„Eltapsolták” hárommillió magánnyugdíj-pénztári tag vagyonát.

Szerdán feljelentette a szocialista Korózs Lajos – mások mellett – Orbán Viktort a Legfőbb Ügyészségen, mert a miniszterelnök is felelős azért, hogy csalással vették el hárommillió ember összesen háromezer-milliárd forintnyi magánnyugdíj-pénztári megtakarítását.

Az MSZP országgyűlési képviselője, a Parlament népjóléti bizottságának alelnöke a Legfőbb Ügyészség budapesti székhelye előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a feljelentést hivatali visszaélés, közfeladati helyzettel visszaélés, azaz közfeladattal kapcsolatos kötelesség megszegése, valamint csalás és hűtlen kezelés miatt teszi Orbán Viktor miniszterelnök, Selmeczi Gabriella korábbi nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott és Matolcsy György korábbi nemzetgazdasági miniszter, mostani jegybankelnök ellen.

Mint emlékeztetett, az Országgyűlés politikai nyilatkozatot fogadott el – fideszes többséggel – a magánnyugdíj-pénztári vagyon megvédésről. Garantálták, hogy egyéni számlán mindenkinek jóváírják az eddigi befizetését, annak értékállóságát és adómentességet biztosítanak mindenkinek, aki átlép az állami rendszerbe. Megfenyegettek hárommillió fiatalt, mert azt mondták, aki nem lép át az állami rendszerbe, nem fog állami nyugdíjat kapni. Ennek hatására közel 2,9 millióan átléptek és mintegy háromezer-milliárd forint vagyon került át az állam tulajdonába.

Értékelése szerint a kormánypártok éveken keresztül bármit megtehettek volna, hogy garanciákat építsenek a vagyon megvédésére, de ehelyett „eltapsolták” hárommillió magánnyugdíj-pénztári tag vagyonát.

Ha ebben az országban felelősséggel tartozik mások pénzéért Bróker Marcsi vagy Tarsoly Csaba, akkor joggal várhatja el minden egyes magyar állampolgár, hogy a nemzeti bank elnöke, Matolcsy György is felelősséggel tartozzon ezután a megtakarítás után – fogalmazott.

Matolcsy György sokat ígért a magánnyugdíj-pénztári lenyúláskor. Azonban nemcsak a nyugdíjpénztárakba befizetett összegeknek mondhattunk búcsút az elmúlt években, de lassan a nyugdíjunknak is, bár Matolcsy György jegybankelnök ennek az ellenkezőjét állítja. Megvontuk a húsz éve indult magánnyugdíj-pénztári rendszer és az azt megszüntető furcsa reform mérlegét.

(Forrás: HVG)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük