Enyedi Ildikó: “Hárman is átestünk a koronavíruson”

A koronavírus-járvány miatt világhírű filmrendezőnk, Enyedi Ildikó is karanténba vonult családjával. A HVG legfrissebb nyomtatott számában megjelent, “Tesztüzemmód” című cikkben olvasható Szentgyörgyi Rita teljes interjúja.

A “paranoid” anyukának lett igaza

“Erős élményeket éltem át. Az elmúlt négy évben napi 10-14 órákat dolgoztam, forgattam, vágtam. Különleges érzés, hogy napi 24 órában együtt lehettem az irodalmár férjemmel és a lányommal”

— ecsetelte a helyzetet Enyedi Ildikó.

“Óvatosak voltunk, én mégis gyanús tüneteket észleltem. Végül nekem lett igazam, azaz a “paranoid” anyukának. Hárman is átestünk a koronavíruson, én, a lányom és a barátja. Szerencsére nem mindjárt az elején, így lehetőségünk volt magántesztet csináltatni. Fizikailag enyhe lefolyású volt, de azért nagyon megijedtem. A producerünk, egyben barátunk, Mécs Mónika segített kimenekíteni a férjemet egy másik lakásba, így ő nem kapta el a vírust.”

Nyuszi és Csacsi filozofál

A hetilap elején Farkas Zoltán újságíró természetesen Enyedi Ildikóval kezdi a tartalomajánlót.

„Egy filmesnek sosem árt, ha tesztelheti, működik-e még a rugalmassága, a lélekjelenléte”

– mondja Szellem rovatunkban Enyedi Ildikó rendező, aki a thesszaloniki filmfesztivál felkérésére filozofikus hangvételű karanténrövidfilmet készített. Tesztelni egyébként sem árt, ezt szintén az ő esete bizonyítja, hiszen minden óvatossága ellenére elkapta a vírust. Vagy a vírus őt, nézőpont kérdése.”

Enyedi Ildikó a HVG-nek elmeséli, hogyan tudták a karanténba húzódott alkotók (valamennyien a bemutatásra váró Füst Milán-film megteremtésének résztvevői) Budapestről és Los Angelesből két játékállatka beszélgetésén keresztül megfogalmazni gondolataikat a rendkívüli helyzetről.. A filmet meg lehet nézni a fesztivál honlapján.

“A feleségem története” klasszikus mozifilm

Rév Marcelll operatőr, a Füst Milán-film operatőre a Csacsi gazdája Los Angelesből küldte a snitteket. Nyuszi Enyedi Ildikó családjában lakik, őt a rendező lánya, Júlia varrta. A vágó Szalai Károly, a saját karanténjából. A narrátor pedig Jeremy Wheeler, Magyarországon élő brit színész, aki egy kisebb szerepet játszott “A feleségem történetében”.

Enyedi Ildikó Füst Milán-filmjét az év öt leginkább várt filmje közé választotta egy nemzetközi szakmai portál. Az utómunkák közepén járnak. Enyedi Ildikó természetesen a legnagyobb bizonytalanságban él, hogy milyen körülmények között mutathatják be, de ez egy klasszikus, 35 milliméteresre forgatott mozifilm, tehát először vászonra kívánkozik. Csak utána kerülhet online forgalmazásba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest