Kiemelt hírekKoronavírus

Emberkísérlet a választás előtt? – Covid-pozitív időseket is visszaenged a kórházakból az idősotthonokba a kormány!

Nem vicc! Érték és Minőség díjas lett a Ripost, az M1 és a TV2!

Zombiország lettünk, hogy egy éven belül másodszor is szó nélkül hagyjuk, hogy tisztességben végig dolgozott életük őszén lévő, egyébként is nehéz mentális körülményekkel küzdő idős honfitársainkkal játsszon orosz rulettet a kormány csak azért, hogy 2022-ben további négy évre felhatalmazást kapjon, hogy folytassa ugyan ezt?

Nap, mint nap leírhatjuk, hogy “ma Ő, holnap akár Te…”

Egy új szabályozással Covid-pozitív szépkorút is visszaenged a kórházakból az idősotthonokba a kormány. A kockázatos kísérlet az oltási kötelezés kiszervezése után a járványügyi felelősség újabb áttolásának tűnik a járvány ismételt felfutása miatti esetleges politikai károk minimalizálása érdekében – írta a szabadeuropa.hu. A jelenlegi

miniszteri/országos tiszti főorvosi protokoll az idősotthonok számára nem ír elő speciális óvintézkedéseket sem az újonnan felvettek, sem a fekvőbeteg-ellátóból visszatérő lakók esetére – holott az otthonok világszerte a koronavírus-járványnak leginkább kitett intézmények.

A Fővárosi Önkormányzat az első járványhullám tapasztalatai nyomán szigorú óvintézkedésekre kötelezte az általa fenntartott tizenegy idősotthont.

Akár otthonából jön, akár kórházból érkezik vissza valaki az otthonba, tíz napra izolálni kell, amíg ki nem derül, hogy fertőzött-e. Ezt a negyedik, majd a hatodik napon elvégzett PCR-teszt negatív eredménye esetén le lehet rövidíteni hét napra.

A november elején elrendelt kijárási tilalom pedig a kijáró ápoltak által okozott fertőzésveszélyt is minimalizálta.

Egy negatív PCR-teszt nélkül a Covid-osztályról visszavett gondozott időzített bomba lehet egy idősotthonban. Egy kórházból behurcolt vírus most is nagy pusztítást tudna okozni, még ha a beoltottság miatt kisebbet is, mint az első és második hullám idején.

A fertőzöttség rendes ellenőrzése nélküli visszaküldést egy friss országos tiszti főorvosi rendelkezés alapozza meg

A Magyar Közlöny 52. számában jelent meg Müller Cecília közleménye, amelyet Kásler Miklós miniszter is jóváhagyott, és amely a covidosok kórházból való elbocsátását is szabályozza. Az október 28-án kiadott új eljárásrend szerint

kórházban ápolt, megerősítetten covidos beteget akkor lehet haza, de akár szociális otthonba is visszaküldeni, ha az orvos úgy ítéli meg, hogy nem igényel további kórházi ápolást. Ha a doktor a tünetek jelentkezésétől számított tíz napon belül dönt így, akkor a fogadó helyen tíz napig el kell különíteni az ápoltat.

A kibocsátáshoz kell még egy, a tünetek jelentkezésétől számított tizedik napon elvégzett gyorsteszt eredménye is. Ha az negatív, a beteg gyógyultnak tekinthető. Ez annak fényében meglepő feltétel, hogy a gyorstesztek megbízhatóságát megkérdőjelezi a szakirodalom. A tünetek első jelentkezésétől számított 21. napon belül (e szerint a 10–21. nap között) elvégzett gyorsteszt eredménye akár pozitív is lehet, a beteg úgy is visszaküldhető az otthon(á)ba, ahol el kell különíteni tíz napra.

A tünetek jelentkezése utáni 21. nap utáni hazaküldéskor még gyorstesztet sem kell végezni.

Emlékeznek?

A járvány első hulláma idején a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthon 55 ápoltját vitte el a fertőzés. A kormány és sajtója a valószínűleg kórházból bekerülő vírus okozta pusztítást az ellenzéki vezetésű főváros elleni kommunikációs kampány kimaxolására használta föl. Orbán Viktor ezt mondta az ellenzékről:

„Járvány idején sincs nagyon más a fejükben, mint hogy hogyan tudnának hatalomra kerülni, de egy idősotthon üzemeltetésével sem tudnak megbirkózni, mondjuk polgármesterként.”

Egyetlen gyorsteszttel visszaküldeni időseket zsúfolt, az izolációt tökéletesen végrehajtani képtelen otthonokba (55 ezren élnek ilyenben) hasonlóan veszélyes kísérlet, mint az volt, amikor

a világon egyedülálló módon több százezer idősebb embert oltottak be olyan kínai vakcinával, amelynek még a gyártója sem javasolta ezt.

Nem is árulja el a kormány, milyen vakcinával oltottak vannak a friss fertőzöttek, illetve a halottak között. Az első hullám alatt a Pesti úti lakók tíz százalékát elvivő pusztítás ügyében nem volt ilyen visszafogott.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

A teljes cikket ide kattintva olvashatja!

Szólj hozzá!