Emberségből nullák

Egyházi források szerint az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érseke kérte Osztie Zoltán plébánostól a Horthy-mise elhagyását. Aki megerősíteni látszik ezt az értesülést. Ebből természetesen rögtön következik, hogy a KÉSZ vezetőjének sem a kereszténysége, sem az értelmisége nem ébredt a tudatára annak, hogy az egyház csatlakozása egy társadalmi provokációhoz rossz üzenet.

„Felülről” szóltak le

A Horthy-mise is lassan abba a kategóriába esik, ami nem ereszti el a híreket. Mert a saga folytatódik. Miközben a szaga egyre penetránsabb. Legutóbb még úgy tűnt, hogy „csak” a szervező szervezet vezetője néz mindenkit hülyének. De a licit azóta is zajlik. Legutóbb Erdő Péter iratkozott fel a listára.

Valójában a keresztény főértelmiségnek „felülről” szóltak le, hogy ez így nem lesz jó. Ez a megoldás alighanem ismerős lehet azoknak, akik még látták azt a rendszert, amikor a pártbizottság szólt le valamiért. Nos, akiknek tetszett az a rendszer, most igazán nem panaszkodhatnak. Ahogy nem panaszkodik Orbán és csapata sem.

A plébános és Jézus humanizmusa

Azt meg mindenki ossza be magának, hogy a plébános szerint Boross Péter vagy Lezsák Sándor magánemberként és nem politikusként mondott volna emlékbeszédet. Szakályról meg szó sem esik. Igaz, ne is essék. De a jelenlegi licitlépés legalább tisztázza kicsit a képet. Egyrészt világos, hogy a magukat kereszténynek, és értelmiséginek mondó társulat vezetője szerint teljesen rendben lenne zsidótörvények kormányzóját éltetni az auschwitzi haláltábor felszabadításának évfordulóján. Így legalább tudhatjuk, hogy a plébánosnak nagyjából annyi köze van Jézus humanizmusához és tanításainak megértéséhez, hogy látta már a szentírás hűlt helyét a könyvespolcon. Ahonnan elpakoltatta, hogy ne zavarja a maga antiszemitizmusában vagy a seggnyalásban.

Az emberi megértés látszatához is felsőbb utasítás kell

De azt is megtudhattuk, hogy Lezsáknak és Borossnak magánemberként is teljesen megfelelt volna ugyanez. A nyalás is, meg az emlékmise is. Ami legalább eloszlatja a kételyt, hogy a korábbi megállapításnak van helye a nap alatt. Annak, hogy az „urak” emberségből nullák. Az marad legfeljebb kérdéses, hogy mi a helyzet azokkal a tényleges értelmiségiekkel, akik valóban keresztények tartják magukat, illetve tényleg azok. Ők vajon meddig vállalnak közösséget Osztie Zoltán plébános szervezetével? Mikor mondják, hogy eddig és ne tovább? Hogy tovább ne égessék őket is az ilyen piszlicsáré alakok. Akiknek még az emberi megértés látszatához is felsőbb utasítás kell.

Függetlenül attól, hogy Erdő Péter kereszténységében, humanizmusában, illetve ennek őszinteségében ki mennyire hisz. Mert azért ez sem olyan, amit kétely, illetve kétség nélkül lehetne szemlélni.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

3 hozzászólás

  • 2018.01.28 - 13:00
    Közvetlen hivatkozás

    Az ingyen ebédelők, de reggeliző és vacsorázó ál keresztények ezek, a pénz szolgái. Az egyházak A-Z -ig mindig a felső hatalmasok seggében tanyáztak, mert a pénz, a vagyon, a különleges elbánás csak onnan jöhet. Soha nem volt közük ahhoz az eszméhez amit Jézus hirdetett, a szegények, elesettek szolgálata . Az elnyomó gépezett részei: a nép elnyomására, butítására, félelembe tartására voltak, vannak – az idők folyamán- jók, a hatalom mindig is erre a szolgáltatásukra tartott igényt, és ezért mindig busásan megfizette őket.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük