Elvi egyezség született az EU és a magyar kormány között

Az EU soros elnökségét ellátó cseh kormány hétfőn későn este a Twitterén bejelentette, hogy megoldást találtak a Magyarország által blokkolt kérdésekre, és megegyeztek a magyar EU-s pénzek ügyében is, írja az EUrologus.

A négy kérdés, amelyekben az EU-hoz akkreditált nagykövetek (COREPER) elvi egyezségre jutottak:

  • az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós támogatás;
  • a 15 százalékos globális minimumadó;
  • az 5,8 milliárd euró (közel 2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatásra vonatkozó magyar helyreállítási terv;
  • és a jogállamisági eljárásban javasolt magyar EU-s pénzek felfüggesztésének ügyében is.

A megegyezést majd írásbeli eljárással hagyják jóvá.

A kormány megszavazta….

A Népszava brüsszeli tudósítója és a Portfolió forrásai szerint

a magyar kormány belement, hogy az EU közös adósságvállalási megoldáson keresztül támogassa Ukrajnát, és hozzájárultak a magyar kormány által korábban szintén ellenzett globális minimumadó támogatásához is.

A Tanács honlapján közreadott közleményben csak arról írnak, hogy a tagállamok egyhangúlag elfogadták a minimumadó 2. pillérének uniós szintű végrehajtását. Korábban ehhez kapcsolódóan a kormányközeli Világgazdaság értesüléseire hivatkozva arról írt, Magyarország mentességet kapott a globális minimumadó ügyében, eszerint az Európai Unió Tanácsa hozzájárulna ahhoz, hogy a magyar iparűzési adó beleszámítson a globális minimumadóba, ezzel nem kellene megemelni a 9 százalékos társasági adókulcsot.

Ezek után pedig a tagállamok elfogadták a magyar helyreállítási tervet, amelynek kifizetését azonban az Európai Bizottság vonatkozó javaslatának megfelelően szigorú feltételekhez, 27 „szupermérföldkő” teljesítéséhez kötik.

Emellett döntöttek magyar EU-támogatások felfüggesztéséről,

de az Európai Bizottság korábbi javaslatával szemben három magyar operatív programnak nem 65, hanem 55 százalékát függesztik fel. Ez 6,3 milliárd eurónyi (kb. 2600 milliárd forintnyi) kohéziós forrást jelent.

„A Magyarország által eddig elfogadott korrekciós intézkedések jelentős hiányosságokkal küzdenek, amelyek komolyan veszélyeztetik a jogállamiság elveinek megsértését, ezért a Tanács úgy véli, hogy az Unió költségvetését érintő kockázat továbbra is magas. A Magyarország által kielégítően végrehajtott korrekciós intézkedések számát és jelentőségét figyelembe véve, valamint az együttműködés mértékét tekintve észszerű lenne a fennmaradó kockázatot az érintett programok kötelezettségvállalásainak 55 százalékában meghatározni”

– írták a Tanács sajtóközleményében.

Forrás