Terítéken a néppárti aggályok – Orbánt Brüsszelbe rendelték

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Brüsszelben megbeszélést folytat Joseph Daullal, az Európai Néppárt (EPP) elnökével és Manfred Weberrel, az EPP európai parlamenti frakciójának vezetőjével — erősítették meg a Népszavának a pártcsaládhoz közel álló források. 

A kormányfőt a néppárti vezetőség hívta az EU székhelyére, korábbi német sajtójelentések szerint azért, hogy világossá tegyék az EPP magyar tagpártját vezető Orbán Viktor számára, melyek azok az uniós elvek és értékek, amelyeket tiszteletben kell tartania. A látogatás tényét megerősítette az MTI-nek Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke is.

A lap névtelenséget kérő brüsszeli informátorai azt mondták, hogy még nem dőlt el a találkozó pontos időpontja és napirendje, de várhatóan szóba kerülnek a Közép-Európai Egyetem (CEU) sorsát és a civil szervezetek működését meghatározó törvények, illetve törvénytervezetek, valamint a Fidesz tevékenységével kapcsolatos egyéb brüsszeli aggályok.

Emlékezetes, hogy az Európai Néppárt elnöksége tavaly májusban Brüsszelben beszámoltatta a magyar miniszterelnököt a CEU-t és a nem-kormányzati szervezeteket célba vevő törvényekről, valamint az “Állítsuk meg Brüsszelt!” kampányról. Akkor Orbán Viktor tudtára adták, hogy nem tűrik az alapvető szabadságjogok korlátozását és a jogállam semmibevételét, beleértve az oktatás szabadságának és az egyetemi önállóságnak az eltiprását. Arra is felhívták a figyelmét, hogy megelégelték a kormány évek óta tartó EU-ellenes kampányát. A találkozóról kiadott sajtóközlemény szerint Orbán Viktor megígérte az elnökségnek, hogy a magyar kormány tiszteletben fogja tartani az Európai Bizottságnak a törvényekkel kapcsolatos döntéseit.

Jelenleg mind a felsőoktatási törvény, mint a nem-kormányzati szervezetek külföldi támogatásáról szóló törvény az EU Bírósága előtt van. Közben megszületett a parlamenti elfogadásra váró Stop Soros törvénycsomag, amit szintén kritikusan fogadtak uniós döntéshozók.

(Forrás: Népszava)

Kapcsolódó:

Egy belga EP-képviselő a Fidesz kizárását kezdeményezi az Európai Néppártból

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük