Érdekli, hogy pár órán belül merre ömlik majd az eső? Olvassa!

Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú riasztásokat adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő délután. Az érintett területeken a következő órákban olyan intenzív záporok, zivatarok lehetnek, amelyek során jelentős mennyiségű eső hullhat.

A veszélyjelzés szerint

 • Fejér,
 • Győr-Moson-Sopron,
 • Komárom-Esztergom és
 • Veszprém megye érintett a másodfokú riasztásokkal.
 • Budapesten,
 • Pest,
 • Baranya,
 • Borsod-Abaúj-Zemplén,
 • Heves,
 • Nógrád,
 • Somogy,
 • Vas és
 • Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Zivatarveszély

miatt Békés és Csongrád-Csanád megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Hétfő délután is folytatódik a fülledt idő mérsékelt,

a délkeleti országrészben élénk D-i légmozgással. Az ország nagyobb, déli részén napos, gyengén felhős égbolt lesz jellemző késő délutánig, míg az északi országrészben felhősebb égbolt valószínű, északkeleten záporokkal zivatargócokkal. A délután folyamán, egy északnyugat felől érkező hidegfront hatására eleinte északnyugaton, majd szerte a Dunántúlon heves zivatarok, felhőszakadások, kis körzetekben átmeneti jégeső alakulhat ki! A zivatarok elnyúló zivatarlánccá is rendeződhetnek.

Este és éjszaka kelet felé mozog a zivatarokat adó labilis légtömeg

A Dunántúlon lassan elgyengülnek, megszűnnek, miközben a középső és keleti, délkeleti országrész térségében megszaporodnak a zivatargócok. Az északkeleti térség (Szabolcs, Hajdú-Bihar és környezete) várhatóan csak elvétve kap csapadékot, kimarad a komolyabb esőkből.

Kedden

egy hullámzó hidegfront alakítja az időjárást. Nyugaton élénk, olykor erősebb lökésekkel is kísért É-i, a Tiszántúlon élénk D-i szél fúj.

Délelőtt várhatóan országszerte lecsökken, felszakadozik a felhőzet, keleten is megszűnnek az éjszakai záporok, zivatargócok. Az átmeneti nyugodt, naposabb időszakot követően a déli, kora délutáni óráktól ismét egyre többfelé alakul ki zápor, zivatar. Északnyugat felől kiadós esőket, felhőszakadásokat hozó csapadékmező éri el az országot. Délután a délnyugati és középső országrészben, este pedig már elsősorban a Tiszántúlon várhatóak heves zivatarok!

Éjszaka kelet felé mozog a csapadék. Nyugaton már nem esik számottevő eső, ott a felhőzet is vékonyodhat, szakadozhat. A középső országrész fölött még borongós időben lassan elgyengülnek, megszűnnek a záporok, esők. Kb. a Tisza vonalában és attól keletre éjjel is zivatarokkal, esőkkel kell számolni.

Legvalószínűbb folytatás

Szerdán még labilis, nedves légtömeg alakítja térségünk időjárását. Változó felhőzet és időszakos napsütés mellett elszórtan esők, záporok, zivatargócok alakulhatnak ki. A tartósan esős, zivataros keleti, északkeleti országrészben hűvös időre van kilátás.

Csütörtöktől tartósan szárazabbra fordulhat térségünk időjárása. Csütörtökön, pénteken és szombaton derült, csapadékmentes idő valószínű 30 fok feletti hőmérsékletekkel. Északkeleten, keleten ezen a napon még elvétve nem kizárt egy-egy zápor, zivatargóc előfordulása, de ennek is viszonylag kicsi az esélye.

 Vasárnap fordulhat ismét labilisabbá a légköri helyzet

Napközben még a napsütés és a fülledt, meleg idő ígérkezik jellemzőnek. Este, éjjel hidegfront érkezése körvonalazódik, ami előtt eleinte északon, elszórtan zivatarok képződhetnek. (forrás)

csillagjegy

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük