Engedély kiadva, Finnország csatlakozása megszavazva!

Megszavazta a parlament Finnország NATO-csatlakozását. Előtte az ellenzék a több mint nyolc hónapos halogatásról azt mondta: az árt Magyarország tekintélyének a NATO-ban, és szorgalmazták a svéd csatlakozás mielőbbi megszavazását is. “Magyarország jó NATO-szövetséges. Ünnepnap a mai” – hangoztatták a fideszesek a szavazás előtti záróvitában.

Finnország igen, Svédország nem?

A parlamenti vitában Menczer Tamás, a KKM államtitkára mondta a az expozét a finn NATO-csatlakozásról.

“A Szövetség olyan országgal bővül, mely minden NATO-csatlakozási feltételnek megfelel”

– hangoztatta az államtitkár, aki előtte felsorolta, miért felel meg minden feltételnek Finnország. Arra nem tért ki, hogy a svéd NATO-csatlakozásról miért nem szavaznak a finnel együtt.

MH: vétó a NATO bővítésre

A Mi Hazánk (MH) vezérszónoka a NATO bővítés vétóját szorgalmazta, szerinte ez olyan mint egy provokáció Oroszország számára, mert továbbra is kellene egy semleges zóna. Novák Előd sérelmezte, hogy a kormánypártok “Gyurcsány pártjával karöltve“ leszavazták az MH-indítványát, hogy halasszák el a parlamenti szavazást a NATO-bővítéséről, és a harmadik világháború veszélyét hozta fel. A zárószavazáson a 6 ellenszavazattal a Mi Hazánk képviselői voksoltak Finnország NATO-csatlakozására, mindenki más igennel szavazott.

DK: “…egyik szemünk sír, a másik nevet”

Vadai Ágnes (DK) azt mondta, hogy Menczer államtitkár felszólalása korrekt volt, “de megkésett”, közel 9 hónap telt el ugyanis a kormány javaslatának a tavaly júliusi benyújtása óta a finn és a svéd NATO-csatlakozásról. Egyik szeme sír, a másik nevet – fogalmazott, kijelentve: annak örül, hogy ma megtörténik Finnország NATO-csatlakozásának a megszavazása a parlamentben. A magyar katonák a missziókban már megismerték a finn és a svéd katonákat is, Magyarország nyerni fog a finn-csatlakozással – és reményeik szerint – majd a svéd csatlakozással is- mondta Vadai Ágnes, aki szerint

a ratifikálás halogatása szinte minden NATO tanácskozáson kérdésként vetődött fel, de csak azt lehetett hallani a kormány indokaként, hogy kinek milyen “személyes sértődései” vannak

– mondta. A DK politikusa szerint a finn és svéd politikusok a kormányt kritizálták, nem a magyar népet – állította, hangsúlyozva: a magyar biztonság nem lehet személyes sértődöttség kérdése. Magyarország tekintélyét, a szövetségesi hűséget teszi kockára a kormány szerinte a finn és a svéd csatlakozások ratifikálásának a halogatásával – jelentette ki a DK politikusa, aki történelmi felelősségről beszélt, és mint mondta, a biztonsággal nem lehet játszani. Vadai Ágnes mindazonáltal üdvözölte a ma esti szavazást a finn csatlakozástól és azt kérte, mielőbb szavazzon a parlament Svédország csatlakozásáról is.

MSZP: “halálosan” fontos kérdés

Tóth Bertalan szintén üdvözölte, hogy a parlament ratifikálja a finn csatlakozást, de a folyamatot “szégyenteljesnek” nevezte, ő mint mondta, személy szerint szégyenkezett, hogy a magyar kormány “ilyen magatartást tanúsított ebben a halálosan fontos kérdésben”. Aztán az MSZP-s politikus sorolta a a katonai/haderő statisztikájukat.

Jobbik: nemzeti érdek és “szomorújáték”

Brenner Koloman (Jobbik) magyar nemzeti érdeknek nevezte Finnország és Svédország NATO-csatlakozását, de “szomorújátéknak”, hogy tavaly ősszel nem ratifikálták a két ország NATO-csatlakozását. Ő mint a külügyi bizottság alelnöke megkövette a késlekedés miatt a finneket és a svédeket – mondta. Mi abban a magyar nemzeti érdek, hogy s svéd NATO-csatlakozást leválasztották ? – vetette fel. A Jobbik politikusa szerint Ankara szándékait követi a kormány, de a mozgástere is nő – mondta, Putyint is felemlegetve.

Momentum: “diplomáciai botrány…”

Tompos Márton (Momentum) sajnálatosnak nevezte, hogy “egy diplomáciai botrányt kellett kavarni ahhoz”, hogy átérezzék, mit tesznek az országgal – mondta.

KDNP: “Magyarország jó NATO-szövetséges”

Azok után nagy hangon kioktat, hogy részt sem vett a Momentum az általános vitán – ezzel Nacsa Lőrinc (KDNP) reagált Tompos Márton kijelentéseire.

Annyira örülne annak, “ha egyszer Magyarországról beszélne olyan szeretettel, mint a finnekről és a svédekről” – címezte immár szavait Vadai Ágnesnek a KDNP politikusa. Ő jó hangulatú NATO-tanácskozásokról tud – mondta. Számtalan finn levél érkezett finn képviselőktől, állampolgári kételyekkel – árulta el a kereszténydemokrata képviselő.

“Magyarország jó NATO-szövetséges”, érdeke, hogy a Szövetség fennmaradjon, erősödjön, bővüljön – jelentette ki, és mint mondta, ők általában a bővítés hívei. Aztán az EU-t és a szerbeket hozta fel. Brenner Kolomanra válaszul Nacsa Lőrinc “nagy beszólásokról” beszélt Törökország kapcsán, és ő is megerősítette: “nem mi leszünk az utolsók”. Vilniusra is utalt, a nyári NATO-tanácskozásra, de a svéd csatlakozás megszavazásának az időpontjára nem tért ki. A tavalyihoz képest 50 százalékkal növeltük a magyar NATO keretet, a NATO vezetése higgadt, a józan ész talaján áll – mondta. “Üdv a klubban!” – címezte szavait a finneknek (és a svédeknek is nyilván) Nacsa Lőrinc.

Fidesz: ünnepnap ez a mai

Zsigmond Barna Pál (FIdesz) a NATO-t illetően “hullámzásról” beszélt, utalt a kritikákra is, de mint mondta, az Ukrajna elleni orosz agresszió után új életre kelt a NATO. Aztán a NATO stratégiai koncepciójának a prioritásait sorolta. “Ünnepnap a mai” – jelentette ki a finn csatlakozás megszavazására utalva, hozzátéve: azonos értékek mentén dolgozunk finn szövetségeseinkkel.

Sok esetben finn és svéd politikusok a nekünk járó EU-s forrásokat “akadályozták meg”, nem sértődöttségről van szó

– mondta, visszautasítva az ellenzéki vádakat. Turi-Kovács Béla azt mondta a vitában: a Fidesz frakció többsége támogatja a finn és a svéd NATO-csatlakozást is, “alapos megfontolás” után, hogy a veszélyforrások ne növekedjenek.

Az új erő érdekei nem ütközhetnek a magyar érdekkel

– jelentette ki. A törökök is kerülni akarnak minden további konfliktust az oroszokkal. Nő a védelmünk, nem nő, vagy csökken ? – ezt mérlegelték Turi-Kovács szerint. A politikus azt hangsúlyozta, hogy a NATO védelmi szövetség, és szerinte “egy már lezárt vitáról van szó”.

Zárszó

Menczer Tamás államtitkár a zárszavában egyenként válaszolt az ellenzéknek, kijelentve, hogy katonai szempontból a finn csatlakozást támogathatónak tartották. Azt elismerte, hogy a harmadik világháború soha nem volt olyan közel, mint most. Amíg az országot ez a kormány vezeti, mindent megtesz azért, hogy ne sodródjunk bele a háborúba, és minél előbb tűzszünet és béketárgyalás legyen – hangoztatta.

Vadai Ágnesnek Menczer azt mondta, “egy kicsit megkísérti a képviselő asszony” – miután korrektnek nevezte az ő felszólalását – zavarban is van, de mint mondta, “nem lép át a DK-ba”. Tévedésnek nevezte, hogy ők megsértődtek volna, “minket egy finn vagy svéd politikus nem tud megsérteni, Vadai Ágnesen edződünk” – tréfált az államtitkár. A magyar embereket sértik meg, hiszen az emberek döntését nem tartják tiszteletben – jelentette ki a finn és a svéd kritikákról. De fontos hangsúlyozni, hogy a NATO védelmi közösség, mindent meg kell tenni, hogy elkerüljük Oroszország és a NATO összecsapását – hangoztatta Menczer Tamás.

Tóth Bertalanra semmit sem szeretett volna mondani, az volt a benyomása, hogy a politikus nehezen veszi tudomásul, hogy törpepárttá vált a pártja. Brenner Kolománnak azt üzente – egy sárfolt és egy papírzsebkendő kapcsán -, hogy kérdezze meg “új főnökét” Toto kutyáról, akit Putyin elnök átölelt.

“Milyen érzés?”

– reagált Tompos Mártonnak végül azzal, hogy a magyar nemzeti érdek mellett kiállni felemelő, nagyszerű érzés. Aztán Menczer Tamás is visszakérdezett, milyen érzés a Momentumnak a Jobbik-szövetség?

VIA ATV