Kiemelt hírekKoronavírus

Erre számíthat a harmadik oltás után

pánikbeszerzés,

A védőoltások rövidke történetében egyetlen vakcina sem volt, amit annyi támadás ért volna, mint a covid elleni oltást. A világ jelentős része valahogy képtelen elfogadni, hogy ilyen rövid idő alatt is lehet hatásos vakcinát kikísérletezni, és akkor még a legostobább összeesküvés elméletekről nem is beszéltünk. Az alábbiakban megtudhatja, milyen tünetekre  készülhet fel, esetleg, ha megkapja a harmadik oltást is.

Csak egy-két nap

Szerencsére, a védőoltás mellékhatásaként jelentkező kellemetlen tünetek az emberek legtöbbjénél 1-2 napon belül elmúlnak. Néhányuknál marad csak meg enyhe karfájdalom vagy fáradékonyság 48 órával az oltást követően is.

Ahhoz, hogy a vakcina részleges, illetve teljes védettséget nyújtson, legalább 14 napra van szükség. Bár nagyon kicsi az esélye rá, ezalatt az idő alatt is megfertőződhetünk! Az is előfordulhat, hogy valaki közvetlenül a koronavírus oltás időpontja előtt vagy után fertőződik meg. Mivel a COVID-19 tünetei és a vakcinák mellékhatásai között lehetnek átfedések, rendkívül fontos tisztában lenni azzal, milyen különbségek vannak. Mindenképpen ajánlott orvoshoz fordulni, tesztet csináltatni, ha a tünetek 48 órán túl is tartanak! A koronavírus-fertőzésre jellemző tünetek, például a száraz köhögés, a légzési nehézségek, a légszomj, az íz- és szagérzékelés elvesztése nem jelentkeznek a védőoltás beadatása után! Olvastuk az Egészségportálon.

Nagyon ritka, de rendkívül súlyos mellékhatása lehet bizonyos koronavírus vakcináknak a véralvadási zavarokkal összefüggő trombózis. Ez akár két-három héttel a védőoltás beadásának időpontja után is kialakulhat!

Azonnal forduljon orvoshoz, ha a következő tüneteket valamelyikét tapasztalja

 • erős, folyamatos fejfájás (mely gyógyszer bevétele után sem enyhül)
 • fejfájás, mely a fej mozgatására, előrehajlásra vagy lefekvésre rosszabbodik
 • kettős látás, homályos látás vagy más látászavarok
 • mellkasi fájdalom
 • folyamatos hasi fájdalom
 • az alsó lábszárban jelentkező fájdalom
 • lábdagadás
 • légszomj
 • az oltás helyénél, a bőr alatt észrevehető apró vérpöttyök
 • hányinger és hányás
 • beszédzavarok

Az esetek nagy többségében azonban nincs mitől tartani, hiszen a fenti tüneteket nem maga a betegség produkálja, ezek csak a szervezet válaszai lehetnek a vakcinára.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Negyedik hullám

Mire vár még Orbán? Már nem lopakodik, hanem keményen támad a negyedik hullám!

 

 

Comments (2)

 1. […] Szerencsére, a védőoltás mellékhatásaként jelentkező kellemetlen tünetek az emberek legtöbbjénél 1-2 napon belül elmúlnak. Néhányuknál marad csak meg enyhe karfájdalom vagy fáradékonyság 48 órával az oltást követően is. Ahhoz, hogy a vakcina részleges, illetve teljes védettséget nyújtson, legalább 14 napra van szükség, ahogy Rusvai Miklóstól megtudtuk. […]

Szólj hozzá!