Újabb figyelmeztetés: erre kell vigyázni, ha már megkaptad a koronavírust, de nem akarod továbbadni

Nem mindegy, hogyan alszanak a koronavírusos betegek. Sőt, a wc és a fürdő használatára is oda kell figyelni, mert a vizelettel és széklettel ürül a vírus. Nagyon fontos és hasznos tanácsokat adott Dr. Jáksó Krisztián klinikai főorvos, aki a legsúlyosabb állapotban lévő betegekért is felel a pécsi Koronavírus Ellátó Központban,  a Pécs Aktuál összegezte mondandóját.

Fordulj hasra

Nem mindegy hogyan alszik a koronavírussal fertőzött beteg. Ha valaki lázra, nehéz légzésre panaszkodik, akkor feküdjön hasra! A betegek a kórházakban, még lélegeztetve is 14-16 órát vannak hason. Ha az otthon ápolt betegek időben elkezdik a hason alvást, akkor elkerülhető lehet a tüdőgyulladás és kórház.

Vizelettel és széklettel ürül a vírus, azaz fertőzhet! Nagyon fontos, hogy minden egyes wc öblítésnél fokozódhat a vírus szóródás. Ha közösen használunk wc-t, fürdőt, javasolt annak többszöri tisztítása. Szellőztetni kell sokat ezeket a helyiségeket is! Ne használjunk közös törölközőt, lepedőt!

koronavírus

Mikor hívjunk mentőt?

Először a háziorvost kell hívni, aki a tünetek súlyosbodásánál tudja a gyógyszeres kezelést kezdeményezni. Ha azt észleljük, hogy:

  • nagyon alacsony a vérnyomásunk,
  • zavartak vagyunk
  • ha olyan fáradtság alakul ki, ami a normál életet is gátolja,
  • csillapíthatatlan láz, amit nem tudunk kezelni akkor kell mentőt hívni.
  • A család is kórházba szállíthatja a beteget, ha nincs életveszélyes állapotban!

Fontos: 38 fokos láz alatt nem kell gyógyszer elég 38 Celsius-fok felett  csillapítani, főleg idősebb betegeknél, és gyerekeknél kell odafigyelni. Náluk ugyanis szövődmény alakulhat ki tartós a láz esetén. Bármelyik gyógyszert lehet használni, nem bizonyították még azt, hogy kárt okozna valamelyik használata koronavírus-fertőzés esetén.

Köhögésnél csillapítsunk, ne köptetőzzünk!
Száraz köhögéssel jár a koronavírus fertőzés, csak akkor kell csillapítani, ha ez túlzottá válik. Köptetőt ne alkalmazzunk, inkább csillapítót használjunk, ha szükséges. Ha bakteriális fertőzés ül rá a vírusfertőzésre és aztán nagy mennyiségű nyák képződik, akkor háziorvos bevonásával lehet köptetőt használni.

Az Universitas televízió videója:

Mikor van tényleg baj?

  • Ha eddig egy perc alatt felment 3 emeletet, de most 5 perc alatt többször megáll, akkor baj van!
  • Ha fekve fullad, akkor baj van
  • Ha a pulzusa eddig 90 volt, most 130 egész nap, akkor baj van
  • Ha megemelkedik a légzésszám, akkor baj van.

Azért alattomos ez a betegség, mert van úgy, hogy az érintettek úgy kezdenek el fulladni, hogy nem is veszik észre, hogy fulladnak a gyógyultak pedig  arra panaszkodnak, hogy a betegség lefolyása után, még hetekkel később is csökken a terhelhetőség.

Vigyázzanak magukra!

Kapcsolódó

koronavírus

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük