Előfordulhat, hogy egy településnek belga vagy francia polgármestere lesz

Az önkormányzati választáson 61 olyan jelölt indul, aki az Európai Unió valamely más tagállamának állampolgára, de van magyarországi lakcíme – közölte a Nemzeti Választási Iroda.

Helyi önkormányzati képviselők, polgármesterek is lehetnek

Az alaptörvény alapján minden, Magyarország területén lakóhellyel rendelkező nagykorú európai uniós állampolgárt megillet az a jog, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán választó és választható legyen.

Ez azt jelenti, hogy a magyarországi lakcímmel rendelkező európai uniós állampolgároknak nem kell regisztrálniuk, automatikusan felkerülnek a névjegyzékbe, továbbá akár helyi önkormányzati képviselők, polgármesterek is lehetnek.

A Nemzeti Választási Iroda azt közölte: 61 olyan jelölt indul október 13-án, aki az Európai Unió valamely más tagállamának állampolgára, de van magyarországi lakcíme. A 61 jelölt 10 EU-tagország állampolgára: a legtöbben Szlovákia, Németország és Hollandia állampolgárai, de a jelöltek között vannak belga, görög, lengyel, olasz, osztrák, román és svéd állampolgárok is.

(Forrás: MTI)

megosztás

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük