Élőlánccal indul a nap! – Hol, mikor-kisokos! A cikk folyamatosan frissül

Reggel nyolckor indult a következő országos pedagógussztrájk, délutánra a diákok szerveztek tüntetést a fővárosba. Egész nap percről percre követjük az eseményeket. A fővárosban a pesti oldalon nagyrészt a Kiskörút gyűrűjében, a budai oldalon pedig a felső rakparton állnak élőláncba a diákok, szülők és tanárok.

Folytatódik az oktatás helyzetének és a tanárok bérének rendezését követelő demonstráció-sorozat:

a pedagógusok újabb országos sztrájkot hirdettek, ismét élőlánccal indul a reggel (Budapesten és több vidéki helyszínen is), délután pedig az Egységes Diákfront szervezésében tüntetnek majd Budapesten. A reggeli budapesti élőlánc – a hvg.hu beszámolója szerint – ezúttal kisebb lesz, mint október 27-én volt: nem a Nagykörutat ölelik körbe a tüntetők, hanem a pesti oldalon nagyrészt a Kiskörút gyűrűjében, a budai oldalon pedig a felső rakparton állnak majd a diákok, szülők és tanárok.

A megmozdulás a tervek szerint 7:45-től 9 óráig tart majd.

A Telex beszámolója szerint a kezdéskor már a Jászai Mari téren és a Fővám téren is elkezdtek gyülekezni a résztvevők a meghirdetett élőlánchoz, nem sokkal nyolc óra előtt pedig a Szabadság hídon már állt a sor.

Az autók dudálással vállalnak szolidaritást.

Ahová nem jut ember, ott kockás terítővel pótolják ki a helyet az élőláncban. A tervek szerint a budapesti sor tíz kilométeres lehet. Budán még szellősen állnak az emberek, de a szemközti oldalon látszik, hogy sokan vannak a láncba.

Szegeden élőlánc helyett felkiáltójelre álltak össze

Szegeden az volt a terv, hogy a Tisza-part belvárosi szakaszán, a Stefánia sétánnyal párhuzamos úton tartják az élőláncos tiltakozást, amelyet az Egységes Diákfront szegedi tagjai szerveztek. A helyszín előnye, hogy az oktatás helyzetének javítása érdekében demonstrálók nem akadályozzák a reggeli forgalmat, még a gyalogosokét sem, hiszen nem sokan járnak arra ilyenkor, és a Móra park területére nem hajthatnak be autósok. A meghirdette időpontra, 7.45-re alig 20 résztvevő jelent meg, és negyedórával később is csak 30-40 volt a jelenlévők száma, akiknek negyede rendező. Így élőlánc helyett felkiáltójelet formáztak a Móra Ferenc Múzeum előtt.

Vác főutcáján is áll az élőlánc

Vác főutcáján is felállt az élőlánc. Újdonság, hogy pénteken nem csak Budapesten, hanem több megyei jogú és nagyobb városban szerveztek reggeli élőláncot az oktatásért.

Miskolc: élőlánc és ülő sztrájk

7:45-től a miskolci Földes Ferenc Gimnázium körül volt élőlánc, majd 9:15-től diákok ülősztrájkot tartanak a gimnázium folyosóján. Lapunknak is elküldött nyilatkozatukban azt írják:

„A jelenlegi oktatási rendszer rohad, kétségtelen.”

Sopronban a Lackner Kristóf Általános Iskolában több tanár nem veszi fel a munkát

„Ezzel a lépésünkkel szeretnénk kifejezni, hogy nem tartjuk elegendőnek és megfelelőnek azokat az oktatásirányítás részéről érkezett reakciókat, amelyeket a hónapok óta tartó, országos megmozdulások hatására kaptunk.”

Mindeközben Orbán…

Orbán háborúról, dollárbaloldalról igen, a tanárokról nem beszélt a pedagógussztrájk és az élőlánc alatti megszólalásában Az országban épp zajlik az újabb országos pedagógussztrájk, diákok tartanak újabb élőláncot, délutánra pedig tüntetést is szerveztek a fővárosba. Épp az élőlánc alatt Orbán Viktor is bement a Kossuth rádióba, a szokásos péntek reggeli nyilatkozatára.

Itt hosszasan beszélt a háborúról, a félrement szankciókról, arról, hogy

„lépésről lépésre csúszunk bele a háborúba”,

de ő

„nagy csaták árán el fogja érni”,

hogy ha lesz kilencedik szankciós csomag, mentességet kapjon Magyarország, például az atomenergia kérdéseiben. Beszélt arról, hogy ő már levezényelt három válságot, megtanulta, hogy ezeket nem kibekkelni kell, hanem cselekedni, hogy a szankciókkal jöttek a magasabb energiaárak, és ezért kell az új Energetikai Minisztérium, és hogy „szabad szemmel is jól látható dollármilliókról van szó” a Mindenki Magyarországa Mozgalom és az amerikai pénzek témájában.

A pedagógusokról, diákokról, országos sztrájkról és az élőláncról nem esett szó.

Közel 100 iskolában egész héten tartott a munkabeszüntetés

Igaz az országos pedagógussztrájkot november 18-ra hirdették meg a szakszervezetek, de közel száz iskolában egész héten tartott a munkabeszüntetés. Az akciót a pestszentlőrinci Karinthy Frigyes Gimnázium 34 tanára és a Brassó Utcai Általános Iskola 26 tanára hirdette meg. Ezzel a lépéssel azt szerették volna jelezni, hogy nem tartják elegendőnek és megfelelőnek az oktatásirányítás reakcióit a hetek óta tartó országos megmozdulásokra.

Nyolc órára a Margit híd teljes hosszában felállt az élőlánc, de a Bem rakparton, a Margit hídon és a Nemzeti Múzeum előtt a Múzeum körúton is egyre többen voltak

A budapesti tüntetésre délután öt és este hét óra között kerül sor az Egységes Diákfront szervezésében. A demonstrálók a Március 15. térről az Erzsébet hídra vonulnak, majd a Lánchíd utcán keresztül fognak eljutni a Clark Ádám térre.