A napsütés mellett jóval kevesebb helyet érintően, de továbbra is megmarad az esélye heves zivatargócok előfordulásának.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük