Emelkedik a liszt és a kenyér ára

Akár tíz százalék fölött is emelkedhet a liszt ára, amit hamarosan hasonló mértékű kenyér- és péksütemény drágulás követhet.

Többet kell majd fizetni a lisztért és a kenyérért is, mert a malomipar februárban és márciusban, az őszi áremeléseket megfejelve, átlagosan további 5-5 százalékkal emeli árait. Ennek alapvető oka, hogy az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai szerint 2017. január utolsó hetében a kenyérgabona tonnája 44,5 ezer, míg ebben az évben már 49,5 ezer forint volt.

A képet árnyalja, hogy malmi minőségű búzát jelenleg tonnánként 50 ezer forint alatt nem lehet kapni, de akadnak 52 ezer forintos ajánlatok is – nyilatkozta a Népszavának Póts Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára. A malmok ezt a jelentős árkülönbséget nem tudják lenyelni, mert a költségeik mintegy 80 százalékát az alapanyag teszi ki.

A magas búzaárak azért is érdekesek, mert eközben a világban jelentős tartalékok halmozódtak fel, ami elvileg lejjebb szoríthatná az árakat. A hazai árakat többnyire a nemzetközi piac mozgatja, de most ellenkező tendencia figyelhető meg. Azok a gazdák, akik rendelkeznek raktárkészletekkel, kivárnak. Az olcsó búza miatt telített európai piacokon nem lehet megfelelő nyereséget elérni, a hazai kereslet viszont magasan tartja az árakat.

Az itthoni drágulásnak az importárak szabhatnak határt, hiszen ha elszaladnának az árak, a feldolgozóipar külföldről is beszerezhetné az alapanyagot – jegyezte meg a szakember.

Bár a Magyar Pékszövetség szerint a pékek egyelőre nem foglalkoznak a lehetséges áremelés kérdésével, egy a lapnak nyilatkozó iparági szakértő elengedhetetlennek tartotta a kenyér árának az emelését. A kenyérben átlagosan 70 százalék a liszt aránya, s a költségek mintegy egyharmadát teszi ki ez az alapanyag – említette a szakember.

A kenyér árát azonban nem csak a liszt drágulása tornázza följebb. A sütőiparban a foglalkoztatottak nagyjából 60 százaléka dolgozik minimálbérét, vagy szakmai bérminimumért. A tavalyival együtt pedig a minimálbér 23, a szakmai bérminimum 37 százalékkal emelkedett. Ráadásul a sütőiparban a külföldre vándorlás miatt is egyre égetőbb a szakemberhiány.

(Forrás: Népszava)

DK: a kormány átverte a nyugdíjasokat

A DK szerint a kormány átverte a nyugdíjasokat, mert várhatóan nagyobb mértékben emelkedik a kenyér ára, mint amennyivel a nyugdíjukat növelték.

Gréczy Zsolt, a párt szóvivője a DK és a Szolidaritás nevében pénteken, sajtótájékoztatóján azt mondta, 10 százalékkal drágult a búza, ezért a malomipari vállalkozások kénytelenek emelni a liszt árát.

Emellett növekedtek a bérköltségek, mivel a kormány teljes mértékben a vállalkozókra hárította a béremelésből fakadó pluszkiadásokat, az áram pedig úgy nőtt a magyar vállalkozások számára 30 százalékkal, hogy közben a világpiacon csökkent az energia ára – sorolta.

Ezek hatásaként a kenyér várhatóan 10 százalékkal fog emelkedni, miközben a nyugdíjasok juttatása csak 3 százalékos emelkedést hoz, ezért a kormány ismét átverte a nyugdíjasokat – összegzett Gréczy Zsolt.

 

One thought on “Emelkedik a liszt és a kenyér ára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük