Erkélynapelem – Magyarországon tilos, máshol a Lidl-ben is kapható – Érdekli a magyarázat?

Gondolom, sokak elgondolkoznak azon, hogy miért nem támogatja a magyar kormány, hogy a családok olcsóbban, környezetkímélőbben juthassanak villanyáramhoz, amikor ennek a feltétele pár száz kilométerrel odébb -igaz, nem a türk-vonalon- teljesen természetes és két kg. krumpli mellé megvásárolható a boltokban.

Tényleg, miért?

A Lidl egy hete kezdte el árulni az erkélynapelemeket Németországban, az Aldi Nord pedig júniustól kezdi ezt el (utóbbi nem az a cég, ami Magyarországon is van)

-írja a G7-re hivatkozva a Telex.

Ez azt jelenti, hogy az emberek a nagybevásárlás közben egy erkélynapelemet is beszerezhetnek maguknak.

Ez egy olyan, pár panelből álló lakossági napelemes minirendszer, ami viszonylag olcsó, egyszerű, és alacsonyabb lesz tőle a villanyszámla.

Érdekes, nem?

Bécsben már telepítenek napelemeket az önkormányzati lakásokra is, míg Magyarországon jelenleg tilos a napelemek használata. A G7 megkeresésére a Lidl azt közölte, hogy

„jogi okokból a termék jelenleg nem értékesíthető Magyarországon”.

A magyarországi áramszolgáltatók általános szerződési feltételei szerint

aki napelemes generátort csatlakoztat a konnektorba, azt figyelmeztetés után lekapcsolhatják a hálózatról.

Pedig….

A napelemes generátor használata nagyon egyszerű:

az erkélyre helyezik, bedugják a konnektorba, és amikor süt a nap, saját átalakítóján keresztül áramot szolgáltat az otthoni hálózatba.

Ez segít csökkenteni a villanyszámlát. A németországi Lidl szerint egy panel évente 100 kilowattóra áramot tud termelni, két panel pedig 200-at és így tovább.

Az uniós országokban a 600-800 wattos teljesítményig terjedő napelemeket nem kell engedélyeztetni, csak regisztrálni.

Ez sem rossz!

A világ minden táján azon törik a fejüket a hozzáértők, miként lehetne a légkör károsítása nélkül energiához jutni. A sikerhez bizony el kell engedni a megszokott területek továbbgondolását, egészen új szemléletre van szükség. Svájcban találtak napelem-kihelyezés témában is egy reménykeltőt, ami májustól élesben termel….Az Euronews számolt be róla, hogy

Svájcban már a vonatsíneket is napelemekkel szerelik majd fel egy szakaszon.

A projekt célja, hogy még több felületet használjanak ki energiatermelésre. A svájci Sun-Ways startup Buttes vasútállomás közelében májusban kezdi meg a panelek telepítését, ehhez már csak a Szövetségi Közlekedési Hivatal jóváhagyására van szükség. Nem csak Svájcban kísérleteznek hasonló megoldásokkal.

A németországi Deutsche Bahn a vasúti talpfákat is napelemesre cserélné, hogy még több energiát tudjon termelni.

Arról nincs hír, hogy kisvasút-nyomtávra is terveztek hasonlót, de minden bizonnyal nem megoldhatatlan a probléma. Ha gyártanak ilyet, Magyarország biztosan nagyfelhasználó lesz belőle: