Elsodorta a zebrán és továbbment – a kamera mindent látott!

Az ijedtség, a nemtörődömség, vagy a pofátlanság, végül is mindegy, hogy mi vitte rá az autó vezetőjét, hogy miután a zebrán, meglökött egy vakvezető kutyát és majdnem elsodorta  a gyengénlátót is, mintha mi sem történt volna, továbbmenjen. 

Mindezt a Vakvezetőkutya Közlekedésbiztonsági vizsgán

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) közösségi oldalán tudatta, hogy mi és hogyan történt.

“Felháborító!

Vakvezetőkutya Közlekedésbiztonsági vizsgán, melyen vizsgázó és kiképzett kutya szabályosan közlekedett egy autós, nem tisztelve a KRESZ szabályát, sem a gyalogos elsőbbségi jogát kanyarodáskor autójával megütötte a vizsgázó vakvezető kutyát, majd segítségnyújtás nélkül elhajtott.

A jármű vezetője ellen szabálysértés és közúti veszélyeztetés miatt rendőrségi feljelentést tettünk. Senki nem sérült meg, a kutyusnak sem lett se fizikai, se lelki problémája. A videó részlet a kötelező vizsgafelvételből készült.”

Kiből és hogyan lehet vakvezető kutya?

A vakvezető kutyákat tisztelet és kíváncsiság övezi. Sokak számára rejtély, hogy ember és kutya hogyan képes hatékonyan kommunikálni, dolgozni, megbízni egymásban. A vak ember számára a kutya nem segédeszköz. Sokkal több annál.

Olyan társ,

aki fogyatékosságával, jó és rossz tulajdonságaival együtt elfogadja és segíti a látássérült embert úgy, hogy teljes szabadságot, önállóságot és biztonságot nyújt. Képes alkalmazkodni a gazda napirendjéhez, életmódjához, de ugyanúgy – mint mi, emberek – szükségletekkel, érzésekkel, önálló gondolatokkal rendelkező élőlény. Egy fárasztó nap után neki is szüksége van egy kis lazításra, törődésre.

A vakvezető kutyát okosan kell szeretni.

Meg kell találni a megfelelő módját a hálánk és érzelmeink kifejezésének. Bár szigorú szabályok szerint kell élniük, minden nap megkapják mindazt, amire érzelmileg és fizikailag szükségük van.
Ágota, aki 18 éve vakvezető kutyával közlekedik fogalmazta meg talán a legkedvesebben, hogy miért a legboldogabb kutyák a vakvezetők :

“…a vakvezető kutyák a világ legboldogabb kutyái közé tartoznak, mert megélhetik azt, amiről legtöbb kutya csak álmodik: mindenhová a gazdival mehetnek és a nap szinte minden percét a gazdijukkal tölthetik…” (forrás)

Figyeljünk jobban sokkal többet érdemel kutya és gazdája.

Buta kutya nincs, csak buta gazda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük