Éppen járja a Covid-tangót? Ezeket szerezze be, ha otthon gyógyul!

Lázcsillapítók, fájdalomcsillapítók, köhögéscsillapítók, köptetők, vitaminok, nyomelemek, szükség esetén „vérhígító” és az orvos által rendelt antibiotikum vagy favipiravir segíthetnek a Covid-19-ben szenvedő betegeknek. Mit tartalmazzon a Covid-19-es házi patika?

Annak ellenére, hogy a Covid-19 ellen jelenleg sem létezik igazoltan hatásos és biztonságos oki terápia, számos tüneti szer áll rendelkezésre a panaszok enyhítésére. A lázat, ízületi- és izomfájdalmakat, fejfájást, köhögést csillapító gyógyszerek széles választékban kaphatók vény nélkül a gyógyszertárakban. Emellett, ajánlatos lehet bizonyos vitaminok (elsősorban C- és D-vitaminok), nyomelemek (főként cink és szelén) szedésére hangsúlyt fektetni.

Láz és fájdalmak csillapítása

A láz és a különféle fájdalmak csillapításában paracetamolos, metamizolos, acetilszalicilsavas, ibuprofénes hatóanyagú gyógyszerek alkalmazhatók (lásd táblázat). Emellett, elsősorban fájdalomcsillapításra, eredményesen használhatók a diklofenákos vagy naproxenes gyógyszerek is. Arra viszont ügyelni kell, hogy kerülendő a felsorolt hatóanyagok egymás melletti alkalmazása. Bármelyik hatóanyagú láz- és fájdalomcsillapító esetén követendő az előírásszerű adagolás, és tekintettel kell lenni arra, hogy bizonyos alapbetegségek esetén egyes hatóanyagok bevétele kerülendő. Májbetegeknél kerülendő a paracetamol, vérképzőszervi problémák esetén ellenjavallt a metamizol, míg az acetilszalicilsav, ibuprofén, diklofenák és naproxen helyett érdemes más hatóanyagot választani, ha gyomor- vagy nyombélfekélyes, refluxbeteg vagy súlyos szív- és érrendszeri beteg az illető.

Leszögezendő, hogy nincs olyan fájdalom-vagy lázcsillapító, ami rontana a Covid-19 betegek állapotán.

Köhögéscsillapítás, köptetés

A Covid-19-cel járó köhögés a jellegében száraz, váladékürítéssel nem járó köhögés. Később ez hurutossá válhat. A száraz köhögés csillapítására köhögéscsillapítók használhatók (pl. dextrometorfán hatóanyag). A hurutos köhögés oldásában nagyobb a hatóanyagválaszték: többek között ambroxol, acetil-cisztein, karbo-cisztein is adagolható.

Változatos tünetek, többféle hatóanyag

Torokfájás esetén helyileg ható, gyulladáscsökkentő, antiszeptikus hatású szopogató tabletták, fertőtlenítő hatású szájöblögetők alkalmazhatók. Orrdugulás esetén érösszehúzó hatású (pl. nafazolin, oximetazolin, tramazolin, xilometazolin hatóanyagok) orrcseppek vagy orrspray-k használhatók, ügyelve arra, hogy az egyhuzamban való alkalmazásuk maximum 5-7 napig tartson.

A koronavírus okozta fertőzés hasmenéssel is együtt járhat

Ebben az esetben kerülendő a hasfogók (pl. loperamid) bevétele, mivel azok megakadályozzák a kórokozók kiürülését. Hasmenés esetén az elsődleges teendő a folyadékpótlás, ideális esetben izotóniás cukros-sós oldatok (orális rehidráló oldatok) formájában.

Vitaminok, nyomelemek

Egyelőre viszonylag kevés arra vonatkozó információ áll rendelkezésre, hogy a koronavírussal való megfertőződést követően adagolt vitaminok és nyomelemek milyen szerepet kapnak a gyógyulási folyamatban, de vannak arra utaló jelek, hogy bizonyos vitaminok és nyomelemek, akár magasabb adagban is szedve, hozzásegíthetnek a gyorsabb felépüléshez. Ehhez C-vitaminból napi 300 mg fölötti adagokra lehet szükség, D-vitaminból napi 2000-4000 NE is bevehető, cinkből napi 10 mg az ajánlás, míg szelénből napi 50-100 mikrogramm adagolható biztonsággal.

Annak ellenére, hogy tény, hogy a Covid-19 igen markáns változásokat idéz elő a bélflórában, egyelőre nincs egyértelmű ajánlás arra vonatkozóan, hogy kellene-e probiotikumot szedni, és ha igen, akkor milyet. Abban viszont számos szakember egyet ért, hogy a változatos, bélflórát támogató táplálkozás a fertőzés alatt is kiemelten fontos.

Megfogadandó tanács: kiemelt hangsúlyt kell fektetni a folyadékbevitelre, különösen akkor, ha láz is fennáll.

Kell-e a „vérhígító”?

Egyre több a tudományos bizonyíték, ami szerint a vérlemezkék összecsapzódását megakadályozó ún. „vérhígítók” (elsősorban a kis dózisú acetilszalicilsavra – 75-100 mg/nap – vonatkozóan vannak adatok) szedése hozzásegíthet a Covid-19 szív- és érrendszeri szövődményeinek, a trombusok kialakulásának a kivédéséhez. Az alacsony dózisban adagolt acetilszalicilsav nem keverendő össze a láz- és fájdalom csillapítására nagy dózisban szedett acetilszalicilsavval (lásd fenn). Kis dózisú készítményei hazánkban a patikákban vény nélkül megvásárolhatók. Tekintve azonban azt, hogy a gyógyszer tartós szedése a gyomor- és bélrendszeri vérzések kockázatát fokozhatja, a „vérhígító” szedésének a megkezdése előtt a kezelőorvossal való egyeztetés javasolt.

Ha a recept nélkül kapható szerek nem használnak….. ezekért a részletekért kattintson az egeszsegkalauz.hu oldalara!

Kapcsolódó

One thought on “Éppen járja a Covid-tangót? Ezeket szerezze be, ha otthon gyógyul!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük