Érdi választási mocsok – cseppben az ország!

Dübörög a kampány. Olyannyira, hogy már egyre többen sokallják mindazt, ami naponta előkerül. S miközben olvasom, hallom, hogy hol itt, hol ott kerül elő valami botrányos információ, videó, régmúlt történetek felidézése – meghamisítva –, meg olyasmi, ami az adott jelölt magánélete és semmi köze politikusi tevékenységéhez, egyre azon gondolkodom, vajon Érden biztosan lesz-e önkormányzati választás. Hiszen meglepő csönd van.

Csönd és béke, majd harsogó támadás

Egy-másfél hete dobott be az ellenzéki összefogás két egyszerű szórólapot a postaládámba. Meg egy négy oldalas propagandalapot a helyi civil szervezet. Senki sem csöngetett be, senki nem agitált, hogy az ő jelöltjükre szavazzak. Csönd és béke volt az utcában.

Aztán ezen a hétvégén egy színes (természetesen elsősorban narancssárgában pompázó), igencsak drága papírra nyomtatott kiadvány kukucskált ki hívogatóan a postaládából. Mellette egy másik szerénykedett, de ez már a legolcsóbb újságpapíron. Fideszes kiadványok voltak, így igencsak ordított a kettő közötti különbség. Nem véletlenül.

A drága, narancssárga toborzó

T. Mészáros András fideszes polgármester érdemeit és további terveit volt hivatott közhírré tenni, így buzdítva az érdi polgárokat, hogy rá voksoljanak. A többi helyet a 12 képviselőjelölt foglalta el. A párhuzamos oldalak egyikén a jelölt fotója, a másikán – természetesen narancssárga háttérrel – a programja.

A fideszes színben virító füzet kísérőjében, az igencsak szegényes küllemű „újságban” természetesen több „cikk” is az ellenzéki jelöltek sárba tiprására hivatott. De nem lenne igazi fideszes a kiadó, ha – szintén narancssárga háttérrel – nem népszerűsítené itt is saját jelöltjeit.

De nézzük, mi mindent hordtak össze?!

A „vezércikk” szerint a baloldalnak „a 2002-ben még fejlődő pályán lévő országot sikerült a csőd szélére vezetnie… az energiaárak az egekbe szöktek… a nyugdíjak csökkentek, a családtámogatás szinte megszűnt, az áfa megdrágított mindent.” Mint írják, „Az a Gyurcsány a vezetője a balliberális oldalnak, aki elismerte, hogy hazudtak nappal, hazudtak este és reggel és az égvilágon nem csináltak semmit. Ki szeretné, hogy az Apró-Dobrev-Gyurcsány klán visszatérjen a hatalomba?… a politikai hatalmat akarják visszaszerezni, vagyis az önkormányzatokon keresztül az országvezetését szeretnék a markukba kaparintani.”

Az ellenzéki összefogás polgármesterjelöltjét, Csőzik Lászlót – aki mögött az MSZP, a DK, a Momentum, a Jobbik, az LMP és még további négy szervezet is felsorakozott – egy hosszú cikkben vádolják, hogy ha rajta múlik, 500 ezer forintot kellet volna az érdieknek fizetniük csatorna-hozzájárulásként. A hozzájárulás végül 250 ezer forint volt. Mint Csőzik a Facebook-oldalán írja,

„250 ezer forint. Ennyit fizettek be az érdiek önerőként a csatornaprogramba. 250 ezer forint, aminek vissza kellene jutnia hozzájuk, hiszen úgy tűnik a program más források bevonásával valósult meg. 250 ezer rengeteg pénz egy családnak. Sokaknak sajnos elképzelhetetlenül sok! Mi azon leszünk, hogy kiderítsük, hol ez a pénz. Meg fogjuk vizsgálni minden egyes oldalát a szerződéseknek, a számláknak! Minden egyes elköltött forint sorsát le fogjuk követni. Ha bármi nem úgy történt, ahogy az elvárható lett volna, arra fényt fogunk deríteni. És akkor kártalanítjuk azokat, aki szemét 13 ezer forinttal akarták kiszúrni! Ha mi jövünk, akkor most (végre) Ti jöttök! Érd holnaptól rólatok szól!”

Gyurcsány verőlegényei

De találtam olyan írást is, amely szerint Gyurcsánynak verőlegényei vannak Érden. Sőt, külön csapatot, ügyvédeket, és újságírókat tartanak arra, hogy „verbális verőlegényekként” az online médiában és a közösségi médiában lejárassák a kormánypártiakat. (Ezek szerint – nő létemre – én is verbális verőlegény lennék?! De engem senki sem küldött ide, egyszerűen összeköltöztem a fiammal.) No meg, mint megjegyzik, az ellenzéki jelöltek politikai szélhámoskodást folytatnak, hazug, demagóg, felelőtlen ígéreteket tesznek, amelyekkel „lábon akarják megvenni az érdiek szavazatai”.

Minderre nincs reakciója az ellenzéknek. Minden bizonnyal pénzük sincs újságkiadásra, de azon sem lepődnék meg, ha úgy vélnék, hogy nem alacsonyodnak le erre a mocskolódási szintre. A VÉD nevű, saját jelöltekkel induló civil szervezet ugyan egy négy oldalas kiadványban közzé tett egy cikket. Egy érdi botrányról van benne szó, amelyben a jelenlegi polgármester és alpolgármester is érintett. Egy budapesti ügyvéd zsarolás, pénzmosás, hivatali visszaélés és más bűncselekmények gyanújával a Pest Megyei Főügyészséghez fordult. Feljelentette Érd polgármesterét, alpolgármesterét és a korrupt módszerek haszonélvezőit.

Bevallom, nemrégiben ideköltözött „gyüttmentként”

nem ismerem az érdi viszonyokat, de hírfüggőként tisztában vagyok mindazzal, ami ma az országban önkormányzati választás ürügyén történik. És nagyon nem tetszik! A viszolygást a kormánymédiumokban megjelenő elképesztő írások keltik bennem. Ez köszön vissza új lakóhelyemen is. Ami tetszik: sem a csúful megtámadott ellenzéki polgármesterjelölt, Csőzik László, sem az ugyancsak megtámadott Szücs Gábor, helyi MSZP-elnök nem rúg vissza. Talán mert nekik nincs pénzük drága kiadványokra. Meg ha lenne is, ők tudják, mit jelent az a kifejezés, hogy etikus magatartás…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük