Elsőként Szegeden alkalmazzák a koronavírus elleni gyógyszert

12 nap alatt enyhíti a koronavírus-tüneteket a japán antivirális gyógyszer, amelyet elsőként Szegeden alkalmaznak a betegek gyógyításában – írta meg a Délmagyarország.

“Rövidebb gyógyulási idő és kevesebb szövődmény várható a koronavírus elleni gyógyszer, a favipiravirtartalmú Avigan tabletta adagolása mellett, amellyel a Szegedi Tudományegyetem klinikáján az országban elsőként kezdhetik el kezelni a súlyos betegeket – közölte pénteken az egyetem.

Lengyel Csaba, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke elmondta, a rendelkezésre álló előzetes klinikai adatok alapján a HECRIN Konzorciumban kezdődött meg a széles spektrumú, japán antivirális gyógyszer, a favipiravir klinikai vizsgálata.

Gyors hatású gyógyszer

“Az elmúlt fél évben Japánban végzett, tudományosan megalapozott klinikai vizsgálat nemrégiben nyilvánosságra hozott adatai szerint a favipiravirtartalmú Avigan tabletta a kezdődő tüdőgyulladással kezelt, középsúlyos állapotú koronavírusos betegekben megakadályozta a vírus szaporodását, és 12 nap alatt enyhítette az olyan klinikai tüneteket, mint például a láz vagy a légzészavar. Az Avigan sikeresen akadályozta meg a betegek állapotának romlását, és ezzel sokuknál elkerülhetővé vált az intenzív terápiás kezelés.”

A gyógyszert kizárólag a kórházban fekvő, súlyos betegeknek adhatják a vizsgálati kritériumok és a vizsgáló orvosok döntése szerint

Lengyel Csaba hozzátette: párhuzamosan a favipiravirhatóanyag-tartalmú gyógyszer magyarországi fejlesztése is zajlik jelenleg, így a szakemberek remélik, hogy hamarosan ennek is elkezdődhet a klinikai tesztelése.

Forrás: Délmagyarország

koronavírus

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük