Connect with us

Bulvár

Emberre is veszélyes aligátorteknőst fogtak ki a Balatonból

aligátorteknős,
Megosztás

Az aligátorteknős Balatonőszöd és Balatonszárszó között bukkant fel egy csalihalas hálóban. Nagyobb korában az emberre is veszélyes, harapós teknőst emelt ki egy idősebb horgász. Éppen a Balatont és a közeli tavat összekötő vizesárokból próbált kishalas hálójával sneciket fogni az esti pecázáshoz, amikor a hálójában felfedezte, hogy 20 centi páncélhosszú aligátorteknőst pillantott meg.

Irány a teknőspark

Egy kifejlett hím példány akár 70-80 cm hosszúra is megnőhet és nagyobb állatokat is elejthet – mondta el  az időkép kérdésére Pécsi Tibor, a kőröshegyi Teknős Park tulajdonosa és vezetője, aki az állatot elhelyezte a már meglévő hét példány mellé.

A Teknős Parkban egyébként egy webkameránk is működik, ezzel követhetik nyomon a teknősök életét.

Nem őshonos, sőt…

Az aligátorteknős egyébként az USA nagy részén és Kanada területén fordul elő. Kína, Tajvan és Japán területére betelepítették. A felelőtlenül szabadon engedett terráriumi példányok Európa szerte, így hazánkban is felbukkannak időnként. Meglehetősen nagy tűrőképességű fajról van szó, ezért a szándékosan betelepített vagy tudatlanságból szabadon engedett példányai idővel hatalmas károkat okozhatnak a helyi ökoszisztémákban.

Pénteken egyébként Balatonfűzfőről kaptak egy telefont, hogy egy nagyjából 20-25 centi páncélhosszal rendelkező, vörösfülű ékszerteknőst fogtak el, de ő sajnos később megszökött. Ez a fajta teknős szintén veszélyes a környezetére, mert védett állatokat, védett növényeket fogyaszt (fiatalon ragadozó, később növényevésre tér át).

Fontos!

Bárki olyan teknőssel találkozik, amely nem őshonos, netán ráun az otthoni tartására, semmiképp se engedje szabadon, hanem nyugodtan keresse fel Pécsi Tibort, a Teknős Park ugyanis befogadja és gondozza ezeket a példányokat – a szabadban kószálva viszont komoly problémákat okozhatnak.

Ezeket olvasta már?

aligátorteknős,

Szerző