Az ENSZ lakhatási különmegbízottja is aggodalmát fejezte ki amiért tegnap óta az ország egész területén tilos a hajléktalanság. Nyílt levélben kérte számon, hogy az alaptörvény-kiegészítés hogyan felel meg a hazai és nemzetközi emberi jogi kötelezettségeknek, különös tekintettel a lakhatáshoz való jogra, a szegénységben élők hátrányos megkülönböztetésének tilalmára.

„Az új szabályozás célja a hajléktalanság láthatóságának megszüntetése úgy, hogy az utcán élő hajléktalan embereket valamilyen intézménybe kényszerítik. Választhatják a már most is túlzsúfolt és férőhely hiánnyal küzdő hajléktalan-szállókat, vagy büntetés végrehajtási intézetbe kerülnek, amelyek szintén nincsenek felkészülve több ezer ember fogadására, szociális problémák büntetőpolitikai eszközökkel való kezelésére” – írja az Utcajogász, majd hozzáteszik:

A módosítás hatása nagy valószínűséggel az lesz, hogy a közterületen élők kiszorulnak a városokból, és olyan helyekre költöznek ki, ahol kevésbé, vagy egyáltalán nem férnek hozzá közszolgáltatásokhoz.

Az Utcajogász az alapvető jogok biztosához fordul

A Szabálysértési Munkacsoport tagjai, a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért és az Utcajogász Egyesület nem tekinti elfogadhatónak a szegények megbüntetését, az Utcajogász pedig az alapvető jogok biztosához fordul.

(Forrás: hvg.hu)

Kapcsolódó:

Így is lehet: Párizs megnyitja a városházát és a középületeket a hajléktalanok elszállásolására

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét