Inkább az erdőben él, de nem megy katonának – Egy orosz remete vallomása

Miután Putyin bejelentette a mozgósítást szeptemberben, Adam Kalinin kivonult az erdőbe, azóta ott él remeteként. Inkább elviseli a mínusz 10 fokos hideget, de nem megy el katonának az az orosz fiatal, aki szeptember óta az erdőben bujkál a behívó elől – derült ki a BBC riportjából.

Önkéntes, belső, száműzetés

Az informatikus kezdettől fogva ellenezte a háborút, pénzbírságot kapott, és két hetet letartóztatásban töltött, mert „Nem a háborúra” plakátot ragasztott ki lakóháza falára. Tehát amikor Putyin bejelentette, hogy 300 000 embert hív be, hogy segítsen megfordítani  a veszni látszó háború menetét, Kalinin nem akarta megkockáztatni, hogy a frontvonalra küldjék gyilkolni, az országot azonban nem akarta elhagyni. Három dolog tartotta  Oroszországban: barátok, pénzügyi korlátok és a nyugtalanság amiatt, hogy feladja, amit tud.

“Nehéz lett volna végkép kilépni a komfortzónámból “

– mondta a harmincas éveiben járó Kalinin a BBC-nek.

“Ez sem igazán kényelmes, de pszichológiailag nagyon nehéz lenne elhagyni.”

Így aztán megtette azt a szokatlan lépést, hogy elbúcsúzott feleségétől, és elindult az erdő felé, ahol közel négy hónapja sátorban lakik. Egy fához kötött antennát használja az  internetet, az energiaellátását pedig napelemek biztosítják.

Elviseli az extrém hideget is, inkább mint, hogy “bezupáljon”

Akár -11 C-ig (12F) is elviselte a hőmérsékletet,, élelmezéséről pedig a felesége gondoskodik. Szerinte a hálózaton kívüli élet a legjobb módja annak, hogy elkerülje a behívást. Ha a hatóságok nem tudják átadni neki személyesen az idézést, nem kényszeríthetik háborúba.

“Ha fizikailag képtelenek kézen fogni és a orozási irodába vezetni, az 99%-os védekezés a mozgósítás vagy egyéb zaklatás ellen.”

Bizonyos szempontból Kalinin ugyanúgy folytatja életét, mint korábban. Még mindig napi nyolc órát dolgozik ugyanazon a munkahelyen, bár egész télen – a korlátozott nappali fény mellett – nincs elég napenergiája ahhoz, hogy egész nap dolgozzon. Kollégái közül néhány jelenleg Kazahsztánban tartózkodik, a mozgósítás megkezdése után hagyták el  Oroszországot, de internetkapcsolata egy fenyőfára erősített nagy hatótávolságú antennán keresztül elég megbízható ahhoz, hogy a kommunikáció velük se legyen gond. A férfi már korábban is az erdők és vadon szerelmese volt, így nem csoda, hogy amikor elhatározta, hogy végleg a vadonba költözik, már sok felszereléssel rendelkezett, amire szüksége volt.

Kalinin azt mondja, nem tudja, meddig marad még az erdőben

Felesége, aki az új évben néhány napra ki is költözött hozzá nagy szerepet játszik a túlélésében. Háromhetente szállítja a kellékeket egy leadási pontra, ahol rövid időre személyesen is találkozhatnak. Ezután elviszi a készleteket egy biztonságos helyre.  Egy rögtönzött fatüzelésű kályhával főz.

“Van zab, hajdina, tea, kávé, cukor. Természetesen kevés a friss gyümölcs és zöldség, de nem is olyan rossz”

– mondja a remete.

Kalinin új otthona egy nagy sátor, amilyent a jéghorgászathoz használnak. Amikor először érkezett az erdőbe, két tábort állított fel öt perc távolságra egymástól; az egyiket internet-hozzáféréssel, ahol dolgozott, a másikat egy védettebb helyen ott aludt.

A tél közeledtével és az idő hidegebbé válásával összehozta a két területet, hogy egy vászon alatt éljen és dolgozzon.

Nemrég a hőmérséklet -11 fokra csökkent, hidegebbre, mint amire számított. De most ismét hosszabbodnak a nappalok, és kezd olvadni a hó,  tehát nem mozdul, marad ahol van.

Mozgósítás

Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-én jelentette be a mozgósítást, nem sokkal azután, hogy Ukrajna villámgyors ellentámadást indított Harkiv térségében, amelynek során több ezer négyzetkilométernyi területet vett vissza az orosz csapatoktól. Az orosz elnök szerinte a mozgósításra azért volt szükség, hogy Oroszországot megvédjék a Nyugattal szemben. Az országban azonban sokan tiltakoztak, és kaotikus jelenetek zajlottak le határokon, miközben emberek százezrei menekültek el. A mozgósítás nagy hatással volt Oroszországra. Addig sok orosz ugyanúgy folytathatta életét, mint a háború előtt. Igaz, egyes nyugati márkák eltűntek, a szankciók pedig megnehezítették a pénzügyi tranzakciókat, de a társadalomra gyakorolt ​​közvetlen hatás többnyire korlátozott volt. A mozgósítás sok orosz család küszöbére sodorta a háborút. Hirtelen fiakat, apákat és testvéreket vezényeltek a frontvonalra gyakran rossz felszereléssel és minimális kiképzéssel. Ha korábban a konfliktus távolinak tűnt is, most már lehetetlen volt figyelmen kívül hagyni. A nyilvános tiltakozások azonban ritkák Oroszországban– amit Ukrajnában és Nyugaton is kritizáltak. De Kalinin szerint az emberek joggal félnek attól, hogy mi történhet velük.

“Olyan erőssé vált totalitárius államunk. Az elmúlt hat hónapban hihetetlen ütemben hoztak törvényeket. Ha valaki most a háború ellen emel szót, az állam üldözni fogja őket.”

(Képünk Illusztráció)

Előzmény: a bejelentés

Kalinin és az “internetnépe”

a remete  erdei élete bizonyos mértékű népszerűségre tett szert az interneten: 17 000 ember követi szinte napi frissítéseit a Telegramon . Videókat és fotókat tesz közzé a környezetéről, a napi rutinjáról és a tábor szervezéséről. A férfi introvertáltnak nevezi magát, aki nem bánja, hogy egyedül van, bár hiányzik neki a felesége, és szeretné gyakrabban látni. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy jelenlegi helyzete még mindig jobb, mint a frontvonalba vagy börtönbe küldése.

„Annyira megváltoztam, hogy azok a dolgok, amiket esetleg kihagytam, háttérbe szorultak (…) A korábban fontosnak tűnő dolgoknak már nem igazán érdekelnek. Vannak, akik sokkal rosszabb helyzetben vannak, mint én.”

Fejeződik be a BBC riportja az orosz remetével.

 

Pin It on Pinterest