Legalábbis ezt állítja a Sinogene társaság, mely klónozott kutyából klónozta Longlongot és két másik társát, Xixit és Nuonuot. Így most négy klónozott kutya áll a kutatók rendelkezésére.
[mnky_ads id=”4666″]
[mnky_ads id=”4670″]
Mindegyik kutya egy speciális vérbetegségben szenved, vagyis nem úgy alvad meg a vérük, mint általában szokott. Ilyen módon kívánják tanulmányozni a kínaiak az arterioszklerózist, mely 17,7 millió ember halálát okozta a világban 2015-ben a WHO statisztikái szerint.

A kínaiak ezzel a módszerrel az élvonalba kerültek a klónozás tekintetében, a tanulmányozásuk során elért eredményeket pedig az emberek gyógyítására is fel lehet majd használni. “Utolértük, sőt le is hagytuk Dél-Koreát!” – dicsekedett a Sinogene főnöke.

Ázsiában ritkábban merülnek fel etikai problémák a klónozás tekintetében, de Európában és Amerikában sokan elvetik ezt a megoldást, mert komoly veszélyt látnak benne. Ha ugyanis kutyákat lehet klónozni, sőt, a klónozott kutyákkal ugyanezt meg lehet tenni, akkor ezt a módszert alkalmazhatják az emberekre is. Az ember klónozása azonban felvet számos etikai problémát, amely személyiségi jogokat érint. Ezeket a jogi megfontolásokat kevésbé tartják fontosnak Kínában ahhoz képest, hogy a klónozás révén kutathatóvá és gyógyíthatóvá válnak olyan betegségek is, melyekkel eddig csekély eredménnyel küzdött az orvostudomány.

Lengyel Miklós

Globoport
[mnky_ads id=”3811″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét