Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága a Stop Soros visszavonására szólította fel a kormányt

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának hivatala (UNHCR) tegnap felszólította a magyar kormányt, hogy vonja vissza azt a törvényjavaslat-csomagot, amely szerinte jelentősen korlátozná a civil szervezeteket és a magánszemélyeket a menekültek és a menedékkérők támogatásában.

Az UNHCR közleményében komoly aggodalmának adott hangot amiatt, hogy elfogadásuk esetén a javaslatok létfontosságú segítségtől és ellátástól fosztanának meg otthonuk elhagyására kényszerült embereket, és tovább szítanák a feszült közhangulatot és a növekvő idegengyűlöletet.

A törvénycsomag azok ellen irányul, akik pusztán emberségből segítenek a menedéket keresőkön

Az UNHCR különösen aggódik amiatt, hogy a törvénycsomagban foglaltak azok ellen irányulnak, akik pusztán emberségből segítenek a menedéket keresőkön. “Felszólítjuk a magyar kormányt, hogy hagyjon fel minden olyan intézkedéssel, amely még sebezhetőbbé tenné azokat az embereket, akik egyszerűen biztonságot keresnek” – olvasható a hivatal közleményében.

A kormány nevében Pintér Sándor belügyminiszter tegnap nyújtotta be a “Stop Soros” törvénycsomagot az Országgyűlésnek.

Az Eötvös Károly Intézet elemzése szerint a kormány valódi célja a kormánykritikus civilek elhallgattatása, szerintük már a februári törvénycsomag is alkotmánysértő volt. Ez szigorodott most tovább.

Az Alaptörvényt is módosítják

Benyújtotta tegnap a kormány az Alaptörvény hetedik módosítását is, a 2016-os verzióhoz képest több változás is van, még szigorúbb szabályokat vezetnek be:

  • Az Alaptörvényben rögzítik, hogy nem kaphat menedékjogot az, aki olyan országon keresztül érkezik Magyarországra, ahol nem volt kitéve üldöztetésnek
  • A menedékjog biztosításának alapvető szabályait sarkalatos – vagyis kétharmados – törvény határozza meg
  • A menedékjog elbírálásának feltételeit is sarkalatos törvény határozza meg
  • Rögzítik, hogy a rendőrség is részt vesz a jogellenes bevándorlás megakadályozásában
  • A közigazgatási bíróságokat is a gránit szilárdságú Alaptörvénybe vésik
  • Útmutatást adnak a bíróságoknak a jogértelmezéshez
  • A szomszédokra hivatkozva korlátozni lehet a gyülekezési jogot
  • Az állam jogi védelemben részesíti az otthont

Ezeken a pontokon tehát csak akkor lehet változtatni a jövőben, ha Orbán Viktor meggondolja magát, vagy, ha az ellenzék kétharmadot szerez.

A szociáldemokrata EP-frakció alelnöke szerint a „Stop Soros” törvénycsomag támadás az uniós értékek ellen

Támadást jelent az európai uniós értékek ellen a magyar kormány kedden benyújtott “Stop Soros” törvényjavaslat – szögezte le szerdán az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata frakciójának alelnöke, és egyúttal a Fidesz kizárására szólította fel az Európai Néppártot (EPP).

„Az új törvények értelmében börtönbe zárhatnák azokat, akik azon dolgoznak, hogy Magyarország betartsa alapvető emberi jogi kötelezettségeit. Ez nem egy távoli diktatúrában történik, hanem az Európai Unió szívében, egy olyan kormány alatt, amely tagja az állítólagosan Európa-párti EPP-nek” – hangsúlyozta közleményében Josef Weidenholzer osztrák politikus.

„Manfred Weber néppárti frakcióvezetőnek cselekednie kell, ki kell dobnia Orbán Viktort és a Fideszt. Amíg ezt nem teszik meg, ők is cinkosnak számítanak a Magyarországon végbemenő szemérmetlen autoriter elmozdulásban” – írta a politikus.

Weidenholzer undorítónak nevezte, hogy a kormány büntetőjogi szankciókkal fenyegeti azokat, akik kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket segítenek. Az osztrák szociáldemokrata politikus szerint a „Stop Soros” Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a civil szféra elleni törvényének mintáját követi, szembemegy az európai értékekkel, és nincs helye az Európai Unióban.

(Forrás: MTI, hvg.hu)

Kapcsolódó:

A „Stop Soros tárgyalása” elé

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük