Emberre is veszélyes élősködők! Túláradó szeretet és a józan ész szava

A gazdiknak tudni kell arról, hogy kedvencük élősködői az emberre is veszélyesek lehetnek. Tartsuk ezt szem előtt, mikor túláradó szeretetünkben az ágyunkat is megosztjuk háziállatunkkal, vagy – ahogy olykor megtörténik – akár a tányérunkból is lefetyelheti a maradékot. Valamennyien ismerünk hasonló eseteket. Nem ritka, hogy az állatszeretet túllépi az egészséges határokat. Az, hogy saját érdekünkben is helyén kezeljük kedvencünket, még nem a ridegség jele, sőt.

Kedvencünk dédelgetése a legfinomabb dolog lehet ! De csak ésszel!

Azt nem kell hangsúlyozni, mennyire jótékonyan hat a testre és a lélekre, ha egy odaadó négylábúval osztjuk meg az életüket. A szakértő azonban az óvatosságra is figyelmeztet. Semmiképpen nem kell lemondanunk kedvenceink dédelgetéséről, csupán komolyan kell venni a szükséges orvosi előírásokat, elvégeztetni az ellenőrzéseket, és persze ügyelni a higiéniára. Mindezt főként a gyerekekben és kismamákban kell tudatosítani. Különösen fontos, hogy a rendszeres és alapos kézmosás váljon rutinunná

Az állatorvos véleménye egyértelmű

“Szeressük, gondozzuk, akár imádhatjuk is négylábú társunkat, de kell bizonyos távolságtartás. Ne nyúlkáljunk például a kutya szájába, hiszen a fenekét nyalogatja, és hasonló okból ne is puszilgassuk szájon.”

A kutyákon/kutyákban és macskákon/macskákban számos élősködő telepszik meg. Többnyire semmilyen látványos tünet nem hívja fel erre a figyelmet.

A leggyakoribb és talán legismertebb  veszélyforrás az orsóféreg.

Hazai felmérések szerint a petéi három kezeletlen kutyából legalább egy ürülékében kimutathatók. A kutya orsóférgei az emberre is veszélyt jelentenek. A szervezetben vándorló lárvák súlyos betegséget okozhatnak. A fertőzés elkerülhető, ha ügyelünk a higiéniára; a kutyával együtt nevelkedő kisgyerekek esetében növeli a kockázatot a föld-, homok- és fűevés gyakori szokása.

Az állatorvos azt ajánlja, hogy a kölyökkutyákat és a cicákat 3, 5, 7 hetesen, majd 6 hónapos korukig havonta féregtelenítsük, a felnőttek állatokat pedig háromhavonta. – Fontos a bolhairtás is: senkinek nincs szüksége a bolha által hordozott lárvákból elkapható galandféreg-fertőzésre.

Az állatban megtelepedett bőrgombák is veszélyesek lehetnek. Egy esetleírás szerint eg család a cicától fertőződött meg, és valamennyi családtagnál kellemetlen tünet jelentkezett: foltokban eltöredezett a hajuk a hajtőnél.

A csipás kutyától kötőhártya-gyulladást lehet kapni.

A toxoplazmózist apró egysejtű – a macskákban szaporodó – parazita (Toxoplasma gondi) okozza. A kismamákra különösen veszélyes, mert a szervezetükből a méhlepényen keresztül átjut a magzatba, s a károsodását vagy akár a halálát is okozhatja – állítja a szakértő.
Mindez azonban nem szabad, hogy pánikot okozzon, vagy a házikedvenctől való elidegenedést eredményezzen. Aki tudja, hogy megfelelő óvatossággal minden baj elkerülhető, továbbra is boldog gazdiként tarthatja négylábú társát.
Egyszerűen betartható szokások segíthetnek: például, fedjük be a kerti homokozót, ha a kicsik éppen nem játszanak benne.
(Forrás: Szabad Föld)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük