A magyarok többsége elveszítette normális polgári tartását, infantilizálódott, szó nélkül tűri a korrupciót és azt, hogy Orbán állama két lábbal tapos mindennapi ügyeikbe. Többek között erről beszélt , ahogy arról már beszámoltunk, a 168 órának adott interjújában Deák Dániel, a Corvinus Egyetem tanára. Most egy kicsit alaposabban is kibontjuk az interjút.
[mnky_ads id=”3427″]

A korrupció már régen  nem pusztán gazdasági probléma

“A krónikus túlközpontosítás miatt eltorzultak az emberi cselekvési lehetőségek, a reakciók egészségtelenek, szembe mennek a humánus értékekkel. A túlhatalom megrontja azt is, aki a birtokosa, és azt is, aki alá van vetve neki. Kóros bizalomhiány alakult ki a közintézmények iránt, az emberek egyéni utakat keresnek.”

Deák Dániel úgy véli, mindebből indulati, érzelmi felfokozottság, végeredményben pedig erőszakkultusz következik. A túlhatalom kiélezi a konfliktusokat, a résztvevők pedig egyre kegyetlenebb eszközöket keresnek arra, hogy megvívják a küzdelmet:

“Tíz éve el nem tudtam volna képzelni, hogy létezhet olyan szervezett gyűlöletbeszéd, amit a kormány a közérdekének képviseletére hivatkozva terjeszt és gerjeszt. A kabinet és a közintézmények is afelé terelik az embereket, hogy erőszakos megoldásokat válasszanak. Példa az ország működésére a hajléktalanokkal szembeni kegyetlen bánásmód. Az alkotmányban rögzítették, hogy ne legyen joguk közterületen akárhol tartózkodni.”

Megdöbbentőnek tartja, hogy az Orbán-kormány belegyalogol az emberek mindennapi életébe, meghatározza életfeltételeiket, államosítja az iskolákat:

 

“Az állam kisajátítja a polgárok cselekvési terét. Nem polgári körülmények között az állam olyan, mint Kafka kastélya: az urak lemennek a faluba, döntéseket hoznak, meghatározzák a falusiak életfeltételeit, csak éppen azt nem lehet tudni, hogy milyen megfontolások alapján hozzák a döntéseket.”

[mnky_ads id=”3390″]

Kádár rendszere is egyik pilláról a másikra omlott össze

A kormányzat folyamatosan új ellenséget keres. A társadalomnak szüksége van ellenségre, ugyanis a magyarok széles köre olyan kiszolgáltatott helyzetben él, hogy lelki egyensúlyukhoz, hogy egyáltalán el tudjanak menni munkába, erre van szükségük:

“Az ellenségképzéshez kiapadhatatlanok a források. Lassan eljutunk az utolsó lépcsőhöz: vannak jó és rossz csoportok, jó és rossz emberek, és akkor harcba lehet hívni az embereket. Abban látom a legnagyobb veszélyt, hogy az erőszak eszkalálódhat.”

Lehetségesnek tartja, hogy a sok elfojtás egyszer csak a rendszer ellen fog irányulni.

” Jelenleg minden jel arra mutat, hogy örökké fog tartani. De ugyanezt gondoltuk az utolsó pillanatig a Kádár – rendszerről is. Aztán egyik hétről, a másikra összeomlott.”

Meggyőződése, hogy egy józan társadalom régen fellépett volna a Mészáros Lőrinc -jelenséggel szemben. Ma mindenki látja, hogy a Orbán cimborája a fénysebességnél is gyorsabban gazdagszik, de az emberek elfogadják. Ennek okát abban látja:

“Mert szinte mindenki benne van a lopásban.”  /…./ ” A rendszerváltás nyomorult módon ment végbe, milliók veszítették el a munkájukat. A megélhetésükért elsüllyedtek a feketegazdaságban. Amikor egy kicsit jobban ment, feljöttek a szürkezónába. Magyarország lakosságának 99 százaléka jelenleg is ebben a zónában él.” 

[mnky_ads id=”3390″]

A jelenlegi korrupciót csak a jéghegy csúcsának tartja. A polgári társadalom megerősítésére lenne szükség, mert ebben a mai cseppfolyós rendszerben nem lehet tudni, ki mit teljesít, mennyit ér:

“Dőlnek a milliárdok a futballba, közben meg Andorrától és Luxemburgtól is kikapunk. Miért? Mert nem számít a teljesítmény. Ugyanez történik a gazdaság más területein.”

Elképzelhetőnek tartja, hogy az EU olyan ajánlatot tesz Magyarországnak, amelyet Orbán nem tud visszautasítani:

” a megállapodásba belefoglalják Orbán korrupt hadseregét. Kifizetik nekik azt a pár millió eurót és eltűrik, hogy itt van az a borzasztó paprikajancsi.” 

Deák Dániel szerint a civil szféra és civil politizálás lenne a kulcsa a változásnak:

” Nem véletlenül vérezteti ki a kormány ezt a szektort. De cseppfolyós világban élünk, ahol minden relatív, és bármi megtörténhet.”

Még egy “kis” korrupció:  Hadházy Ákos: Lali király érdekelt az ukrán nyugdíjas bizniszben?

[mnky_ads id=”3390″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét