Éreccségi – jöhet az érettségi “light”, no para

Nagyjából a címbéli szellemi fejlettséggel is át fog menni mindenki, úgyhogy no para! A kormány elhatározta, hogy ha törik, ha szakad, május 4-én kezdődnek az írásbelik.

No para?

Vélhetően 78.000 diák és 6.000 tanár fog aznap reggel útra kerekedni, hogy a buszokon, vonatokon fogdossák egymás után a kapaszkodókat, csapkodjanak egymás kezébe, puszilkodjanak az iskolákban, ölelgessék egymást a folyosókon és a WC-kben, aztán beülnek valami terembe, egymástól másfél méterre, és írni kezdenek.

Ezzel az erővel szellős koncerteket, színházi előadásokat és mozi-vetítéseket is lehetne szervezni. Amúgy egyébként is hasonló zajlik az élelmiszerüzletekben, tehát vagy semmi értelme nem volt az élet leállításának, vagy most vált igazán hülyévé a kormány.

Az ésszerűség nyilván azt diktálná, hogy az elveszett hónapokkal tolódjék minden annyival tovább. Vagy ajánljuk meg mindenkinek az utolsó két év átlagát érettségi eredményként, s akinek ez nem tetszik, azok pedig pótérettségizhessenek, pótfelvételezhessenek stb. A munkahelyek jelentős részén időjátékkal oldottak meg sok mindent, azaz a karantén egy részét szabadságként tudták le. Sok családnak tehát a nyaralás egyébként is törölve.

Senki és semmi nem számít

Ha a kormány most nem hátrál az eszement érettségi káosz elől, és többszörösen mobilitásra kényszeríti az ország lakóinak 1 %-át, akkor azzal azt bizonyítja, hogy semmit nem számít a “Maradjon otthon!” jeligéjű kampánya. Történetesen a látható jelenségek szerint tényleg keveset számított, legalább is lakossági változatban.

A diákok, a szülők és a pedagógusok persze pont annyira megosztottak, mint a szavazópolgárok. Az egyik fele rajong a Fideszért, a másik fele pedig a pokolba kívánja. A dilemma tehát abban áll, vajon maradjunk-e otthon, ha a kormány ezt kéri, de mozduljunk, ha a kormány ezt kéri, avagy maradjunk otthon, mert a józan ész egy időre így diktálja, s ezt tartsuk, még ha a kormány ezzel szembe is megy.

A kormány ajánlata sejthető

Az lesz a hazafi, aki érettségizik, aki pedig nem, az a hazaáruló. Sőt, aki érettségizik, az minden könnyítésre számíthat, hiszen lám, több tízezren diplomásokká válhattak a koronavírusnak köszönhetően, minthogy erre a “félélőlényre” tekintettel a kormány elengedte a nyelvvizsgához kötöttséget. Mit számít, hogy ezzel egy jó nagy grádiccsal leértékelték az összes magyar diplomát…. Most tehát jöhet az érettségi “light” változata. A 2020-as érettségi bizonyítványok simán ki fogják érdemelni az “éreccségi” kitüntető címet.

Hacsak a diákok, a szülők és a pedagógusok többsége bojkottot nem hirdet. Erre is van esély, hiszen az egyik (miért is van több?) pedagógus szakszervezet megfújta a harci kürtöt, hogy “felelős tanár nem érettségiztet, felelős szülő nem küldi érettségire a gyerekét”! Nem szeretek kötekedni, de nekem ez úgy lenne szimpatikusabb, hogy felelős tanár otthon marad, felelős szülő pedig otthon tartja a gyermekét. Főleg, hogy ekként van kiplakátolva az ország.

Végül is a kormány mindezidáig akár következetesnek volt mondható hiszen 30.000 beteg embert paterolt haza a kórházakból otthonmaradási/otthonmeghalási üdvözlettel, mert szerinte majd kellhet a hely azoknak, akik esetleg a koronavírus okán fognak szembe nézni a halállal, ezért hát takarodót fújt azoknak, akik az egyéb betegségeik miatt már eddig is szembe néztek a halállal.

Ha a szakszervezetek és a közvetlenül érintettek most szolidaritást gondolnának tanúsítani, akkor azt mondanák, hogy oké, megyünk érettségire, ha visszaviszitek a (még élő) betegeinket a kórházakba. De csak akkor!

figyu

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük