Ennyibe lesz nekünk a parlamenti ellenzék – Csak remélhetjük, hogy megszolgálják

Az elmúlt közel másfél évtizedes narancsuralom már bebizonyította, hogy kár a Fidesz, mint parlamenti frakció pénzügyeivel foglalkozni, hiszen urai könyékig turkálnak az államkasszának nevezett választói zsebekben és mindenre (is) futja, amit csak akarnak. Lássuk a Blikk alapján, mennyi jut az ellenzéki frakcióknak!

DK – legnagyobb ellenzéki frakció, legnagyobb pénz

Ha a frakciópénzeket vizsgáljuk, a Demokratikus Koalíció a választás legnagyobb nyertese. Gyurcsány Ferenc pártja ugyanis közel 400 millió forinttal több állami támogatást kap majd az országgyűléstől az eddigiekhez képest a frakciója után. A végleges, ám még nem hivatalos eredmény szerint az eddigi 9 helyett 15 DK-s került be a parlamentbe (valójában 16 hely jutott nekik, de megállapodásuk alapján egyet át kell adniuk az LMP-nek, hogy ott is meglegyen az ötödik ember az önálló frakcióhoz). Ez pedig a 24.hu szerint azt jelenti, hogy az előző ciklusban 64 millió forintos havi parlamenti büdzséjük 97 millióra nő, ami éves szinten majdnem 1,2 milliárd forintot jelent. Ebben benne vannak a párt működési kiadásai, és a képviselői asszisztensekre, valamint szakértőkre fordítható bérkeret is. A DK egyelőre nem kívánt nyilatkozni arról, mire fordítják a többlet támogatást.

A választás minden értelemben legnagyobb vesztese a Jobbik

Ez a  frakció jelen állás szerint 490 millió forinttal kevesebből gazdálkodhat, mint eddig. A választás előtt még 17 jobbikos ült a parlamentben (a ciklus 2018-as kezdetén pedig még 26), májustól viszont csak kilencen lesznek, ezért 1 milliárd 260 millióról alig 770 millió forintra zsugorodik az éves keretük, azaz sokkal kisebbre kell vágniuk a szakértői gárdát, ha nem akarják drasztikusan csökkenteni a béreket. Jobbik az ügyben azt írt, még nem számolgattak, mert megvárják a hivatalos végeredményt. A DK-s Dobrev Klára EP-képviselőként nem veheti fel az országgyűlési mandátumát, így utána automatikusan a jobbikos Végh Noémi töltheti be a helyét, aki a 39. volt az ellenzék közös listáján. A 40. ugyanakkor a DK-s Manhalter Dániel, így ha Márki-Zay Péter ígérete szerint nem veszi át a mandátumát, akkor Gyurcsány pártja nem bukik el mandátumot.

Veszteslistán az MSZP is, bezzeg a Párbeszéd!

Az MSZP-képviselőcsoport büdzséje 330 millió forinttal lesz kevesebb, mivel öt képviselői helyet veszítettek, és csak tízen maradtak. A Párbeszéd ellenben 130 millió forinttal gazdagabb lesz, mivel ötről hétre nőhet a frakció létszáma. Karácsony Gergely főpolgármester már korábban tudatta, hogy bár nem ül be a parlamentbe, felveszi a mandátumot, és párbeszédes párttársának, Szabó Rebekának adja majd tovább.

LMP is leszállóágban

Az eddigi hat helyett az új parlamenti ciklusban már csak öt képviselőt ad a parlamentben, így ők 530 millióból gazdálkodhatnak.

Az újonc Momentum tizenegy politikussal képviseltetheti magát a parlamentben, a Mi Hazánk hattal

A Momentum tizenegy politikussal képviseltetheti magát a parlamentben és rögtön évi 925 millió forintos büdzsét jelent nekik. A Mi Hazánk frakciója a múlt hét közepén még 660 millió forintos kerettel kalkulálhatott, szombat estére azonban a külképviseleteken leadott voksok összesítése után kiderült, hogy nem hét-, hanem csak hattagú lesz a képviselőcsoport, így a párt kénytelen lesz beérni 590 millióval. Az

Soha ne feledje, hogy a fentieket is akárcsak az egész országot mi és az unió többi polgára finanszírozzuk, ennyi pénzért pedig már nyugodt szívvel lehetnek elvárásaink.

(Forrás: Blikk)

Voks 2022.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük