EMMI: nincs egészségügyi vészhelyzet, nincs járványügyi zárlat – Hanem?

Mint arról beszámoltunk, antibiotikumnak is ellenálló húsevő baktérium-fertőzés ütötte fel a fejét még múlt nyáron a bázakerettyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) helyi intézményében, a pszichiátriai betegeket gondozó Aranyág otthonban.

EMMI-reakció

A napokban megjelent sajtóhírekkel ellentétben nincs egészségügyi vészhelyzet és nincs járványügyi zárlat a Zala Megyei Szivárvány Egyesített Szociális Intézmény Aranyág Otthonában

– ezt csütörtöki Zala megyei látogatásán nyomatékosította Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára.

A telephely vezetője azonnal teljesítette a bejelentési kötelezettségét

a Zala Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályára az MRSA megbetegedések számának növekedéséről. A Népegészségügyi Főosztály helyszíni vizsgálatot tartott, melynek jegyzőkönyvében az ellátottak intézményen belüli elkülönítését rendelte el, nem pedig járványügyi zárlatot.

A fertőzött ellátottak teljes elkülönítése megtörtént,

nem jelentenek veszélyt a többi lakóra és dolgozóra. Zajlik az összes dolgozó és ellátott MRSA-szűrésének megszervezése. A fertőzés kialakulása miatt belső vizsgálat is kezdődött.

A helyzet nem jelent veszélyt a település lakóira, az MRSA fertőzés antibiotikumos terápiával kezelhető, gyógyszeres kezeléssel és megfelelő eljárásokkal megelőzhető.

Háttér….

A Népszava információja szerint a közmeghallgatásról készült leirat alapján a háziorvos, Varga István elismerte, hogy

tavaly nyáron akadt néhány eset, majd januárban rühességgel párosulva ismét felütötte a fejét a fertőzés.

Ekkor a kormányhivatal népegészségügyi főosztályának segítségét kérte, fertőtlenítettek, s megoldódni látszott a probléma.

Idén augusztusban aztán ismét tömeges megbetegedések fordultak elő, ekkor erős antibiotikum-kúrával próbálták megakadályozni a további fertőzéseket.

Úgy tűnt, szeptemberre sikerült legyűrni a baktériumot,

de novemberben ismét, a korábbinál is drasztikusabban támadott.

A doktor szerint emiatt december 2-án egészségügyi vészhelyzetet rendelt el.

“Egy szint el van barikádozva”

-így fogalmazott a közmeghallgatáson az intézmény orvosa.

Egy folyosót teljesen lezártak az intézményben, s oda különítették el a fertőzötteket, helyi forrásaink viszont állították, mind a mai napig találkozni a faluban beteg gondozottal.

Emiatt is tartanak többen attól a faluban, hogy a fertőzés nem marad az intézményen belül – az MRSA amúgy a tályogos-fekélyes seb váladékával terjed, ha az nyílt sebbel találkozik, vagyis attól nem kell tartani, ha az utcán szembe jön egy fertőzött.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük