Újabb fogolycsere kezdődött vasárnap Kijev és a Donyec-medencei szakadár területek között a kelet-ukrajnai frontvonal mentén lévő Majorszke ellenőrző pontnál – közölték az ukrán elnöki hivatalra hivatkozva ukrán híradások.

Az ukrán elnöki hivatal élő videoadásban közvetíti a Facebookon az átadást

Darja Morozova, a donyecki szakadárok “ombudsmanja” az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint újságíróknak elmondta, hogy előbb a luhanszkiak cserélik az ukrán oldallal a foglyokat, majd a magát “Donyecki Népköztársaságnak” nevező szakadár terület következik.

Az előzetes adatok szerint Kijev 87, a szakadárok 55 foglyot adnak át. Ez a szám azonban még nem végleges – tette hozzá -, mivel előzőleg a donyeckiek listáján szereplő 22 személy még nem egyezett bele abba, hogy átadják őket a szakadároknak.

Обмін утримуваними між Україною та ОРДЛО

На КПВВ Майорське стартував обмін утримуваними особами. Трансляція Офісу президента України

Geplaatst door ТСН op Zondag 29 december 2019

Kijev és a kelet-ukrajnai szakadárok között legutóbb 2017 decemberében volt nagy szabású fogolycsere, akkor a szakadár területeken fogva tartottak közül 73-an nyerték vissza szabadságukat, cserébe értük 233 szakadárt adtak át az ukrán hatóságok.

Ukrajna és Oroszország legutóbb szeptember 7-én cserélt ki foglyokat, akkor térhettek vissza Ukrajnába többekkel együtt a tavaly novemberi ukrán-orosz fekete-tengeri incidens során bebörtönzött ukrán haditengerészek és Oleh Szencov Szaharov-díjas ukrán filmrendező.

(via HVG)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét