Az Energol olajügy a 90-es évek alvilágának tökéletes lenyomata – A bűnüldözés sarlatánjai 4.

Nincsenek megoldatlan ügyek, csak ügyetlen megoldások vannak és hivatástudat nélkül tevékenykedő bűnüldözők. Különösen igaz mindez az elhíresült Energol ügyre. A 90-es évek bűnügyeit feltáró sorozatunk folytatódik.

Az Energol ügy a 90-es évek egyik legizgalmasabb bűnügye

A vádlottak a hatóságok szerint több tízmillió liter rossz minőségű, vagy jó, de kétséges eredetű gázolajat hoztak forgalomba a közterhek megfizetése nélkül. Felbujtóként a korábbi bevételeiket az olajüzletben gyarapítani kívánó befektetőket vádolta meg az ügyészség, tettesként pedig a végrehajtókat. Az eljárás adatai szerint egy ügyvéd is kivette a részét az illegális olajkereskedelemben szerződések készítésével. Az Energol-ügyben érintettek közül többen is összeütközésbe kerültek a törvénnyel más cselekmények kapcsán is.

A vádirat szerint a vádlottak összesen öt cég, az A and C Kft., a Monon Kft., a D and T Rt., a Jonata Bt. és az Energol Rt. keretein belül végzett a fiktív, illetve valós olajforgalmazás során a jogszabályokban előírt adókat nem fizették meg. Így több mint 6,8 milliárd forintnyi kárt okoztak az államnak. Több vádlottnál találtak hamis okiratokat – útlevelet, jogosítványt, személyi igazolványt – a házkutatásokkor, egy vádlottnál lőfegyvert, egynél pedig lőszereket foglaltak le.

Valamiért kellett egy Csikós

Amikor hajdanán az akkori bűnüldözés teljhatalmú tábornoka feltette a kérdést az ORFK Különleges Ügyosztálya csókos vezetőjének, hogy mi van Csikóssal, őrizetben van-e már, ezt a választ kapta: Nincs rá semmi terhelő főnök. Nem baj, találjatok ki valamit- volt a válasz. Így ment ez már akkoriban is.

Csikós József, aki az MSZMP Központi Bizottságának apparátusában is dolgozott, majd nyugdíjazásáig ezredesi rangban a BM adatfeldolgozó hivatalának munkáját irányította, a legféltettebb iratokat őrző földalatti páncélterem teljhatalmú ura volt. Később, egyike az Energol vezetőinek. Nem semmi ugyebár, hogy közismert bűnözők mellett ő is helyet kapott az irányításban. De hát mindennek oka van.

Évtizednyi nyomozás

Az Energol Rt. vezetői és további cégek vezetői, beszállítói ellen 1997 nyarán indult rendőrségi eljárás. Esztendők során többször is cserélődött a nyomozásban részt vevő rendőrök személye, a nyomozást indító Központi Bűnüldözési Igazgatóság is átalakult Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósággá. 27 gyanúsítottja volt az ügynek. Olyan is volt, akit időközben meggyilkoltak. Húzódott az eljárás, mint a rétestészta.

Tíz év után született egy ítélet, tizennyolc vádlott közül első fokon hatot ítélt letöltendő szabadságvesztésre a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Hat vádlottat felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek, ötöt pedig felmentettek. A letöltendő szabadságvesztések közül egyik sem haladja meg a kétéves időtartamot. Vagyis „jól megbüntettek” mindenkit.

Ügyészség és a titkosszolgálatok

Drobilich Gábort, Ferencsik Attilát minden vád alól felmentették, Csüllög Zsigmond és Radnai László 1 év 7 hónap börtönt kapott. Az ítélet kihirdetésekor a bíró kritizálta az ügyészség munkáját. Azt mondta, hogy a vádirat nem tartalmazott több, lényeges körülményt, ezért a vádhoz kötöttség elve miatt nem ítélkezhetett a bírósági eljárás során felmerült tények összességéről.

Az ügyész vádbeszédében hat vádlottnak (Tóth László, Csüllög Zsigmond, Radnai László, Vadnai Gábor, Dévényi Tamás, Kovács Lászlónak letöltendő börtönbüntetést javasolt, igaz, esetükben a letöltendő szabadságvesztés maximális büntetési tétele sem haladta meg az előzetesben már letöltött időt. Öt másik vádlottnak, Csikós, Józsefnek, Drobilich Gábornak és Ferencsik Attilának felmentést indítványozott az ügyész. Üssék csak be bátran a neveket a googleba és szörfözzenek az adatok között. Vonják le a tanulságokat.

Mellesleg, mint arról az egykori Magyar Nemzet korábban már beszámolt, az Energolt a katonai elhárítás hozta létre. Fogták ezt a szálat is? De, ha az Energol katyvasz vizuális térképét inkább szeretnék látni, akkor nézzék az alábbi képsorokat:

Ilyen nincs, és mégis volt!

Kapcsolódó

Az olaj-szőke hercegek olajra léptek – a bűnüldözés sarlatánjai 3.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük