Eltávolították Erdogan aranyozott szobrát egy német városból

A művészeti fesztivál keretében felállított több mint négyméteres aranyozott szobor sokkolta Wiesbaden lakóit, akik meglepődtek a török elnök megjelenésén a Német Egység terén. A hagyományos diktátorpózban ábrázolt Recep Tayyip Erdogan igen vitatott politikus Németországban, ahol több mint négymilliós török kisebbség él.

A németek megtiltották Erdogannak, hogy kampányoljon a választások előtt, mert a török államfő iszlámra épülő rendszere határozottan szemben áll az európai normákkal. Mesut Özil, a német futballválogatott török sztárja mégiscsak együtt szerepelt egy választási fotón az elnökkel. Emiatt a török futballistát sok bírálat érte. Mesut Özil, aki Gelsenkirchenben született, le is mondott a német válogatottságról.

Erdogan elnököt végül is megválasztották, a Németországban élő törökök jó része is rá szavazott. Szeptemberben a török államfő Németországba látogat. Számtalan probléma vár megvitatásra. Az Európai Unió számára talán a legfontosabb a bevándorlás ügye. Merkel kancellár és Erdogan elnök egyezményt kötött arról, hogy Törökország nem enged meg még egy olyan inváziót, mint amikor több mint egymillió menekült érkezett az Európai Unióba – legnagyobb részük Németországba. Ezért az Európai Unió évente 3 milliárd eurót fizet Törökországnak. Ankara most azzal fenyegetőzik: ha az Egyesült Államok nem hagy fel a szankciókkal Törökország ellen, akkor felmondhatja az EU-val megkötött egyezményt. Újra migránsinvázió indulhat, épp akkor, amikor választásokat tartanak az Európai Unióban. Ezt Merkel kancellár mindenképp el szeretné kerülni.

Közben Törökország szépen csendben gazdasági válságba süllyed, pedig Erdogan elnök további gazdasági fellendüléssel biztatta népét a kampány során. Törökország pályázik az uniós tagságra, de az elmúlt évek fejleményei miatt ez lekerült a napirendről. A török elnök autokrata rendszere nem elfogadható az EU számára. Ezért Wiesbaden városában is eltávolították a körtérről Erdogan elnök aranyozott szobrát, mely erőteljesen megosztotta a közvéleményt Németországban.

Lengyel Miklós

Globoport

Kapcsolódó:

Erdogan adósnak érzi magát, ezért Budapestre látogat

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük