Erre hivatkozz, ha otthon akarod tartani a gyereked! – PDSZ-ötletbazár

Orbán miniszterelnök hétfői bejelentése egy napot hagyott tanárnak-diáknak-szülőnek arra, hogy átszervezze az életét és átálljon digitális-szerű oktatásra. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete vasárnap arra kérte a szülőket, ne engedjék iskolába gyermekeiket. Ma, a szigorítások napján pedig tanácsokat adnak, mire hivatkozzanak a szülők az intézményvezetőnél, ha tényleg nem engedik el őket.

A mai szigorítások között, ha nem is szerepelt a teljes iskolabezárás, de az igen, hogy a középiskolák digitális tanrendre állhatnak át, ám a bölcsődék, óvódák és általános iskolák továbbra is nyitva maradnak. Pedig a múlt héten egyre többen kérték, hogy az összes iskolát zárják be, vagy a szülők lépjenek:

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete arra szólította fel a szülőket, hogy ne vigyék óvodába és iskolába a gyermekeiket

A pedagógusok által indított petíciót 51 907-en írták alá, az elmúlt 24 órában 785 fő.

A Szülői Összefogás Gyermekeink Jövőjéért is arra kéri a kormányt, hogy ne engedjék iskolába és óvódába a gyermekeiket két hétig, a Szülői Hang múlt héten tette közzé felmérését a témában.

A PDSZ azt javasolja a szülőknek, hogy ezekre hivatkozzanak, ha úgy döntenek, nem viszik gyermekeiket az iskolákba:

1. A 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 51. § (2) bekezdésének c) pontja leírja, hogy a mulasztást igazoltnak kell tekinteni, ha a gyermek, a tanuló intézkedés vagy alapos indok miatt nem tudott kötelezettségének eleget tenni. A járványhelyzet alapos indoknak számít.

2. Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár a PDSZ-nek küldött válaszában kifejti, hogy „a hiányzások kezelésére az intézményvezetőknek van jogkörük, ezt tőlük senki nem vonta el”. Tehát ha egyes igazgatók vonakodnak ettől, fontos tudni, hogy saját hatáskörükben igazolhatják a hiányzásokat.

Hogy csinálják ezt mások?

Csehország: november 20-ig meghosszabbították a rendkívüli szükségállapotot, ennek köszönhetően továbbra is bezárták az általános iskolákat.

Szlovénia: november 9-től digitális oktatásra állnak át az általános iskolákban. Az oktatási intézmények, az elemi iskolák alsó tagozatos osztályai kivitelével már október 19-től távoktatásra álltak át. A kormány döntése szerint viszont a meghosszabbított őszi szünet után hétfőtől egy hétig mindenkinek online kezdődik az oktatás. Néhány kivétellel pedig az óvodák is zárva maradnak.

Szlovákia: november 2-tól egy hónapra bezártak az iskolák.

Montenegró: november 6-tól bezárták az iskolákat.

Lengyelország: október 19-től digitális oktatásra tértek át a középiskolák és a felsőfokú intézmények, november 4-től pedig az iskolák alsó tagozata is.

Románia: október 20-tól csak azokon a településeken zárták be az iskolákat, ahol meghaladta a lakosság három ezrelékét az utóbbi két hétben diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma. November 5-től bezárták az óvodákat és minden iskolát. Az iskolalátogatás a hatóságok által elrendelt szüneteltetése idején a szülők egyikének jogában áll szabadnapokat kivenni a 12 évet be nem töltött gyermekek felügyelete érdekében, ez idő alatt pedig költségvetési forrásból megtérítik a bére 75 százalékát, de nem többet az átlagbér 75 százalékánál.

Forrás

 

figyu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük