Connect with us

Voks 2024

Élőben az EP-listavezetők vitája élőben – Akik érvelnek: Dobrev, Donáth, Toroczkai és Le Marietta

vita
Megosztás

A héten másodszor vitáznak élőben az európai parlamenti listavezetők a jövő heti választások előtt. Az ATV műsorában most azonban csak négyen vesznek részt, Magyar Péter és Deutsch Tamás is távol maradt.

Újabb vitát tartanak az európai parlamenti pártok listavezetői, ezúttal az ATV-n

A névsor ugyanakkor most jóval rövidebb, mint a csütörtöki M1-es beszélgetésen, ahol 11-en mondhatták el monológjukat. Ezúttal – hasonlóan a Partizán két héttel ezelőtti vitájához, ahol címlapképünk készült

  • Dobrev Klára, a DK-MSZP-Párbeszéd-ZÖLDEK listavezetője
  • Donáth Anna, a Momentum listavezetője
  • Le Marietta, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listavezetője és
  • Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom listavezetője szólal fel.

Eseménydús szombat

Szombaton egyébként több más fontos politikai esemény is történt, a Békemeneten Orbán Viktor mondott beszédet, délután pedig Magyar Péter tartott sajtótájékoztatót. Vasárnap az ATV is rendez még egy vitát, méghozzá a fővárosi listavezetőknek. Igaz, két főpolgármester-jelölt, Vitézy Dávid és Karácsony Gergely péntek este már a Partizánban is találkoztak, egy személyeskedéstől sem mentes összecsapásban.

Az ATV  vita műsorvezetője, Szöllősi Györgyi a műsor elején elmondta, hogy

Magyar Pétert és Deutsch Tamást is meghívták, de nem éltek a lehetőséggel.

Ezután a szabályok ismertetésével folytatta: a vitában először a listavezetőket mutatják be, majd 2-2 percet kap mindenki a bemutatkozásra, melyet a programok bemutatása követ négy témakörben. A vita körülbelül két órás lesz, a sorrendet sorsolással döntötték el.

Az első kör

A jelölek a műsor elején 2-2 percben elmondhatták, hogy mit akarnak elérni az EP-ben. A sort Le Marietta kezdte, aki elmondta: mivel nem hivatásos politikus, kiabálás nem várható tőle, de viccelni fog. A kutyapárt az a párt, ami tudja, hogy nem az emberekben van a hiba, hanem a politikusokban, ezt szeretnénk megváltoztatni , mondta. Első lépéseként a Robin Hood alap létrehozása lenne, civil kezdeményezéseket finanszíroznának EU-s pénzekből.

Donáth Anna következett, aki elmondta: az, hogy Magyarország még nem Oroszország, az csak az EU-nak köszönhető. Momentumos képviselőként sokat tettek az Orván-rendszer meggyengítésében. „Elértük, hogy ez EU elzárja a pénzcsapjait” – tette hozzá a politikus. Hozzátette: felléptek a melegek, a cigányok és a nők jogaiért. Ők érték el azt is, hogy a kormány visszavonja az orosz mintára készült civil-törvényt – mondta.

Dobrev Klára azzal kezdte: el fog dőlni, hogy egy hét múlva közelebb vagy távolabb lesz Magyarország az Orbán-rendszer végéhez. Szerinte a magyarok többségének elfogytak a tartalékai, és a kormány cserben hagyja őket. „Az ő történeteikből merítem az erőt, hogy jövőt és erőt adjak nekik” – folytatta. Szerinte nem erek az emberek a leghangosabbak, de amikor szavazni kell, tudják, mit kell tenni.

Toroczkai László utolsóként mutatkozott be, elmondta: a Mi Hazánk az egyetlen antiglobalista párt, ami a magyarok érdekeit képviseli. Kifejezte a sajnálatát, hogy Magyar Péter és Deutsch Tamás nem jelent meg a vitán. Mi azt szeretnénk, ha végre mindenki befejezné, hogy nemtelen lejáratásokkal kampányol – jelentette ki a politikus.

Szerző