Elsőként a polgármester-választások eredményét tudhatjuk meg

A főpolgármester- és polgármester-választások szavazólapjait számolják össze először a szavazatszámláló bizottságok október 13-án – mondta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke kedden a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tagjait tájékoztatva az önkormányzati és nemzetiségi választások előkészületeiről.

Számolási sorrend

Pálffy Ilona kifejtette: azt kérték a helyi választási irodáktól, hogy a szavazás befejezését követően a szavazatszámláló bizottságok először a polgármester-választás szavazólapjait számolják össze. Budapesten a helyi választási irodák döntenek arról, hogy a polgármester- vagy a főpolgármester-választás szavazólapjait számolják-e össze előbb.

Hozzátette: ezt követően a képviselő-testületi tagokra leadott szavazatokat, majd a megyei közgyűlési voksokat számlálják össze. A nemzetiségi szavazatokat vagy a választás éjszakáján vagy másnap összesítik.

Mint mondta, várakozásaik szerint október 13-án este 8 órától érkeznek az első eredmények, amiket itt tesznek közzé.

 Fennáll a veszélye, hogy a szavazólapok „összekeverednek”

Pálffy Ilona szólt arról is, hogy a nemzetiségi választók idén a nemzetiségi szervezetek kérésére nem külön szavazókörben szavaznak majd, hanem a lakóhelyük szerinti szavazókörben. Az NVI elnöke elmondta: ez lassíthatja a voksolást, ugyanis így a nemzetiségi választópolgároknak adott esetben akár hat szavazólapot – hármat az önkormányzati választásra, hármat pedig a nemzetiségire – kell kitölteniük, ráadásul a nemzetiségi szavazatokat tartalmazó borítékokat le is kell zárnia a választópolgárnak.

Mint mondta, fennáll a veszélye annak, hogy a szavazólapok „összekeverednek”, ezért utasította a helyi választási irodákat: a szavazást úgy szervezzék meg, hogy előbb az önkormányzati választás fehér szavazólapjait adják át a választóknak, majd – miután kitöltötték és leadták azokat – a zöld színű nemzetiségi szavazólapokat.

Felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben a polgármester- vagy képviselőválasztás szavazólapjai „bekerülnek” a nemzetiségi szavazatok közé, azokat álláspontjuk szerint érvényteleneknek kell tekinteni.

(Forrás: MTI)

megosztás

 

Egy hozzászólás itt: “Elsőként a polgármester-választások eredményét tudhatjuk meg

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük