Sorting by

×

EP: 540 szavazattal, 119 ellenszavazat és 31 tartózkodás mellett: csak az uniós gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinával oltottaknak jár automatikusan az utazási könnyítés!

Csak azok tervezhetnek biztosra az Európai Unió területére utazni vágyók közül, akiket az uniós gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinával oltottak be. Orbán Viktor ez ügyben vívott szabadságharca -ahogy az várható volt- sikertelennek bizonyult. Persze elképzelhető, hogy a tagállamok közül néhányan úgy döntenek az idegenforgalmuk érdekében, hogy beengednek turistákat az orosz, illetve a kínai vakcinával oltottak közül is.

Végre valami új, amiért gyűlölhetjük az uniót!

Az Európai Parlament nagy többsége szerint csak az uniós gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinával oltottaknak jár automatikusan az utazási könnyítés, a magyar képviselők ezzel nem értettek egyet, írja az Eurológus.

Az EP 540 szavazattal, 119 ellenszavazat és 31 tartózkodás mellett szavazta meg saját tárgyalási álláspontját a digitális zöldigazolvánnyal kapcsolatban. Az intézményközi tárgyalások így akár már holnap elkezdődhetnek annak érdekében, hogy a rendszer a turisztikai szezon kezdetére, vagyis júniusra működőképes legyen.

Ujhelyi István megjegyzése...

“Rendkívül nevetséges volt a Fidesz magatartása, amely ezt az ügyet is leginkább csak saját kormányának öncélú fényezésére használta fel és miközben Magyarországon állami oltási kártyát vezettek be, addig az EP-ben az európai vakcinaigazolvány ellen érveltek, mondván:

„védettségre van szükség, nem pedig védettségi igazolványra”.

Határozottan állítom, hogy a vakcinaútlevél nem lehet a tagállami kormányok játékszere; az egységes uniós megoldásra szükség van, de az nem hozhat hátrányba egyetlen európai polgárt sem.”

A parlamenti állásfoglalás rögzíti,

hogy a tagállamok általi kölcsönös elismerésnek kötelezően csak az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyott vakcinákra kellene kiterjednie. Ezen túlmenően minden tagállam maga döntheti el, hogy olyan oltóanyaggal elvégzett oltásról szóló igazolást is elfogad-e, amely legalább az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti alkalmazási engedélyt kapott oltóanyagokat tartalmazó listáján szerepel.

Jelenleg sem a kínai Sinopharm, sem az orosz Szputnyik nem rendelkezik ezzel az engedéllyel, de a Sinopharm napokon belül megkaphatja. Ugyanakkor ez még mindig csak arra lenne elég, hogy a tagállamok mérlegeljék az elfogadását.

A Covid19-igazolványban

– ami a Parlament szerint nem tekinthető úti okmánynak –

szerepelnie kell, hogy tulajdonosát beoltották koronavírus ellen vagy hogy friss negatív teszteredménnyel rendelkezik, esetleg átesett a koronavírus-fertőzésen.

A képviselők szerint, hogy elkerüljék a be nem oltottak hátrányos megkülönböztetését, a tagállamoknak

„egyetemes, hozzáférhető, időben történő és ingyenes tesztelési lehetőségeket”

kellene biztosítaniuk. A hátrányos megkülönböztetés ott már nem került szóba, amikor rögzítették, hogy a tagállamok általi kölcsönös elismerésnek kötelezően csak az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyott vakcinákra kellene kiterjednie.

A Momentum, a Fidesz, illetve a KDNP képviselői nemmel szavaztak.

A momentumos és a fideszes álláspontot tegnap már a vitáról szóló összefoglalónkban bemutatott a hvg.hu. A DK-sok tartózkodtak, nevükben Rónai Sándor a következőket írta:

“Most tisztán látszik, hogy Orbánék dacból, érdekből, ocsmány módon több százezer magyart vertek át, hitegették őket, hogy a portyázóik által összehordott keleti vakcinák pontosan ugyanannyit érnek az Unióban, mint az EU-s hatóság által engedélyezettek. Épp ezért, bármennyire is jogos lenne, mi, a DK EP-képviselői tartózkodni fogunk, amikor az európai oltási igazolványról szavazunk.”

Gulyás Gergely szerint…

A kormány felhatalmazást adott a külügyminiszternek, hogy kétoldalú megállapodásokat kössön a vakcinaigazolás elismeréséről

– mondja Gulyás Gergely.

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban ma sajtótájékoztatót tart, vagy bejelentést tesz – emeli ki.

 

szavazat

átver

Egy hozzászólás itt: “EP: 540 szavazattal, 119 ellenszavazat és 31 tartózkodás mellett: csak az uniós gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinával oltottaknak jár automatikusan az utazási könnyítés!

  • 2021.04.29 - 18:32
    Közvetlen hivatkozás

    Kormány és fidesz banda, megérdemlitek az egyedüljárást vakcina ügyben, nesze neked, aljas idióták, vagy közösség amit elismerünk vagy nem de akkor a pénz sem kell az EU tól. de akkor nagy sz@rba lenne ez a tolvaj szekta…

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.