Erre varrjál gombot! – 100 ezer forint jutalmat ígérnek annak a tanárnak, aki legjobban dicséri az atomerőműveket

Miközben a zöldek folyamatosan a megújuló energiák fontosságát hirdeti a Magyar Nukleáris Társaság, az EU  által kényszerből oda sorolt atomenergia, és atomerőmű dicséretére ösztönzi, 100 forint jutalommal a pedagógusokat. Azé a pályadíj aki legjobban dicséri az atomerőműveket.

Akár hiszi, akár nem

A Magyar Nukleáris Társaság pályázatot hirdet a közoktatásban valamely természettudományos tantárgyat tanító tanárok/tanárjelöltek számára A nukleáris energia pozitív bemutatása címmel.

A pályázat tartalmazza a konkrét tanulói tevékenységre épített részletes foglalkozástervet, például óratervet, tanóra részletet, tanulói projektet, amelyben bemutatják, hogy miként dolgozzák fel a nukleáris technika, az energia és a környezeti témaköröket. A megvalósult foglalkozásokhoz kérjük reflexiókat is írjanak!

A pályázatokat benyújtási határideje: 2022. szeptember 1.

A pályázat terjedelme: maximum 10 oldal (amely magába foglalja a képi anyagot, irodalomjegyzéket).

A pályázatokat díjazzuk: I. helyezett 100.000 Ft,

II. helyezett 70.000 Ft,

III. helyezett 50.000 Ft díjazásban részesül.

Néhány nagyobb nukleáris baleset

Csernobil, a legismertebb reaktorbaleset

1986. április 26-án, szombaton hajnalban a csernobili reaktor az instabilitás jeleit mutatta, 1:07-kor teljesítménye hirtelen 0,03 GW-ra esett, 1:23:04-kor elkezdték a tervezett kísérletet és kikapcsolták a vészleállító automatikát, 1:23:45-kor a hőteljesítmény 3 GW-ra emelkedett és a reaktor globálisan megszaladt, az atomerőmű 4-es reaktora gőzrobbanás következtében kigyulladt, 1:23:49-kor a reaktor belseje kinyílt, a víz forrása termikus robbanást okozott és robbanások sorozata után bekövetkezett a nukleáris zónaolvadás. Az olvadás után a legalsó szintig jutott a kórium láva, amely lassan lefelé folyva keveredett grafittal, betonnal és minden ott lévő más anyaggal. 11 tonnányi 3000 celsius fokos kórium ömlött lefelé az erőmű csövein, magába olvasztva mindent, amihez csak hozzáért.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség 56 közvetlen áldozatot tart nyilván: 47 munkást és 9 gyermeket, akik pajzsmirigyrákban haltak meg, legalább 40 ezer művi vetélést kapcsolnak össze a balesettel. A korai becslések 30-40 000 halálesetről szóltak, végül az ezzel összefüggő betegségekben elhunytak számát 4000-re korrigálták. A helyi lakosok hajlamosak a sugárterhelésnek tulajdonítani a rossz egészségi állapotukat és szinte valamennyi egészségügyi problémát, ezért szerintük a Csernobillal összefüggő halálesetek száma lényegesen magasabb

 Tokaimura, Japán 1999 
Egy karbantartási hiba miatt neutron-láncreakció indult el, a közelben lévő három munkás pedig azonnal rendkívül nagy sugárdózist kapott. Kettő közülük rögtön életét veszítette, további 56 munkás és 21 lakos pedig sugárfertőzést kapott, noha amint a szivárgást érzékelték, elrendelték a környéken élők kitelepítését.

Buenos Aires, Argentina 1983 
Az egyik operátor súlyos hibája miatt a hárommilliós metropolisz közelében bekövetkezett reaktorrobbanás következtében 17 embert jelentős sugárterhelés ért, a hibázó üzemeltető technikus pedig két nappal később életét veszítette. Õ volt az egyetlen személy, aki a baleset idején a reaktorcsarnokban tartózkodott, a dózist kapott alkalmazottak az irányító teremben, illetve más szomszédos helyiségekben tartózkodtak. Az 1965-ben épült kísérleti reaktorban az üzemanyag-kazetták szabálytalan átrakása közben következett be a baleset.

Saint-Laurent, Franciaország 1969 

Franciaország történetének legsúlyosabb nukleáris balesete, a reaktormag-olvadás következtében azonban radioaktív anyag nem került az üzemen kívüli környezetbe, és személyi sérülésről sem érkezett hír az eset kapcsán. Pár évvel később, 1980-ban pedig a hűtőrendszer meghibásodása miatt a reaktor egyik fűtőelem csatornája olvadt meg, a Loire menti erőműből azonban nem került a környezetbe veszélyes anyag. A francia fejlesztésű, úgynevezett UNGG reaktorokat végül 1990-92-ben vonták ki a termelésből.

Chalk River, Kanada

Ez volt a történelem első nagyobb reaktorbalesete, amelyben több kisebb hiba a reaktor túlterhelését eredményezte. A robbanás, illetve nukleáris leolvadás következtében jelentős sugárzó anyag került a környezetbe. Közvetlen emberáldozatokról ugyan nem lehet tudni, de a környezeti kármentesítésben részt vett katonák közül az elszenvedett sugárzás miatt sokan nagyfokú egészségkárosodással küzdenek.

Fukosima Japán

A 2011. március 11-én, helyi idő szerint 14 óra 46 perckor bekövetkezett tóhokui földrengés és az azt követő cunami romboló hatásai súlyos nukleáris üzemzavarok és balesetek sorozatát indították el. A földrengést követő napokban a helyzet gyors ütemben romlott. Három reaktorban teljes zónaolvadás történt. Négy reaktorblokk szerkezetileg károsodott. Az erőműből nagy mennyiségben kijutott radioaktív anyagok több tíz kilométeres távolságig beszennyezték a környezetet.

Kapcsolódó

 

atomerőmű

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük