Connect with us

Kerítésen túl

Előzetesben a merénylet elkövetője – A legújabb hírek a meglőtt Robert Fico és kormánya állapotáról

merénylet,
Megosztás

Nem csak Szlovákoát, de egész Európát sokkolta, hogy szerdán merényletet követtek el Robert Fico miniszterelnök ellen, aki azóta is válságos állapotban van és egyik műtétet a másik után hajtják végre rajta. nem tudni biztosat, de a Fico-kormány se lehet sokkal jobb állapotba mint a miniszterelnök, az alábbiakba igyekszünk erről is beszélni.

Lövések Nyitrabányán

Szerdán délután meglőtték Robert Fico szlovák miniszterelnököt a kormány handlovái kihelyezett ülése után, majd kórházba szállították.  A helyszínen tartózkodó tanúk szerint Fico az őt üdvözlő emberek közé ment, amikor a lövések eldördültek. Fico ezek után a földre esett, majd példás gyorsasággal kórházba szállították, ahol egy többórás műtétet hajtottak végre rajta, írtuk meg elsők között.

Legfrissebb!

Zuzana Dolinková  egészségügyi miniszter bejelentette, a kormányfő állapota stabil, de továbbra is súlyos. Robert Kaliňák  védelmi miniszter szerint a miniszterelnök eszméleténél van.

A Robert Fico ellen elkövetett merénylettel kapcsolatos szombati sajtótájékoztatón a tárcavezető elmondta, a pénteki kétórás műtét hozzájárult a miniszterelnök egészségi állapotának javulásához.

Robert Kaliňák védelmi miniszter szerint a kormányfő eszméleténél van, ugyanakkor hangsúlyozta, állapota továbbra is súlyos.

Több csoda is történt a besztercebányai kórházban. Nem találok rá szavakat, amelyekkel megköszönhetném az orvosoknak, hogy egyre közelebb kerültünk a pozitív prognózishoz

– mondta.

A miniszterelnök-helyettes megismételte, a kormányfő állapota egyelőre nem teszi lehetővé, hogy Pozsonyba szállítsák Besztercebányáról.

Tovább Fico útján

Kaliňák elmondta, a kormány a Fico által meghatározott program szerint folytatja munkáját, jövő héten két ülést is tartanak majd. Hozzátette: egyelőre nem szeretne nyilatkozni azzal kapcsolatban, a Smer képviselői részt vesznek-e az elnöki palotában tartandó kerekasztal-beszélgetésen, állásfoglalását először a köztársasági elnökkel fogja közölni.

A kórház a közösségi hálón megerősítette, a szombat reggeli orvosi konzílium alapján kijelenthető, hogy Fico állapota a várakozásoknak megfelelően alakul, a miniszterelnök eszméleténél van, szövődmények pedig nem léptek fel.

Vizsgálati fogságban a merénylő

Főügyészség ügyészének Juraj Cintula, a merénylő vizsgálati fogságba helyezésére vonatkozó indítványát pénteken 13:39-kor kapta meg a Speciális Büntetőbíróság. A férfit előre megfontolt gyilkossági kísérlet elkövetésével gyanúsítják. Cintulát délelőtt szállították át a Specializált Büntetőbíróság épületébe, amelyet lezártak a nyilvánosság és a sajtó előtt, betartva a legszigorúbb óvintézkedéseket. Az épületet elit rendőrök és kommandósok őrizték. A 71 éves merénylő a kihallgatás során bűnösnek vallotta magát. Juraj Cintula vizsgálati fogságba való helyezését az esetleges szökése és a bűnelkövetés folytatása indokolta. A Specializált Büntetőbíróság ítélete nem jogerős, a gyanúsított még fellebbezhet a döntés ellen.

Cikkünk a szlovákiai „Új szó” alapján készült.

Kapcsolódó

 

Szerző