„Értelmiségbe keveredve”

Olvasom „értelmiségiek” kiáltványát, és megakad a szemem egy néven: Petrás Máriáén. Ó, az a szegény, áldott jó asszony..!

Hol a tisztesség?

KIáltványra szemtelenedtek bizonyos „értelmiségiek” – róluk most nem mondok semmit, azon kívül, hogy egyetlen tisztességes, értelmiségi megnyilatkozásra sem emlékszem tőlük. Talán van köztük, aki esetleg megnézte, mi is az, ami ellen kiáltványozik.

Az a szegény, áldott jó asszony!

Számomra egyetlen név volt érdekes: Petrás Máriáé. Azaz tulajdonképpen nem is az ő neve, hanem azé az együttesé, amelyet annyira szeretek, amelynek a neve ott nem szerepel: a Muzsikásé.

Ó, istenem: az a szegény, áldott jó asszony..! Valahogy amikor nem a Muzsikással lép föl, gyakran keveredik szélsőjobboldaliak társaságába. Hol ifjabb Hegedűs, hol  „Magyar Sziget”, hol meg ezek az izék

Attól még…

Nincs ezzel semmi baj: ha szélsőjobboldali, hát az – nem is kell, nem is illik tagadni! Ettől még sok helyen elénekelheti azt az egy-két számot a Muzsikással – végül is azzal sincsen semmi baj. És tényleg lehet nagyon rendes ember, amúgy civilben: talán szereti a gyerekeket, az állatokat, a zenét, különösen a népzenét és a népi táncot…

Csak egyetlen eset azért mégis érdekes: az, amikor a Zsidó Kulturális Fesztivál keretében a Dohány utcai zsinagógába ment volna énekelni. Bizony, akadtak, akik tiltakoztak ez ellen! S némi huzavona után a Muzsikás tagjai megsértődtek, és lemondták a fellépést – így vállaltak közösséget az „áldott jó asszonnyal”.

Elgondolkodom most ezen.

Kultúrharc – kultúra nélkül

Akkor sem tetszett az a túlzottan is „öntudatos” közösségvállalás – de most talán az együttes tagjai átgondolhatnák a dolgot: nem lehetséges, hogy nagyon is indokolt volt Petrás Mária föllépése ellen az a tiltakozás?

Hacsak nem mondjuk azt, hogy súlyos orientációs zavarában ment el ifjabb Hegedűshöz, és „csapódott” most azokhoz, akiket én csak röhögve tudnék „értelmiségieknek” nevezni, s akik éppen most is gyilkos kultúrharcot művelnének, ha volna kultúrájuk…

Viszont minden kétséget kizáróan, egyikük-másikuk rasszista, és valamennyien szélsőjobboldali gyűlöletiparosok.

Van azonban itt valami, még 2015 augusztusából: „Nekem muszáj szabadelvűnek maradnom, éppen azért, hogy a csángó világot mindenhol, bárki előtt képviselhessem.”

Bevallom, nem értem.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük