Enyedi Ildikó: “Hárman is átestünk a koronavíruson”

A koronavírus-járvány miatt világhírű filmrendezőnk, Enyedi Ildikó is karanténba vonult családjával. A HVG legfrissebb nyomtatott számában megjelent, “Tesztüzemmód” című cikkben olvasható Szentgyörgyi Rita teljes interjúja.

A “paranoid” anyukának lett igaza

“Erős élményeket éltem át. Az elmúlt négy évben napi 10-14 órákat dolgoztam, forgattam, vágtam. Különleges érzés, hogy napi 24 órában együtt lehettem az irodalmár férjemmel és a lányommal”

— ecsetelte a helyzetet Enyedi Ildikó.

“Óvatosak voltunk, én mégis gyanús tüneteket észleltem. Végül nekem lett igazam, azaz a “paranoid” anyukának. Hárman is átestünk a koronavíruson, én, a lányom és a barátja. Szerencsére nem mindjárt az elején, így lehetőségünk volt magántesztet csináltatni. Fizikailag enyhe lefolyású volt, de azért nagyon megijedtem. A producerünk, egyben barátunk, Mécs Mónika segített kimenekíteni a férjemet egy másik lakásba, így ő nem kapta el a vírust.”

Nyuszi és Csacsi filozofál

A hetilap elején Farkas Zoltán újságíró természetesen Enyedi Ildikóval kezdi a tartalomajánlót.

„Egy filmesnek sosem árt, ha tesztelheti, működik-e még a rugalmassága, a lélekjelenléte”

– mondja Szellem rovatunkban Enyedi Ildikó rendező, aki a thesszaloniki filmfesztivál felkérésére filozofikus hangvételű karanténrövidfilmet készített. Tesztelni egyébként sem árt, ezt szintén az ő esete bizonyítja, hiszen minden óvatossága ellenére elkapta a vírust. Vagy a vírus őt, nézőpont kérdése.”

Enyedi Ildikó a HVG-nek elmeséli, hogyan tudták a karanténba húzódott alkotók (valamennyien a bemutatásra váró Füst Milán-film megteremtésének résztvevői) Budapestről és Los Angelesből két játékállatka beszélgetésén keresztül megfogalmazni gondolataikat a rendkívüli helyzetről.. A filmet meg lehet nézni a fesztivál honlapján.

“A feleségem története” klasszikus mozifilm

Rév Marcelll operatőr, a Füst Milán-film operatőre a Csacsi gazdája Los Angelesből küldte a snitteket. Nyuszi Enyedi Ildikó családjában lakik, őt a rendező lánya, Júlia varrta. A vágó Szalai Károly, a saját karanténjából. A narrátor pedig Jeremy Wheeler, Magyarországon élő brit színész, aki egy kisebb szerepet játszott “A feleségem történetében”.

Enyedi Ildikó Füst Milán-filmjét az év öt leginkább várt filmje közé választotta egy nemzetközi szakmai portál. Az utómunkák közepén járnak. Enyedi Ildikó természetesen a legnagyobb bizonytalanságban él, hogy milyen körülmények között mutathatják be, de ez egy klasszikus, 35 milliméteresre forgatott mozifilm, tehát először vászonra kívánkozik. Csak utána kerülhet online forgalmazásba.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük