Connect with us

Koronavírus

Élet az ételallergia árnyékában

Megosztás

Az utóbbi években legtöbbet a pollenallergiáról beszéltünk, holott az ételallergia legalább olyan elterjedt és veszélyes. Egyes ételek kis mennyiségű fogyasztása is már jelentős allergiás reakciót válthat ki.

csillagjegy
Megosztás

Az utóbbi években legtöbbet a pollenallergiáról beszéltünk, holott az ételallergia legalább olyan elterjedt és veszélyes. Egyes ételek kis mennyiségű fogyasztása is már jelentős allergiás reakciót válthat ki.

Kinél alakulhat ki ételallergia?

A felnőttek körében 2 százalékra, a gyermekeknél körülbelül 6 százalékra tehető a valódi ételallergiások aránya, ez a szám folyamatos növekedést jelent. Fontos tudnunk, hogy sokkal nagyobb eséllyel vannak kitéve a kórnak, akiknek a családjában már volt, van van étel allergiától szenvedő.
Az ételallergia többnyire gyerek- csecsemőkorban jelentkezik, de idővel a gyerekek többnyire kinövik a tej, tojás, a szója, illetve a búza allergiájukat.
Amennyiben azonban súlyos az allergia és ha mogyoróval, dióval, hallal vagy rákkal szemben áll fenn, nagy valószínűséggel nem nőhető ki, és egész életen át megmarad.

Ételallergia, vagy intolerancia?

Sok embernél alakulnak ki kellemetlen tünetek bizonyos ételek elfogyasztását követően, ebben az esetben étel-intoleranciáról beszélhetünk. Az ételallergiát azért fontos megkülönböztetni az étel-intoleranciától, mert az ételallergia sokkal veszélyesebb, akár halálhoz is vezethet.
Az élelmiszerek többnyire nem zavarják meg az immunrendszer működését és nem okoznak hisztamin kiáramlást a vérbe. Ez azt jelenti, hogy az élelmiszerekre adott kellemetlen válaszok általában nem ételallergiák.

Étel-intolerancia estében az érintett ételből kis mennyiséget különösebb probléma nélkül el tudunk fogyasztani.

Ételallergia esetében viszont már kis mennyiségű étel is jelentős allergiás reakciót vált ki.
Az ételallergia tünetei
Az allergiás reakció általában csak kellemetlen, de nem veszélyes, bár egyes esetekben viszont életveszélyes is lehet.

Tünetek

  • szájzsibbadás;
  • a bőr viszketése;
  • az orrnyálkahártya megduzzadása, súlyos esetben légzési nehézség, ziháló légzés;
  • a test bizonyos részeinek, elsősorban az ajkak, az arc, a nyelv és a torok megduzzadása;
  • csalánkiütés (gyorsan kialakuló piros, kiemelkedés nélküli foltok, amelyek helyüket változtatják,nyomásra elhalványulnak);
  • ekcéma (lassan kialakuló, a csalánkiütéssel szemben helyét nem vagy alig változtató
  • bőrmegvastagodás – általában ott alakul ki, ahol a bőr az allergénnel kapcsolatba került);
  • hasfájás, hasmenés, émelygés, hányinger, hányás;
  • szédülés, ájulás.

A legfőbb bűnösök

Az ételallergiákat általában egyes fehérjék váltják ki, ezek az élelmiszerek a következők:

  • tojás;
  • hal;
  • rákfélék;
  • olajos magvak (például a dió, a földimogyoró és a török mogyoró).

Gyerekeknél ezekhez társulhatnak még

  • tehéntej;
  • eper, málna;
  • búza;
  • szójabab.

Kezelés

Orvoshoz kell fordulni abban az esetben, ha allergiás tüneteket észlelünk már röviddel étkezés után, különösen, ha ez ismétlődik.
Amennyiben lehetséges, amikor az allergiás tünetek még tartanak menjen orvoshoz! Ez ugyanis nagyban segítheti a diagnózis és a megfelelő kezelés kiválasztását.

Nincs mit tenni, az allergiás reakció csak akkor akadályozható meg, ha a tüneteket okozó ételektől egy életre búcsút veszünk.

(forrás: Allergia és asztma)

Kapcsolódó

10 jó tanács pollenallergiásoknak – Mondjuk a tutit!

Szerző

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Újabb életet követelt a darázscsípés! | Városi Kurír

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük