Első hírek a Vatikán idei különleges karácsonyfájáról és a Jézus-hívő zsidókról

A tavaly őszi viharok által súlyosan megtépázott észak-olaszországi Asiagói-fennsíkról, Veneto tartományból származik idén a Szent Péter téren felállítandó karácsonyfa – közölte csütörtök a Vatikán – jelent meg a hvg-ben.

Több fa is érkezik a Vatikánba

„A 26 méter magas lucfenyőt, amelynek törzse 70 centiméter vastag, két Vicenza megyei település, Rotzo Pederscala és San Pietro szállítja. Vele együtt 20 kisebb fenyőfát is küldenek a zarándokok pápa általi fogadására használt VI. Pál terem díszítésére. A kivágott fák helyett 40 másikat ültetnek.

A Szent Péter téri karácsonyfa fényeit december 5-én kapcsolják fel.

vatikan
Képünk illusztráció

A vatikáni karácsonyfa melletti betlehemet az idén a Venetóval szomszédos Trentino-Alto Adige (Dél-Tirol) tartományban, Trentino megyében fekvő, a 2018. október-novemberi viharokban ugyancsak súlyos károkat elszenvedő Scurelle település mesteremberei készítik.
A karácsonyfa és a betlehem két különböző vidékről származik, amelyet az Északkelet-Olaszországban számos erdőt romba döntő tavaly őszi viharok emléke köt össze – közölte a Vatikán.

A Szent Péter téri betlehem a trentinói hagyományokat tükrözi, két nagy faszerkezetből áll, amelyekbe életnagyságú figurákat helyeznek. A tavalyi orkánerejű viharokra emlékeztetve néhány kidőlt fa törzse is a jászol mellé kerül.” – fejeződik be a cikk.

A karácsonyfa

Hagyományos karácsonyi szimbólum és ünnepi kellék, amelyet először Németország területén díszítettek fel karácsonykor a 16. században. A karácsony ugyan egy keresztény ünnep, amelyen Jézus Krisztus születésére emlékeznek a hívek, de elvilágiasodott formájában és szokásaiban is közkedveltté vált az évszázadok alatt kialakult karácsonyi ünnepkör adventtől vízkeresztig.

Magyarországon az első karácsonyfát Brunszvik Teréz grófnő állította a Fejér megyei Martonvásáron levő birtokán 1824-ben.

Keresztények és a Jézus hívő zsidók

A mai Izrael lakosságának alig 2%-át teszik ki a keresztények, ám a számuk több százezerre is duzzad karácsonykor, és bármennyire is furcsa: Betlehemben, és Názáretben is állítanak karácsonyfát.

Jezus

Karácsony kapcsán egyébként érdemes megemlíteni azt is, hogy egy ideje egyre izmosodik a Szentföldön is egy különös vallási csoport, a Jézus hívő zsidóké, akik az Ó- és újszövetségi tanokat igyekeznek összekapcsolni.

„Olyan helyzet elé állt a népünk, hogy vagy megtagadjuk az atyáinkat és mindazt, amit Isten nekünk tanított, vagy Jézust kell megtagadnunk, akit Messiásnak ismertünk fel. Ezért ma fából vaskarikának tűnik, ha azt mondom, hogy „zsidó vagyok, aki hiszi, hogy Jézus a Messiás”. Szeretnénk Jézus messiási mivoltát a mi zsidó népünk számára is megkerülhetetlen ténnyé tenni” – mondják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük