Itt az igazság: ennyi idő alatt fejtik ki az oltás a teljes hatását! - Városi Kurír

Sorting by

×

Itt az igazság: ennyi idő alatt fejtik ki az oltás a teljes hatását!

Egymást érik a közbeszédben azok az időpontok, amelyekre feltételűn szüksége van a szervezetnek a védettségig az oltás után. Vannak, akik azt állítják, hogy már az első oltást követően hat nappal komoly a védettség, míg mások arról beszélnek, hogy csak a második oltás után háromhéttel lehetünk nyugodtak.

Hirdetés

Hol az igazság?

Aki már regisztrált, vagy meg is kapta a koronavírus elleni vakcinát, bizonyára nagyon kíváncsi arra, mennyi idő elteltével épül ki az igazi védettség.  Ahogyan a koronavírus elleni védekezés halad előre, egyre több és több ember veheti fel a védőoltást, már nemcsak az idősebb korosztályból. Természetesen mindenkit érdekel, mennyi idő után alakul ki az igazi védettség, miután megkapja az beoltották ennek jártunk utána a napidoktor.hu segítségével

A szervezet már az első vakcinát követően elkezd ellenanyagokat termelni, ám a valódi védettség a második oltás után 1-2 héttel várható. Az első vakcina felvétele után már jelentkezik bizonyos fokú védettség, nagyjából 2 héten belül. Ez azonban hamar elkezdene csökkenni, ha nem vennénk fel a második adag vakcinát. Hogy a második adag beadására mikor kerül sor, az a vakcina típusától is függ: a Pfizer/BioNTech esetében 35 nap után adható be a 2. vakcina. A Moderna 28 nap eltéréssel, az AstraZeneca 12 hét eltéréssel, a Szputnyik V 3 hét után adható be, míg a Sinopharm oltás második felét 3-4 hét eltéréssel kaphatja meg a páciens.

Teljes védettség?

Ami a teljes védettség kialakulását illeti, ez az alábbiak szerint alakul a vakcina-típusoknál: Pfizer/BioNTechnél minimum 7 nap; Moderna esetében minimum 14 nap; AstraZeneca esetében minimum 15 nap; Szputnyiknál minimum 3 hét, Sinopharmnál legalább 14 nap. A két “szúrás” közül a másodiknál tapasztalható az eddigi megfigyelések alapján nagyobb mértékű immunválasz. A mellékhatások azonban 1-2 nap alatt elmúlnak.

Ezek közül a leggyakoribb a fejfájás, fáradékonyság, gyengeség, aluszékonyság; duzzanat, bőrpír az oltás beadása helyén; átmeneti láz; hasmenés; izomfájdalom; ízületi fájdalom; hányinger; köhögés; étvágytalanság; hányás.

Amennyiben súlyos mellékhatásokat érzékelünk, erről orvosunkat mindenképpen tájékoztatnunk kell – kötelező is jelenteni.

oltás

 

Figyelem!

Elképzelhető, hogy a vakcina beadása időpontjában éppen koronavírusosak voltunk, csak nem tudtunk róla. Ilyen esetben lényeges, hogy megfigyelés alatt álljunk és kövessük orvosunk utasításait.

Óvjuk magunkat, és környezetünket: gyakori kézmosással, maszk viseléssel, és távolságtartással!

Kapcsolódó

oltás

Hirdetés
átver

Egy hozzászólás itt: “Itt az igazság: ennyi idő alatt fejtik ki az oltás a teljes hatását!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.