Korrupció a korrupcióellenes projekt keretében? Hadházy kitálal….

Ha hétfő, akkor Hadházy képviselő korrupcióüldözése újabb telitalálatáról számolt be. A dolog pikantériája, hogy a “korrupciós esetek nagyobb arányú felderítése és megelőzése” címszó alatt futó projekt került a célpontba.

A nagy korrupcióellenes projekt…

“Ennek a 6 milliárdos projektnek végre minden forintja jó helyre ment. Ja, nem. Hanem például 60 fős, állófogadással egybekötött sajtótájékoztatóra, vagy 30 milliós kutatásra a “szilárd erkölcsiség rendvédelem-specifikus jellemzőinek feltárásáról”.

A nagy korrupcióellenes projektben nem sikerült odáig eljutni, hogy az összes szerződés mellékleteit (azt a részét, amelyikből megtudhatóak a részletek) is nyilvánosságra hozzák.

De így is megtalálható egy-két egészen röhejes -illetve sírnivaló- tétel, ezekről az alábbiak tudhatók

  •  115 milliót megesznek, ennyi ment rendezvényszervezésre, azaz terembérletekre, cateringre hostesekre.
  • ennek a szerződésnek kivételesen fenn vannak a mellékletei a neten, elég bizarr elképzelni, mire mehetett el ez a pénz. Talán a legszebb rendezvény a 60 fős, állófogadással egybekötött sajtótájékoztató ( ahol a “meghívottanak” 7.000.- forintos, a “sajtó képviselőinek” 2.500.- forintos kaját lehetett elszámolni (külön asztalhoz mehettek a firkászok??? vagy a kaviáros szendvicsek mellé kiírták, hogy “Not for press?”)
  • Közbeszerzés nyilvánvalóan manipulált lehetett, az ajánlattevők ugyanis pontosan megegyeztek azokkal a cégekkel, akiknek ügyében már az OLAF is nyomozott és megállapításokat is tett.
  • kérdést tettem fel a Nemzeti Védelmi Szolgálatnak, hogy konkrétan milyen események valósultak meg. A projekt elég döcögősen haladhat, mert 2020 februárig csak 16 milliót költöttek el a 115-ből olyan tréningekre, mint pl. “Az Önkormányzatok értékelvű működése”. Ezeket elegáns hotelekben tartották, “önkormányzati vezetők” részvételével
  • a pénz egy része hiánypótló kutatásokra és tanulmányokra ment. A debreceni egyetem pl 30 milliós kutatást végzett “A szelíd erkölcsiség rendvédelem-specifikus jellemzőinek feltárására, valamint a szem-teszt kidolgozása tudományos felmérésére alapozva”. Ezért a kutatásért az Egyetem leszámlázott annyi pénzt, amiből egy professzora két és fél évig kutathatta a szilárd erkölcsiséget, illetve annak rendvédelem-specifikus jellemzőit.
  • a többi milliárd egy részét (nem az összeset) a közbeszerzési értesítőben lehet fellelni. Számítógépeket, mobil eszközöket, programokat vettek, de mivel a mellékleteket -törvényellenesen- nem töltötték fel, nem tudhatjuk, hogy mit. Csak remélni lehet pl., hogy a Pegasus szoftvert nem ebből vették.

A dokumentumok -ha nem hinné a fentieket- itt, az OLAF vizsgálatáról itt találja.”

Illusztráció: transzindex.ro.

Ennek a 6 milliárdos projektnek végre minden forintja jó helyre ment! Ja, nem. Hanem....

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük